Juhannusmenu / Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Juhannusta juhlitaan pian! Parhaat keskikesän herkut valmistuvat sesongin vihanneksista ja Valio Luomu-tuotteista. Kehittelimme herkullisen menun, joka onnistuu näppärästi myös mökkiolosuhteissa. Tästä ei kesän maut parane!

juhannusmenu

Kolme keskikesää juhlistavaa ruokalajia

Ihana juhannusmenumme pitää sisällään kaikkia keskikesän parhaita makuja: varhaisperunoita, silliä, villivihanneksia, vesimelonia ja sesongin marjoja sekä hedelmiä. Valio Luomu-tuotteet valmistetaan aina suomalaisesta luomumaidosta ja ne ovat vastuullinen valinta myös kesän mökkireissuille.

jogurttisilli

Alkuun jogurttisilliä ja uusia perunoita

Alkuruokana tarjoilemme maukasta jogurttisilliä keitettyjen uusien perunoiden kanssa. Valio Luomu turkkilainen jogurtti on omiaan sillin kastikkeeksi, sillä se on paksua ja täyteläistä. Jogurtti maustetaan nippusipulilla, tillillä, valkosipulilla ja Dijon-sinapilla. Ripaus sokeria pyöristää maun.

juhannusmenu

Pääruuaksi juustoisia munakoisopihvejä villiyrtti salsa verden kanssa

Pääruoka valmistuu tottakai grillissä! Munakoisopihvit paistuvat miedossa grillin lämmössä pehmeiksi ja Valio Luomu maasdam juusto viimeistelee makuelämyksen. Munakoisot itketetään täydellisen rakenteen aikaansaamiseksi. Juustoisten munakoisopihvien kaverina maistuu kesän villein salsa verde. Kerää ainekset omalta mökkipihalta, salsa verdessä toimivat esimerkiksi nuoret voikukan lehdet, vuohenputket ja poimulehdet. Muista aina kerätä vain niitä villivihanneksia, jotka varmasti tunnistat.

vesimelonipizza

Jälkiruokana maistuu vesimelonipizza

Vesimelonista ja kermavaahdosta syntyy kesän hauskin pizza! Vesimelonipizzan Valio Luomu kuohukermasta vatkattu kermavaahto saa ryhtiä Valio Luomu maitorahkasta ja päälle voi ripotella oman maun mukaan sesongin marjoja ja hedelmiä. Me laitoimme tällä kertaa pizzan päälle mansikkaa, aprikoosia, kirsikoita ja viinirypäleitä. Viimeisen silauksen antavat sitruunamelissan lehdet ja syötävät kukat – tiesitkö, että voikukan terälehtiä ja mansikan kukkia voi hyvin syödä?

juhannusmenu

Muista myös viime kesän upea salaattitaulukko sekä äitienpäivämenusta tutut nokkosvohvelit ja raparperiskonssit juhannusruokia miettiessäsi!

juhannusmenu

Juhannusmenu

jogurttisilli

Jogurttisilli & uudet perunat

Neljälle

 

  • 150 g matjessilliä
  • 1 nippusipuli varsineen
  • 1 rkl tilliä hienonnettuna
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 dl Valio Luomu turkkilaista jogurttia
  • ½ rkl Dijon-sinappia
  • ½ rkl sokeria
  • ripaus valkopippuria

 

 

Liota matjessilliä kylmässä vedessä tunti pari ennen valmistusta. Valuta ja leikkaa silli suupaloiksi. Hienonna nippusipuli varsineen sekä tilli. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi. Sekoita sipuli, tilli ja valkosipuli turkkilaisen jogurtin joukkoon. Mausta Dijon-sinapilla, sokerilla ja valkopippurilla. Sekoita kastike sillien joukkoon ja anna maustua jääkaapissa perunoiden kypsymisen ajan. 

Keitä hyvin pestyt perunat suolalla maustetussa vedessä napakan kypsiksi. Mausta luomu voilla. Tarjoile lämpiminä jogurttisillin kera.

Jogurttisilli säilyy jääkaapissa tiiviisti suljetussa purkissa muutaman päivän.

grillatut munakoisopihvit

Grillatut munakoisopihvit ja villiyrtti salsa verde

Neljälle

 

munakoisopihvit:

 

villiyrtti salsa verde:

  • 5 dl villiyrttejä (esim. vuohenputkea, voikukkaa, poimulehteä)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 jalapeno
  • ½ dl kapriksia
  • 2 sitruunan raastettu kuori ja mehu
  • 2 dl oliiviöljyä

 

Leikkaa munakoisosta pituussuunnassa neljä siivua. Leikkaa päätypaloista pieni siivu pois, jotta pihvi pysyy lappeellaan. Suolaa siivut ja laita siivilään itkemään puoleksi tunniksi.

Pyyhi munakoisosiivut kuiviksi ja voitele öljyllä. Grillaa miedolla lämmöllä välillä käännellen, kunnes siivut ovat oikein pehmeitä. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Ripottele päälle juusto ja siirrä grillin viileimpään osaan ja laita kansi päälle. Anna juuston sulaa.

 

villiyrtti salsa verde:

Huuhtele villiyrtit ja puristele ne kuiviksi. Hienonna hieman veitsellä ja siirrä tehosekoittimeen. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Poista jalapenosta siemenet ja hienonna. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauttele sekaisin. Tarjoile munakoisopihvien kanssa.

vesimelonipizza

Vesimelonipizza

 

  • 1 iso vesimeloni

rahka-kermavaahto:

lisäksi:

  • aprikoosia
  • kirsikoita
  • viinirypäleitä
  • mansikoita
  • syötäviä kukkia
  • sitruunamelissaa

 

Leikkaa vesimelonin keskeltä noin kolmen sentin siivu. Voit valmistaa yhdestä vesimelonista useammankin pizzan. Syö loppu vesimeloni sellaisenaan tai kuutioi vaikka salaatin joukkoon.

Valmista rahka-kermavaahto vaahdottamalla kerma. Sekoita joukkoon maitorahka ja mausta vaniljasokerilla.

Levitä rahka-kermavaahto vesimelonisiivulle. Asettele rahka-kermavaahdon päälle sesongin marjoja ja hedelmiä, viimeistele syötävillä kukilla ja sitruunamelissan lehdillä.

 

Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.