Kaupallinen yhteistyö: Jalofoods

 

Oletko koskaan pohtinut, että myös soijapavulla on sesonki? Soijapapu on yksivuotinen hernekasviensukuun kuuluva palkokasvi ja se on riisin ja vehnän ohella yksi maailman suosituimmista ruokakasveista. Monessa maailman ruokakulttuurissa sillä on merkittävä rooli ja siitä valmistettua tofua on käytetty ruoanvalmistuksessa jo ennen ajanlaskumme alkua. Hektisessä nykymaailmassa me kuluttajat saatamme mieltää tofun vaivalloiseksi raaka-aineeksi, mutta nyt tähän haasteeseen on olemassa uudenlainen ratkaisu! Jalotofu Paahtopalat vievät kokemukset ja makuelämykset helppoudellaan uudelle tasolle.

Päivitä tietosi 2020-luvulle

Soijapavun viljelyhistoria ulottuu yli 6000 vuoden taakse. Se on loistava kasviproteiininlähde. Sen valkuaisainepitoisuus on jopa 45 prosenttia ja aminohappokoostumus on erinomainen. Viime vuosina mediassa on keskustelu soijan viljelyn haittavaikutuksista Etelä-Amerikassa. Tuontilihaa nauttivan kuluttajan on syytäkin olla tietoinen tästä asiasta. Vastuullisten kuluttajien onneksi Euroopassa tapahtuva viljely on ollut kovassa kasvussa 1990-luvulta alkaen.

Euroopassa tuotetun soijan hiilijalanjälki ja ympäristövaikutukset ovat alhaisia eläinperäisiin proteiineihin verrattuna. Ympäristölle ystävällisin vaihtoehto on luomusoija, jonka viljelyssä ei käytetä ympäristölle haitallisia torjunta-aineita. Myös eurooppalaiset tuottajat saavat työstään oikeudenmukaisen korvauksen. Suomalainen Jalofoods käyttää Jalotofu-tuotteissaan Europe Soya -sertifikoituja itävaltalaisia luomusoijapapuja. Sadonkorjuu tapahtuu syys-lokakuussa. Viljelytoimintaa on pilotoitu myös Suomessa, eikä ole lainkaan mahdotonta, että lähitulevaisuudessa saamme nauttia Suomessa viljeltyä soijaa. Lisää Jalofoodsin vastuullisuudesta voit lukea heidän verkkosivuiltaan.

 

Tofu of Finland – Tammisaaressa tehdään parasta tofua

Kasviproteiinipioneeri Jalofoods on valmistanut luomutofua Tammisaaressa jo yli 30 vuoden ajan. Koko yrityksen olemassaolon ajan visiona on ollut ympäristön ja yksilön hyvinvointia edistävän kasvisruoan kokonaisvaltaisen suosion kasvattaminen hyvien tuotteiden avulla. Tällä hetkellä luomusoijapavuista valmistetaan perinteisillä menetelmillä kotimaista Jalotofua

Vuosien kuluessa tuoteperhe on muuttunut jatkuvasti kuluttajia kuunnellen ja tällä hetkellä valikoimasta löytyy jo seitsemän eri käyttötarkoituksiin ja makuprofiileihin sopivaa herkullista tuotetta. 

 

Tofun uusin muoto helpottaa arkea entisestään

Jalotofu Paahtopalat ovat valmiiksi paahdettua ja revittyä tofua, jonka voi nauttia vaikka sellaisenaan. Jos olet aikaisemmin mieltänyt tofun työlääksi raaka-aineeksi, niin tälle tekosyylle ei enää ole tilaa. Ruoanvalmistus on nopeaa, mutta saat silti samat hyödyt kuin perinteisestä tofusta: runsaasti laadukasta proteiinia ja pienet ympäristövaikutukset makua unohtamatta. 

Jalotofun Paahtopalat sopivat kaikkeen ruoanvalmistukseen mielikuvituksen asettamissa rajoissa. Sellaisenaan niitä kannattaa kokeilla ruokaisissa salaateissa, perinteiset keittoruoat onnistuvat helposti kastikkeita ja pataruokia unohtamatta. Viime vuosina kovassa nosteessa ollut Aasialaisen keittiö ruokalajit sekä Etelä-Amerikkalainen katuruoka onnistuu varmasti myös Jalotofu Paahtopaloilla. 

