Kaupallinen yhteistyö: GreenCare
Onko pihanurmesi päässyt huomaamatta huonoon kuntoon? Ei hätää, sillä tässä tulevat täsmävinkit, joilla vanhakin nurmikko puhkeaa kesäiseen kukoistukseen. Sammalen kuivattaminen, nurmikon lannoittaminen ja maaperän kalkitseminen on nopeaa ja helppoa, kun käytössä ovat oikeat tuotteet. Joten eiköhän ryhdytä rivakasti hommiin!
Lannoita nurmikkoa koko kasvukauden ajan
Syitä vanhan nurmikon huonolle kunnolle voi olla useita. Huonokuntoinen nurmi saattaa kaivata lannoitetta, sillä juuristo ei välttämättä enää saa alkuperäisestä kasvualustastaan tarvittavaa voimaa. Pihanurmi voi olla myös sammaleen valtaama, jolloin ruoholla ei ole tarpeeksi elintilaa. Sadevesi saattaa kerääntyä nurmelle lammikoiksi, ja jatkuvasti märkä nurmikko tukahduttaa ruohon juuret tarjoten otolliset olosuhteet sammaleelle. Kun taklaat syyt yksi kerrallaan, viheriöivällä tantereella on taas mukavampi tallustella aurinkoisina kesäpäivinä.
Aivan ensimmäiseksi on hoidettava kasvualustan ravinteet kuntoon. Kasviperäinen GreenCare Nurmikon Kevät ja Kesä Plus™ on nurmikolle kehitetty erikoislannoite, joka hoitaa maaperää ja parantaa maan rakennetta edistämällä luonnollisten mikrobien toimintaa. Riittoisa Nurmikon Kevät ja Kesä Plus™ sisältää kaikki nurmikon koko kasvukauden aikana tarvitsemat ravinteet. Minikokoiset lannoiterakeet on helppo levittää ja ne liukenevat rivakasti. Ne eivät myöskään pölyä, joten nurmikon käyttöä voi jatkaa heti lannoituksen jälkeen normaalisti.
Vehreimmän nurmikon saat lannoittamalla nurmikkoa kuukausittain aina toukokuusta elokuuhun saakka. Sen jälkeen määrä kannattaa puolittaa ja jatkaa lannoitusta aina lumen tuloon saakka. Näin vahvistat nurmikkoa ja autat sitä kamppailemaan sammaleen muodostumista vastaan seuraavanakin kesänä.
Muista kalkita nurmikko säännöllisesti
Suomalainen maaperä on luonnostaan hapan. Monet puutarhan kasvit nurmikko mukaan lukien kuitenkin kaipaavat emäksisempää kasvualustaa, siksi maan kalkitseminen on välttämätöntä. Pihalle ja puutarhaan levitetty kalkki varmistaa, että kasvit pystyvät hyödyntämään lannoituksen tuomat kasvua edistävät ravinteet. Lannoitus ja kalkitseminen tukevat toisiaan ja saavat yhdessä aikaan rehevänvihreän pihan ja puutarhan.
Parhaan lopputuloksen saat kalkitsemalla nurmikon joka vuosi. Kalkita voi mihin tahansa aikaan kasvukautta, mutta tehokkaimmin maaperä hyötyy kalkkikerroksesta keväällä, ennen lannoittamisen aloittamista. Kalkin voi levittää jopa lumen päälle, jolloin se imeytyy maahan tehokkaasti sulamisvesien mukana. Kalkin menekin lasket helposti tuotepakkaukseen painetun ohjeen mukaan. Tarkemmat ohjeet kalkitsemiseen ja kaikki tuotevaihtoehdot löydät GreenCaren kattavilta nettisivuilta!
Näin pääset eroon sitkeästä sammaleesta
Näyttääkö pihanurmesi tasaisesti viheriöivän nurmikentän sijaan kirjavien sammalmättäiden valtaamalta hetteiköltä? Et ole yksin ongelman kanssa, sillä viime vuosien leudot ja kosteat talvet ovat lisänneet nurmikon sammaloitumista. Sammaleen poistaminen on kuitenkin helpompaa kuin kuvittelitkaan. Näillä vinkeillä sinäkin onnistut varmasti!
Ennen tarmokkaampia toimenpiteitä kannattaa selvittää ainakin seuraavat seikat:
- Onko maaperä, jossa nurmi kasvaa liian tiivis? Ilmaaminen parantaa tiiviiksi tallautunutta kasvualustaa ja ehkäisee sammaleen muodostumista. Painele nurmikkoon tasaisesti reikiä esimerkiksi talikolla. Täytä reiät haravoimalla nurmelle hienoa hiekkaa, joka antaa ilmavuutta kasvualustalle.
- Varjostavatko pihan puut ja pensaat jatkuvasti nurmikkoa? Nurmikko kasvaa parhaiten valoisalla ja aurinkoisella paikalla. Voisiko valoa saada pihalle lisää harventamalla puustoa tai pensaikkoja?
- Seisooko vesi sateen jälkeen pitkään nurmikolla? Jos piha on jatkuvasti märkä, sammal valtaa alaa varmasti. Ratkaisuna voi olla salaojituksen parantaminen.
Jos sammal viihtyy pihanurmellasi, vaikka kaikki edellä luetellut kolme kohtaa ovat kunnossa ja ravinteistakin on pidetty asianmukaisesti huolta, on maaperän pH todennäköisesti liian alhainen. Silloin ensiavuksi sopii juuri tähän tilanteeseen kehitetty täsmätuote GreenCare Sammal Pois. Se sisältää runsaasti typpeä, poistaa sammaleen tehokkaasti ja hoitaa samalla maaperää. Pienirakeinen, pölyämätön ja tahraamaton Sammal Pois kuivattaa sammalmättäät parhaassa tapauksessa alle viikossa ja antaa ruoholle kunnolla kasvutilaa.
Kun sammal on saatu häädettyä, kannattaa nurmikosta pitää seuraavina vuosina erityisen hyvää huolta. Muista kalkita säännöllisesti, kastele kuivina aikoina, äläkä unohda myöskään lannoitusta – ja ruohosi saattaa hyvinkin olla vihreämpää kuin aidan toisella puolella!
P.S. Mikäli olet vasta perustamassa nurmikkoa tai tarvitset paikkausta vanhaan nurmikkoon, niin tutustu GreenCaren nurmikonsiemeniin ja muihin ohjeisiin GreenCaren kattavasta artikkelista.