Suomalaisessa luonnossa kasvava monipuolinen viherkasvimme on todellinen keittiön aarre, jota kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa. Villinä kasvava nokkonen tarjoaa makua ja ravinteikkaita mahdollisuuksia, ja sen käsittely ruoanlaitossa on helpompaa kuin moni uskoisi. Tämä runsasravinteinen kasvi sopii monenlaisiin ruokiin ja on yksinkertaista muuntaa herkulliseksi aterian osaksi. Tutustutaanpa tarkemmin nokkosen käyttöön keittiössä!

Miten nokkosta käytetään ruoanlaitossa?

Luonnosta löytyvä vihreä aarre kannattaa kerätä käsineet kädessä, jotta välttyy ikäviltä polttavilta pistoilta. Nokkosen polttavuuden poistaminen on ensimmäinen askel sen käytössä – ryöppäys eli pikainen keittäminen kiehuvassa vedessä 30-60 sekunnin ajan poistaa polttavat ominaisuudet. Tämän jälkeen kasvi on valmis käytettäväksi moniin tarkoituksiin.

Nokkosen maku muistuttaa hieman pinaattia, mutta siinä on omanlaisensa metsäinen, raikas vivahde. Maultaan se on hieman voimakkaampi kuin pinaatti ja sopii erinomaisesti korvaamaan pinaattia lähes kaikissa resepteissä. Peruskäsiteltynä nokkonen taipuu moneksi – sitä voi lisätä smoothieihin, keittoihin, muhennoksiin, kastikkeisiin ja leivonnaisiin.

Kokematonkin kokki voi helposti aloittaa nokkosen käytön esimerkiksi lisäämällä sitä pieneksi silputtuna keittoon tai paistamalla sitä pannulla voin kanssa perunoiden lisukkeeksi. Nuorten versojen lehdet ovat parhaimmillaan ja niitä kannattaa suosia ruoanlaitossa.

Mitä ravintoaineita nokkosessa on?

Nokkonen on todellinen ravintoaineiden runsaudensarvi. Sen rautapitoisuus on huomattavan korkea, peräti 4-5 kertaa suurempi kuin pinaatissa. Lisäksi se sisältää runsaasti kalsiumia, magnesiumia sekä C-vitamiinia. Nokkosesta löytyy myös A-vitamiinia, K-vitamiinia sekä B-ryhmän vitamiineja.

Verrattuna muihin vihreisiin kasviksiin, nokkonen on ravintoainesisällöltään yksi monipuolisimmista. Esimerkiksi 100 grammassa nokkosta on lähes päivän C-vitamiinitarve ja huomattavasti enemmän proteiinia kuin useimmissa muissa kasviksissa. Lisäksi se on runsaskuituinen ja sisältää vähän kaloreita.

Nokkosten käyttö ruokavaliossa voi monipuolistaa sitä ravintoainesisällöltään merkittävästi, etenkin sesongin aikana, jolloin kasvi on parhaimmillaan. Satokausikalenteri suositteleekin hyödyntämään tätä luonnon omaa superruokaa mahdollisimman monipuolisesti.

Mitä ruokia nokkosesta voi tehdä?

Nokkosen käyttömahdollisuudet keittiössä ovat lähes rajattomat. Kenties tunnetuin nokkosruoka on nokkoskeitto, joka valmistuu nopeasti ryöpätyistä nokkosista, sipulista, perunasta ja kasvis- tai kanalientä. Maustettuna kermalla ja mausteilla se on täydellistä kevätruokaa.

Nokkospesto on innovatiivinen vaihtoehto perinteiselle basilikapstolle. Sekoita ryöpättyjä nokkosia, paahdettuja pähkinöitä (esimerkiksi mäntypähkinöitä), parmesaania, valkosipulia ja oliiviöljyä tehosekoittimessa, ja saat herkullista pestoa pastan, leipien tai vaikka kalan kaveriksi.

Nokkosleivonnaiset, kuten nokkospannukakut tai -sämpylät, saavat kauniin vihreän värin ja runsaasti ravintoaineita. Smoothieissa nokkonen toimii loistavasti hedelmien kanssa – erityisesti banaanin makeus tasapainottaa nokkosen metsäistä makua.