Kaksi vaihtoehtoa joilla täytät kaikki käyttötarpeet

Syksyllä markkinoille on lanseerattu kaksi erilaista vaihtoehtoa. Jalotofu Paahtopalat Maustamaton taipuu taitavan kotikokin käsissä kaikkiin ruokalajeihin. Maustamaton tofu on tietysti hyvää sellaisenaan, mutta se imee itseensä mausteita ja makuja. Perinteiset ruokalajit tarvitsevat vain hieman maustepippuria ja suolaa, niin jauheliharuokien korvaaja on valmis. Kanaresepteihin tofun voi maustaa vaikka currylla tai valmiilla mausteseoksilla.

 

 

Toinen vaihtoehto vielä kiireisemmälle kokille on Jalotofu Paahtopalat Maustettu. Se sisältää valmiiksi luomulaatuisia mausteita, kuten trendikästä savupaprikaa ja valkosipulia. Pakkauksesta suoraan paistinpannulle tai uunivuokaan levitettävät tofupalat täyttävät tortillat, piristävät poke bowlia tai sujahtavat pizzan täytteeksi. Molemmat tuotteet eivät sisällä lainkaan lisäaineita.Molemmat tuotteet löydät hyvin varustetuista K- ja S-ryhmän ruokakaupoista. Jos tuotetta ei vielä ole saatavilla, niin muista vinkata siitä kaupallesi.

 

 

Tofun helppous viehättää – näillä resepteillä onnistut varmasti

 

Helpoin ja herkullisin Jalotofu limonello 

Tämä resepti on 2000-luvulla internetin moneen kertaan räjäyttänyt järisyttävän hyvä limonello pasta. Jo moderniksi klassikoksi muodostuneesta reseptistä on olemassa lukematon määrä eri versioita. Meidän versiossa on huomioitu suomalaisen herkullisen salottisipulin sesonki sekä kotimaisen uutuskasviksen inkiväärin saatavuus!

 

Neljälle, valmistusaika n. 20 minuuttia

 

Tarvitset:

  • 1pkt Jalotofu Paahtopala Maustettu 250g
  • 1 dl kasvikermaa (kaura- tai soija)
  • 1,5 + 1,5 rkl kasviöljyä tai margariinia
  • 2 rkl nestemäistä makeuttajaa (vaahtera- tai agavesiirappi)
  • ½ kasvisliemikuutio murustettuna
  • ½ rkl kurkumaa, kuivattu
  • ½ sitruunan kuori ja mehu (luomu)
  • 2 kpl salottisipulia
  • 2 kpl valkosipulin kynttä
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä (suomalainen tai luomu)
  • 200-400 g spagettia
  • suolaa ja pippuria
  • tuoretta korianteria

 

Tee näin:

Valmista pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta kuivaksi. Varaa noin 75-100 grammaa spagettia ruokailijaa kohden.

Avaa Jalotofu Paahtopala Maustettu-pakkaus ja paista ne rapeiksi pienessä tilkassa öljyä. Siirrä tofupalat sivuun odottamaan.

Pilko salottisipulit, hienonna valkosipulin kynnet sekä raasta inkivääri valmiiksi ja lisää ne suurelle pannulle öljyn kanssa. Kuullota niitä hetki ja lisää sekaan siirappi ja murskattu kasvisliemikuutio. Sekoita kastikkeeseen kasvikerma sekä kurkuma ja keitä hiljalleen muutaman minuutin ajan. 

Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuori kastikkeen joukkoon. Lisää rapeat tofupalat kastikkeeseen ja sekoita mukaan keitetty pasta. Purista sitruunan mehut ruoan sekaan ja mausta suolalla sekä mustapippurilla. 

Nostele annokset lautasille ja koristele annos hienonnetulla korianterilla. Nauti ruokalaji vihersalaatin kanssa.

