Kyssäkaali tunnetaan myös nimellä kaalirapi ja se lukeutuu kaalien sukuun. Useimmista muista kaaleista poiketen kyssäkaalista hyödynnetään ravinnoksi varsimukula. Kyssäkaali on erityisen suosittua Saksassa, mutta se sopii mainiosti viljeltäväksi myös Suomen oloissa. Maultaan tämä veikeä ja monipuolinen kasvis muistuttaa naurista sekä lanttua ja onpa maussa pieni häivähdys retiisiäkin.
Nopeakasvuinen ja runsassatoinen kyssäkaali
Suurin osa kyssäkaalin Euroopan viljelyksistä on keskittynyt Saksaan, ja sen englannin kielinen nimi onkin “german turnip” eli vapaasti suomennettuna saksalainen nauris. Kyssäkaalin suomalainen nimi johtuu sen varren yläosaan muodostuvasta varsimukulasta, jota kutsutaan kyssäksi. Kyssäkaali antaa hyvissä kasvuoloissa satoa jo 10-12 viikon kuluttua kylvöstä. Kyssäkaali on kaksivuotinen, mutta taimivaiheen jälkeen ensimmäisenä kasvukautena sen varren yläosaan muodostuu varsimukula, jota käytetään ravinnoksi. Sen vartta ja loppuosia on perinteisesti käytetty rehun valmistuksessa. Yksi mukula painaa lajikkeesta riippuen 100 grammasta jopa kahdeksaan kiloon!
Kyssäkaalin lajikkeet erottuvat toisistaan kukintataipumuksien, kasvuajan ja rehevyyden puolesta. Meille kuluttajille eri lajikkeet näkyvät väreinä ja muotoina. Nykyisten lajikkeiden mukulat eivät muutu puiseviksi, vaikka kasvaisivatkin suuriksi. Mukulan muoto voi olla pitkulainen, pyöreä tai litteä ja pintakuoren väri vaihtelee vaalean, vihreän, syvänvihreän ja sinipunaisen välillä. Sinertävien flavonoidien uskotaan parantavan muistia ja hidastavan vanhenemista.
Sopiva varastointilämpötila on nollan asteen tuntumassa. Lehtineen varastoitu kyssäkaali säilyy hyvänä noin 2-3 viikkoa, mutta kookkaat mukulat, joiden lehdet on poistettu haihdunnan estämiseksi saattavat säilyä jopa 3-4 kuukautta!
Käytä juuresten tavoin
Kyssäkaali sisältää muiden kaalien tavoin runsaasti C-vitamiinia. Lisäksi siinä on kalsiumia, kaliumia ja muita hivenaineita. Värikäs kuori sisältää karotenoideja, jotka ovat terveelle elimistölle välttämättömiä rasvaliukoisia antioksidantteja. Esivalmisteluksi kyssäkaalin kohdalla riittää kovan ulkokuoren poistaminen.
Kyssäkaalia voi nauttia sellaisenaan tai raakaraasteena. Yleensä sitä käytetään nauriin tai lantun tavoin. Siitä saadaan myös loistava lisuke vaikkapa joulunajan juustotarjottimelle! Erityisen hyviä makupareja kyssäkaalin kanssa yhdistettäväksi muodostuu yhdessä omenan, päärynän, sitruunan ja puolukan kanssa.
Kyssäkaalia voi myös keittää ja tarjoilla lämpimien ruokien lisukkeena. Esimerkiksi kyssäkaaligratiini sopii erinomaisesti syksyisten riistapaistien rinnalle. Kyssäkaali sopii juuresten tapaan keittoihin, patoihin ja vuokiin. Taipuupa kyssäkaali myös makeisiin leivonnaisiin. Sujauta raastettua kyssäkaalia esimerkiksi lettutaikinaan tai kakkupohjaan!
Haluatko tietää jatkossakin, mitkä kasvikset maistuvat maukkaimmilta juuri nyt? Tilaa nyt Satokausikalenteri 2023 suoraan kotiovellesi verkkokaupastamme. Uutuutena vuoden 2023 Satokausikalenterissa myös joka kuukaudelle reseptejä, joissa pääset hyödyntämään kauden kasviksia parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Tutustu myös kauden resepteihin sivuillamme satokausi.fi.
Ja pysy linjoilla Satokausikalenterin somekanavissa @satokausikalenteri, jossa jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.