Kaupallinen yhteistyö: Dansukker

 

Mustikka on tänä vuonna ihastuttavan aikaisessa, metsistä ja toreilta löytää kotimaista mustikkaa jo nyt heinäkuun puolivälissä. Mustikat ovat makunsa ja terveellisyytensä vuoksi ihan ykkösmarjoja ja nyt niitä kannattaakin popsia ja säilöä talven varalle.

mustikka

Koko Suomen mustikka

Mustikka kasvaa koko Suomessa ja se on tyypillinen varjoisten havumetsien kasvi. Eteläisessä Suomessa mustikkaa tapaa lehtomaisilla ja tuoreilla kankailla, Pohjois-Suomessa taas kuivemmilla kangasmailla. Mustikoiden sesonki sijoittuu tavallisesti heinäkuun lopusta syyskuun alkuun.

Mustikka sisältää E- ja C-vitamiineja ja kuitua. Mustikan sisältämät antosyaanit tekevät siitä varsinaista superfoodia, sillä niiden on todettu mm. laskevan verenpainetta, parantavan insuliiniresistanssia ja edistävän verisuonten toimintaa.

mustikka

Mustikasta valmistetaan perinteisesti erilaisia piiraita, hilloja, mehuja ja marjakeittoja. Herkullinen mustikkahillo syntyy nopeasti mustikoista ja hillosokerista, kurkkaa tarkempi resepti Dansukkerin sivuilta. Mustikkamehua voi valmistaa joko mehumaijalla tai ilman. Mehun makeuttaa suomalainen taloussokeri. Pakasta mustikat sokeriripauksen kanssa, sokeri auttaa säilyttämään marjojen aidon maun ja värin pidempään ja mikä parasta, se suojaa myös C-vitamiinia. Kesäinen herkku talven keskelle syntyy kaatamalla pakastettujen mustikoiden päälle kiehuvaa maitoa!

#MarjatTalteen

Dansukker haastaa ottamaan kotimaiset #MarjatTalteen ja me olemme tottakai mukana talkoissa keräämällä, säilömällä ja herkuttelemalla marjoilla. Testaa tietosi marjavisassa ja nappaa maukkaat marjareseptit #MarjatTalteen -sivulla.  Myös laulajasuosikki Suvi Teräsniska ottaa #MarjatTalteen suomalaisen sokerin avulla.

mustikkamarinadi

Mustikan maku sopii erinomaisesti myös suolaiseen ruoanlaittoon. Mustikoista syntyy upean värinen ja herkullisen makuinen marinadi, joka toimii erityisen hyvin naudanlihan marinoimiseen. Lempeän hapokkaaseen marinadiin potkua tuo chili, jota voi oman maun mukaan lisätä enemmänkin.

mustikkajuoma

Instagramista löydät myös reseptin herkulliseen kardemummalla maustettuun pikamustikkapiirakkaan ja storyjen puolelta nappaat talteen raikkaan mustikkajuoman ohjeen! 

 

Älä unohda myöskään mansikoita! Kurkkaa parhaat vinkkimme mansikkasadolla herkutteluun kesäkuisesta postauksesta!

mustikkamarinadi

Mustikkamarinadi

 

Mittaa kaikki marinadin ainekset tehosekoittimeen ja surauttele sileäksi (voit käyttää myös sauvasekoitinta). 

Marinoi mustikkamarinadissa mitä tahansa lihaa (esimerkiksi naudan flat iron steakia) noin 6-12 tunnin ajan. Kypsennä liha grillissä.

Vinkki! Mustikkamarinadi toimii myös salaatinkastikkeena.

 

Lisää makeita vinkkejä kesän marjasadon hyödyntämiseen löydät Dansukkerin sivuilta, Facebookista ja Instagramista!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.