 

Cottage pie Jalotofu Paahtopaloilla

 

Perinteinen Cottage Pie on syysruokien ihanin ilmentymä. Suomessa se on tunnettu tylsästi nimellä jauhelihaperunapaistos. Meidän versiossa kunnioitetaan alkuperäistä reseptiä ja mukaan on perunan lisäksi upotettu valtava määrä syksyn parhaita raaka-aineita sekä tietysti tuoreita yrttejä. Hitaasti valmistuva Cottage Pie helpottaa arkea myöhemmin, kun sitä valmistaa kerralla suuren määrän. Sen maku nimittäin vain paranee uudelleen lämmitettäessä. 

 

Kuudelle, valmistusaika n. 1,5 tuntia

Tarvitset: 

Perunamuusi: 

  • 1kg jauhoista perunaa (esim. Colomba, Afra, Fontane tai Challenger)
  • 4 rkl margariinia
  • 2,5 dl kaurakermaa 
  • 1 tl suolaa 

 

Paahtopalamuhennos: 

  • 1 pkt Jalotofu Paahtopala Maustamaton 250g 
  • 4 valkosipulinkynttä 
  • 2 varsisellerin vartta 
  • 100 g tuoreita suppilovahveroita (tai herkkusieniä)
  • 1 kpl suuri porkkana 
  • 1 kpl keltasipulia
  • 1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
  • 2 rkl balsamicokastiketta
  • 1 dl punaviiniä (tai punaviinietikka + vesi seos 1 rkl + 1 dl)
  • 1 tlk tomaattimurskaa (400g) 
  • 2 rkl tomaattipyreetä 
  • 1 + 2 rkl oliiviöljyä 
  • 1 kpl kasvisliemikuutio 
  • 1 tl mustapippuria 
  • suolaa 

 

Pinnalle ja koristeluun: 

  • ½ raastettu sitruunan kuori 
  • ½ dl korppujauhoja
  • tuoreita rosmariinin oksia 
  • mustapippuria myllystä 

 

Tee näin:

Valmista ensin perunamuusi tai käytä jo olemassa olevaa muusia. Kuori ja keitä perunat suolalla maustetussa vedessä pehmeiksi. Kaada vesi pois, lisää sekaan kaurakerma sekä margariini. Soseuta perunat perunasurvimella ja mausta tarvittaessa suolalla. 

Kuori ja pienennä valko- ja keltasipulit. Pilko porkkana, sellerit ja herkkusienet pieniksi kuutoiksi. Hienonna tuore rosmariinia ja timjami. Voit korvata tuoreet yrtit yhdellä teelusikallisella kuivattuja yrttejä. 

Paahda Jalotofu Paahtopalat paistinpannulla tilkassa öljyä noin 2-3 minuutin ajan. Laske lämpötilaa ja lisää sekaan sipulit, yrtit sekä murusteltu kasviliemikuutio. Kuullota hetken aikaa ja lisää hieman suolaa sekä mustapippuria.

Lisää pannulle öljyä ja loput pilkotut kasvikset. Paista niitä noin viiden minuutin ajan, kunnes niiden pinta on kauniin ruskea. Lisää pannulle tomaattimurska sekä -pyree, punaviini ja balsamicokastike. Sekoita huolellisesti ja hauduta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. 

Kaada valmistamasi Jalotofu Paahtopala muhennos uunivuokaan. Peitä muhennos perunamuusilla. Pese sitruuna ja raasta korppujauhojen sekaan noin puolet sitruunan kuoresta. Ripottele seos muusin päälle ja koristelee tuoreilla rosmariinin lehdillä.

Paista ruokaa 200-asteisessa uunissa noin 30-45 minuuttia, kunnes sen pinta on saanut kauniin värin. Paistamisen loppuvaiheessa voit käyttää uunin grillivastusta pinnan rapsakoimiseksi. 

 

Vinkki: Illallisruokana tarjottavan Cottage Pien alkuruoaksi sopii hyvin keitetyt latva-artisokat, jotka tarjoillaan sitruuna-valkosipuliöljyn kanssa. Näin sitruuna saadaan käytettyä kokonaan.

