Kaupallinen yhteistyö Valio Luomu

 

Kuluvan vuoden aikana lohturuokaa on saattanut kaivata tavallista useammin. Ihmisillä on erilaisia näkemyksiä lohturuuasta, mutta perinteisesti ne ovat joko makeita tai suolaisia herkkuja tai sitten lapsuudesta tuttuja makuja. Kerroskiisseli on monille tuttu herkku, jossa marja- tai hedelmäkiisseli saa kaverikseen maidosta valmistetun kiisselin. Todellista lohturuokaa, jos meiltä kysytään! Me kokkasimme klassikkokiisselin Valion Luomu -tuotteista: kevytmaidosta sekä herkullisen marjaisista luomumustikka- ja puolukkamehuista.

Kerroskiisseli ihastuttaa

Kiisselit ovat monille tuttua ruokaa lapsuudesta. Nykyisin niitä keitellään surullisen vähän, vaikka kiisselithän ovat aivan ihania: helppotekoisia, hyvän makuisia ja sopivat joka sesonkiin. Kiisseliä varten tarvitaan helpoimmillaan vain kaksi raaka-ainetta: mehua ja perunajauhoja. Ainekset sekoitetaan keskenään ja kuumennetaan sekoitellen, kunnes seos sakenee ja muuttuu kiisselimäiseksi. 

Kerroskiisseli on astetta juhlavampi kiisseli, jossa on kerroksittain erilaisia kiisseleitä. Tyypillisesti yksi kerros maitokiisseliä ja yksi marja- tai hedelmäkiisseliä. Me teimme tällä kertaa kolme erilaista kiisseliä: maidosta valmistettu vaniljakiisseli sai kaverikseen Valio Hedelmätarha luomumustikka– ja puolukkamehuista valmistetut kiisselit. Kokeile aidon marjan makuisia mehuja myös sellaisinaan! Kerroskiisseli sopii hyvin jälkiruuaksi, mutta maistuu myös välipalana tai vaikkapa aamiaisella. 

Kirpeä karpalo on loppusyksyn vitamiinipommi

Kerroskiisselistä saa juhlavan jälkiruuan, kun sen kanssa tarjoilee ihastuttavia lumikarpaloita. Lumikarpalot ovat tuoreita karpaloita, jotka on pyöritelty ensin kananmunan valkuaisessa ja sitten tomusokerissa. Pinta kuivuu ja puraistessa suussa maistuu ihanasti makea kirpsakkuus. Pieni vaivannäkö lumikarpaloita valmistaessa kannattaa ja marjat säilyvät herkullisina huoneenlämmössä noin viikon ajan!

Moneen muuhun metsämarjaan verrattuna karpalo kypsyy myöhään, vasta syyskuun lopussa ja loka-marraskuun aikana. Kypsä karpalo on väriltään syvän punainen ja ensimmäisten pakkasten jälkeen maku muuttuu makeammaksi. Karpalo säilyy hyvin sisältämänsä pektiinin ansiosta ja se sopii mainiosti hilloihin ja hyytelöihin.

Karpalossa on runsaasti antioksidantteja sekä E- ja C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta beetakaroteniia ja rautaa. Siemenet sisältävät omega 3 ja omega 6 -rasvahappoja. Karpalolla on ollut merkittävä rooli kansanparannuksessa ja sitä on käytetty mm. virtsatietulehdukseen, lasten suusammakseen ja keripukin hoitoon.

Kokeile karpaloita myös ihanaan marjarahkaan ja tarjoile se omenalettujen kanssa!

Kerroskiisseli lumikarpaloilla

Neljälle

 

Vaniljakiisseli:

 

Puolukkakiisseli:

 

Mustikkakiisseli:

 

Lumikarpalot:

  • 100 g tuoreita karpaloita
  • 1 valkuainen
  • n. 1 dl tomusokeria

 

Valmista ensin lumikarpalot vähintään pari tuntia ennen tarjoilua. Erottele valkuainen kulhoon ja vispaa sitä hieman vaahdoksi. Pyörittele karpaloita valkuaisvaahdossa. Siivilöi reilusti tomusokeria voipaperille ja nostele karpalot sokerin päälle. Pyörittele karpalot sokerissa paperia liikkuttelemalla ja siirrä sitten lautaselle, jolle olet siivilöinyt hieman tomusokeria. Anna kuivua huoneenlämmössä vähintään pari tunta.

Valmista kiisselit yksitellen. Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kuumenna, kunnes kiisselit sakenee. Anna jäähtyä hieman ja lusikoi kerroksittain tarjoilukulhoihin tai laseihin. Laita jääkaappiin ja anna jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Koristele annokset lumikarpaloilla sekä halutessasi syötävillä kukilla.

 

VINKKI! Jos haluat päästä hieman helpommalla, valmista vaniljakiisselin kaveriksi vain toinen marjakiisseleistä. Tuplaa tällöin raaka-aineiden määrä.

 

Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri,  jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.