Perinteisissä suomalaisissa resepteissä nokkosta on käytetty muun muassa ohrapuurossa, leipätaikinassa sekä muhennoksissa. Nokkosmunakas on yksinkertainen mutta täyttävä aamiainen, ja nokkos-fetapiiras kruunaa brunssipöydän.

Miten nokkosta säilötään myöhempää käyttöä varten?

Nokkosen satokausi on parhaimmillaan keväällä ja alkukesästä, mutta sen herkullisuudesta voi nauttia ympäri vuoden oikeiden säilöntämenetelmien avulla. Pakastaminen on helpoin tapa säilöä nokkosta – ryöppää nokkoset ensin, purista ylimääräinen vesi pois ja pakasta joko sellaisenaan tai jääpalalokerikossa oliiviöljyn kanssa.

Kuivaaminen on toinen erinomainen säilöntätapa. Kuivatut nokkoset säilyttävät ravintoaineensa hyvin, ja niitä voi käyttää yrttiteenä tai jauhettuna lisättäväksi esimerkiksi smoothieihin ja leivonnaisiin. Kuivaamisessa parasta on, että se säilyttää nokkosen ravintoarvot erinomaisesti.

Fermentointi on vähemmän tunnettu mutta mielenkiintoinen säilöntämenetelmä. Nokkosen voi fermentoida esimerkiksi hapankaalin tapaan suolaliemessä. Näin säilöttynä nokkonen säilyy jopa kuukausia ja tuo ruokiin mielenkiintoista happamuutta.

Eri säilöntämenetelmät soveltuvat erilaisiin käyttötarkoituksiin: pakastetut nokkoset sopivat parhaiten keittoihin ja muhennoksiin, kuivatut leivontaan ja juomiin, fermentoidut puolestaan lisukkeiksi ja salaatteihin.

Milloin nokkosta kannattaa kerätä ruoanlaittoon?

Nokkosen paras keräysaika on varhaisesta keväästä alkukesään, kun versot ovat vielä nuoria ja hentoja. Toukokuu on yleensä ihanteellista aikaa keräämiseen Suomen olosuhteissa. Toinen keräyskausi koittaa loppukesällä, kun nokkoset kasvattavat uudet versot ensimmäisen niiton jälkeen.

Tunnista sopivat nokkoset niiden kirkkaan vihreän värin ja terävien reunojen perusteella. Parhaiten ruoanlaittoon sopivat nuoret, noin 10-20 cm korkeat versot. Kerättäessä kannattaa varustautua tukevilla hanskoilla ja leikata nokkoset saksilla – näin vältät polttelun ja kasvi voi jatkaa kasvuaan.

Nokkosia kannattaa kerätä puhtailta alueilta, kaukana vilkasliikenteisistä teistä ja teollisuusalueista. Vältä myös koirien suosimia reittejä. Nuoret nokkoset ovat paitsi maukkaampia, myös ravintoainetasoltaan optimaalisia verrattuna vanhoihin, siitepölyä kehittäneisiin kasveihin.

Kerääminen kannattaa ajoittaa kuivalle säälle, sillä kuivat nokkoset on helpompi käsitellä ja ne säilyvät paremmin keräämisen jälkeen.

Nokkonen keittiössä

Nokkonen on yksi keittiömme aliarvostetummista aarteista, joka ansaitsisi enemmän huomiota jokapäiväisessä ruoanlaitossamme. Tämä monipuolinen villivihannes taipuu niin arkisiin keittoihin kuin juhlavampiin annoksiin, ja se on myös ekologinen valinta – ilmainen lähiruoka omasta luonnosta.

Aloittelijalle vinkkimme on aloittaa yksinkertaisista resepteistä: kokeile ensin nokkoskeittoa tai lisää ryöpättyä nokkosta munaruokiin. Kun varmuus kasvaa, voit edetä vaativampiin resepteihin kuten nokkosnyytteihin tai -risottoon.

Satokausikalenterin rakastetuimpia nokkosvalmistuksia ovat nokkos-fetapiirakka sekä nokkos-vuohenjuustopasta, joissa molemmissa nokkosen maku pääsee oikeuksiinsa. Kokeilemisen arvoisia ovat myös nokkossipsit, jotka valmistuvat kätevästi uunissa nokkosenlehtiä öljyllä sivellen.

 

Tämä artikkeli on luotu tekoälyä käyttäen.