 

Samettisen pehmeä kurpitsakeitto Jalotofu Paahtopaloilla

Viimeisen viiden vuoden aikana Suomessa viljeltyjen kurpitsojen saatavuus on suorastaan räjähtänyt. Vielä 2010-luvun alussa niitä ei ruokakaupoista löytynyt, mutta tällä hetkellä niitä on saatavilla useita eri lajikkeita. Yksi suosituimmista kurpitsoista on ihanan makea Hokkaido-kurpitsa, joten luonnollisesti valmistimme siitä syksyn suloisimman keiton.

 

Neljälle, valmistusaika n. 1,5 tuntia

Tarvitset: 

 

Pinnalle: 

Jalotofu Paahtopala Maustettu 250g 

1 rkl kasviöljyä paistamiseen

suolaa ja mustapippuria

 

Paahdettu kurpitsakeitto 

1 kpl keskikokoinen hokkaido- tai myskikurpitsa 

2-3 kpl pientä salottisipulia 

1 kpl keskikokoinen porkkana 

4 kpl keskikokoista perunaa, jauhoinen lajike

1 kpl pieni valkosipuli (n. 5-6 kynttä) 

n. 10 cm pala tuoretta inkivääriä 

2 rkl oliiviöljyä 

0,5 l vettä 

1 kasvisliemikuutio 

1 tlk kookoskermaa (400 ml) 

1 rkl vaahterasiirappia- tai siirappia 

0,5 rkl omenaviinietikkaa 

1/2 tl juustokuminaa 

1/2 tl kurkumaa 

1/4 tl savupaprikaa 

1/4 jauhettua korianteria (valinnainen)

1 tl mustapippuria 

1 tl suolaa 

 

Koristeluun: 

2 rkl paahdettuja kurpitsansiemeniä 

tuoretta timjamia tai persiljaa

 

Tee näin:

Halkaise kurpitsa ja kaavi rihmat sekä siemenet pois. Huuhtele siemenet puhtaiksi ja valuta kuivaksi. Leikkaa kurpitsa lohkoiksi, halkaise salottisipulit ja murskaa valkosipulin kynnet kevyesti.

Lado kaikki kasvikset uunipellille, valele öljyllä ja paahda 200-asteisessa uunissa noin 35-40 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. 

Laita uuni lämpenemään 200-asteeseen. Pese ja kuori perunat ja porkkana. Pilko kuutioiksi ja keitä kypsäksi. 

Pese ja kuori sillä aikaa porkkana sekä perunat. Kuutioi ja keitä pehmeiksi niukassa vedessä ja valuta kuiviksi. Kuori ja raasta inkivääri hienoksi raasteeksi.

Ota paahtuneet kasvikset pois uunista ja poista sipuleista kuoret sekä kaavi kurpitsan malto pois kuorista. Lisää paahtuneet kasvikset kattilanpohjalle mausteiden kanssa ja kuullota tilkassa öljyä hetken aikaa. Lisää sekaan perunat ja porkkanat.

Lisää kattilaan vesi sekä kasviliemikuutio ja keitä seosta noin viisi minuuttia. Aja sen jälkeen keitto sauvasekoittimella sileäksi. Kun rakenne on sopiva, niin kaada sekaan kookoskerma ja jätä sitä yksi ruokalusikallinen koristelua varten. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia ja lisää tarvittaessa vettä, jos rakenne ei miellytä.

Keiton kiehuessa paahda sillä välin valutettuja kurpitsan siemeniä kuivalla pannulla noin 10 minuutin ajan ja siirrä ne sivuun.

Avaa sen jälkeen Jalotofu Paahtopala Maustettu pakkaus ja paista tofupaloja pannulla tilkassa öljyä välillä käännellen noin 3-4 minuuttia, kunnes olet saanut niihin rapean pinnan. Mausta tarvittaessa suolalla sekä pippurilla. 

Jaa keitto annoskulhoihin. Pyöräytä lusikalla kookoskermasta kauniit kiemurat keiton pinnalle ja lisää annoksiin rapeita tofupaloja sekä kurpitsan siemeniä. Koristele annos tuoreella hienonnetulla timjamilla. 

 

 

Inspiroidu lisää upeista resepteistä ja tutustu Jalofoodsin koko tuoteperheeseen Jalotofun sivuilla! Ota seurantaan myös ihanaa reseptiikkaa tihkuvat somekanavat: Facebook & Instagram.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.