Appelsiinien huippusesonki alkaa nyt. Ihan tavallisista ruokakaupoista niitä löytyy varmasti alle kahden euron kilohintaan. Mistä tunnistaa hyvän appelsiinin ja mitä tyypillistä virhettä kannattaa välttää hedelmän valinnassa?
Suurin osa maailman appelsiineista päätyy suoraan mehutehtaisiin tai jatkojalostukseen. Tuoreita appelsiineja kannattaa ostaa talvella. Tällä hetkellä maukkaimmat appelsiinit tulevat Espanjasta ja Egyptistä.
Appelsiinit ovat meille kaikille tuttuja hedelmiä, mutta ovat jääneet viime vuosina muiden “eksoottisempien” hedelmien varjoon. Osasyynä voi myös olla kokemukset kesällä tai alkusyksystä ostetuista tympeän makuisista hedelmistä.
VÄLTÄ SUURIA HEDELMIÄ
Kaupassa appelsiinien ostaminen voi olla melkoista arpapeliä, koska niiden lajiketta on harvoin merkattu. Tämä vaikeuttaa eri appelsiinilajien makuerojen opettelua. Maukkaimpia ovat kuitenkin pienet ja keskisuuret appelsiinit, vaikka äkkiseltään voisi kuvitella suuren yksilön olevan parempi. Laadukkaan appelsiinin tulee olla kiinteä ja tuntua kokoonsa nähden raskaalta. Pehmeitä kohtia sisältävää tai sienimäiseltä tuntuvaa hedelmää kannattaa välttää.
Usein mainoksissa käytettävät kuvat on käsitelty mahdollisimman herkullisen näköiseksi. Hedelmän ulkonäkö ei kuitenkaan vaikuta makuun.
KUOREN VÄRI EI KERRO MAUSTA
Tyypillinen virhe on vältellä appelsiineja joiden kuoressa on vihreitä kohtia. Tummat juovat hedelmän pinnassa eivät myöskään kerro mitään mausta, joten kuoren väristä on turha yrittää päätellä mitään. Vihreän värin muodostuminen on luonnollinen reaktio, joka tapahtuu jos puu kukkii kantaessaan hedelmää. Itse asiassa vihreät alueet voivat merkitä, että hedelmä on erityisen kypsä ja siksi tavallista paremman makuinen.
Nämä appelsiinit näyttävät ehkä ankeilta, mutta maistuivat todella makealta.