Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

Kotimaisten syyskaalien kirjo on lokakuussa parhaimmillaan! Kukkakaali on keräkaalin jälkeen Suomen toisiksi suosituin kaali, mutta sitä soisi syötävän vieläkin enemmän. Me kokkasimme komeasta kotimaisesta kukkakaalista herkullista kukkakaali pizzaiolaa, jossa paahdettu kukkakaali saa ylleen mehevän leivänmuru-voi-juustokuorrutteen ja alleen maukkaan tomaattikastikepedin.

Kukkakaali taipuu moneen

Kukkakaali on nykytiedon mukaan kehittynyt parsakaalista. Eurooppaan se on löytänyt tiensä 1500-luvulla ja nykyisin kukkakaalia viljellään ympäri maailman. Kukkakaaleja on olemassa useita eri lajikkeita ja värien kirjo on hurmaava. Valkoisten lajikkeiden lisäksi on violetteja, oransseja ja vihreitä lajikkeita.

C-vitamiinipitoinen kukkakaali sopii niin raakana rouskuteltavaksi kuin myös eri tavoin kokattavaksi. Rohkeimmat heittävät kukkakaalia smoothien joukkoon ja siitä saa hienontamalla mainiota vähähiilihydraattista “riisiä”. Kukkakaalia voi paahtaa, paistaa, höyryttää ja keittää. Siitä syntyy niin ihanat sosekeitot kuin syntiset gratiinitkin. Muistathan, että myös kukkakaalin lehdet ovat syötäviä eikä niitä esimerkiksi tässä reseptissä tarvitse poistaa!

Me kokkasimme tällä kertaa kukkakaalista herkullista pizzaiolaa, joka suoraan käännettynä tarkoittaa pizzan tekijää. Pizzaiola-nimitystä käytetään myös kuvaamaan lihan tai pastan kanssa tarjottavaa valkosipulia ja oreganoa sisältävää tomaattikastiketta. Me vaihdoimme lihat kukkakaaliin, joten tämä ruoka sopii myös kasvissyöjille.

 

Valio Luomu juustot – herkutteluun ja leivän päälle

Valion tuotevalikoimasta löytyy luomujuustoja joka lähtöön, aina kotimaisesta luomumaidosta valmistettuna! Me raastoimme kukkakaali pizzaiolan pintaan runsaasti aromikasta Valio Luomu goudaa, joka muiden luomujuustojen tavoin valmistetaan Joensuun juustolassa. Pehmeä gouda on oivallinen leivänpäällisjuusto, mutta se sopii hyvin myös salaatteihin ja ruuanlaittoon. Palan ohella valikoimassa on myös valmiit siivut.

 

Voit käyttää tähän reseptiin myös pähkinäistä ja hivenen makeaa Valio Luomu Maasdamia tai lempeän hedelmäistä Valio Luomu Kermajuustoa.

Jälkiruuaksi maistuu ihana kerroskiisseli!

Kukkakaali pizzaiola

Neljälle

  • 1 iso kukkakaali
  • 2 rkl öljyä
  • suolaa
  • 2 prk säilykekirsikkatomaatteja (á 400 g)
  • 4 valkosipulinkynttä
  • ½ ruukkua oreganoa 
  • ½ ruukkua basilikaa
  • 1 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 tl chilihiutaleita
  • mustapippuria
  • 50 g Valio Luomu voita
  • 1 dl leivänmuruja tai korppujauhoja
  • 125 g Valio Luomu gouda juustoa

 

Huuhtele kukkakaali ja leikkaa hieman kantaa pois. Leikkaa kukkakaali neljään osaan ja asettele leivinpaperin päälle uunipellille. Hiero niihin öljyä ja mausta suolalla. Paahda kukkakaaleja 200 asteessa 10-15 minuuttia.

Levitä säilykekirsikkatomaatit uunivuokaan ja puristele tomaatit käsin rikki. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna oregano sekä basilika. Sekoita ne tomaattien joukkoon. Mausta tomaattiseos balsamiviinietikalla, sokerilla, chilihiutaleilla, suolalla ja mustapippurilla.

Sulata voi ja sekoita se leivänmurujen joukkoon.

Siirrä kukkakaalit tomaattikastikkeen päälle ja levitä niiden pinnalle voi-leivänmuruseos. Raasta juusto ja lisää se vuuan pinnalle. Paista pizzaiolaa 200 asteessa vielä 25 minuuttia. Tarjoile hyvän leivän ja raikkaan salaatin kera.

Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.