Miten kasvattaa vihanneksia itse – Kaupallinen yhteistyö: GreenCare
Haluaisitko saada satoa omalta pihalta tai parvekkeelta? Satokausi-puutarhurit ovat keränneet yhdessä GreenCaren kanssa parhaat vinkit vihannesten kasvattamiseen nyt yhteen videomuodossa!
Vihannesten kylvö ja esikasvatus
Omalle kasvimaalle voi kasvattaa taimia itse siemenestä tai ostaa niitä keväisin puutarhamyymälöistä. Eri kasvit vaativat eripituisen esikasvatuksen, ensimmäiset kylvetään jo maalis-huhtikuussa. Kasvien kasvattaminen siemenestä on kiehtovaa ja palkitsevaa. Muutamilla perusvinkeillä onnistut varmasti:
- Valitse kasvatettava kasvi huolella. Mieti tulevan kasvupaikan olosuhteet, sekä omat resurssisi ja tee valinta sen mukaan.
- Valitse laadukas taimimulta! Me käytämme Satokausi-puutarhan kylvöille GreenCare Grobiootti Taimimultaa, jonka sisältämät Grobiootti-hyötymikrobit avittavat siemenen reippaaksi taimeksi. Mullan sisältämät hyötymikrobit suojaavat pikkuisia juuria ja antavat taimelle kasvuvoimaa.
- Kylvä siemenet. Tarkista siemenpussista oikea kylvöaika ja kylvösyvyys. Muista kastella kylvös huolellisesti ja pitää se kosteana. Siemenet vaativat itääkseen kosteutta, myös lämmin paikka on eduksi.
- Odottele kärsivällisesti ja iloitse ensimmäisen pienen taimen puskiessa pintaan. Aseta taimet ikkunalle, missä ne saavat runsaasti valoa.
Taimen ruukuttaminen ja varastolannoitus
Kasvun myötä taimi tarvitsee isomman multatilan sekä enemmän ravinteita. Katso videolta miten ruukutus ja lannoitus onnistuu kätevästi samalla kerralla!
- Valitse taimelle uusi, isompi reiällinen ruukku tai muu astia. Muista viljelyhygienia: pese käytetty ruukku huolella.
- Valitse multa kasvin mukaan. Taimikasvatuksessa voit hyvin käyttää taimimultaa, esimerkiksi GreenCare Grobiootti Taimimulta.
- Tee ruukutuksen yhteydessä varastolannoitus: lisää GreenCare Luomuravinnetta multaan niin, ettei se ole suoraan kosketuksissa juurien kanssa. Tarkista määrä pakkauksesta.
- Istuta taimi samaan kasvusyvyyteen ja muista jättää kasteluvara. Poikkeuksiakin on, esimerkiksi tomaatin voit istuttaa aiempaa kasvusyvyyttä syvemmälle. Jos et tiedä, valitse sama syvyys.
- Tiivistä multa kevyesti ja kastele kasvi huolellisesti.
Vinkki! Voit hyödyntää taimikasvatuksessa myös esimerkiksi maitotölkistä leikattuja kasvatusastioita.
Kasvimaan perustaminen laatikkoon ja taimen istuttaminen maahan
Kiistattomasti kätevin tapa perustaa kasvimaa on hankkia kasvatuslaatikko ja täyttää se laadukkaalla mullalla. Näin istutusvalmis kasvimaa on käytössäsi hetkessä. Syötäville kasveille käy hyvin GreenCare Luomuruokamulta, jonka sisältämät Grobiootti-hyötymikrobit parantavat kasvua jopa 25 %.
Keväällä on myös aika huoltaa jo olemassaoleva kasvimaa: kitke, käännä, lannoita ja kalkitse sekä lisää tarvittaessa uutta multaa.
Suorakylvö kasvimaalle
Monet kasvimaan lempparit, kuten porkkanat, punajuuret, pinaatti ja salaatti kylvetään suoraan kasvimaalle. Ne eivät siis vaadi esikasvatusta.
Suorakylvö on melko simppeli toimitus, tärkeää on muistaa kastelu ja ajoittaa kylvöt oikein sekä jättää kasveille tarpeeksi kasvutilaa. Tietoa kylvöajankohdista, kasvien tilantarpeesta ja kylvösyvyydestä löydät siemenpussin takaa, lue se huolella ennen aloittamista.
Vihannesten lannoittaminen
Laadukkaassakin kasvualustassa kasvit tarvitsevat ravinteita jaksaakseen kukkia ja tuottaa satoa ahkerasti. Me valitsimme lannoitukseen helpon ja kaikille kasveille sopivan klassikon, Puutarhan Kesä -kastelulannoitteen. Lannoittaminen tapahtuu helposti ja eikä eri kasveille tarvita eri tuotteita.
Lannoittamisen lisäksi muista nämä hoitotoimenpiteet:
- kitkeminen, mikäli kasvimaallesi puskee rikkakasveja
- säännöllinen kastelu
- tuholaisten ja kasvitautien tarkkailu, tarvittaessa niihin puuttuminen
- kasvikohtaiset toimenpiteet, esimerkiksi juuresrivien harventaminen, perunoiden multaaminen ja tomaatin varkaiden poistaminen
Sadonkorjuu
Salaateista, pinaatista ja yrteistä voi kerätä satoa pitkin kesää. Loppukesästä päästään napsimaan tomaatteja, nostamaan kesäporkkanaa ja keräämään kesäkurpitsaa. Sadonkorjuun ajoitus riippuu monesta asiasta: valitsemiesi kasvilajikkeiden kasvunopeudesta, kesän säätiloista sekä muista kasvupaikan olosuhteista.
Lue myös:
Puutarhakauden startti – mitä puutarhassa tehdään keväällä?
Puutarhan vuosittaiset työt – vinkkejä vuosittain puutarhassa toistuviin töihin
Lisää asiantuntetaa tietoa puutarhaan löydät GreenCaren sivuilta greencare.fi. Tutustu myös GreenCaren Instagramiin ja Facebookiin.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista sekä vinkkejä hyötykasvien kasvatukseen.