Kaupallinen yhteistyö: Risenta

 

Joulun kahvikakussakin maistuvat Satokausi-kasvikset! Jouluisilla mausteilla viimeistelty omena-karpalokakku valmistuu vaivattomasti gluteenittomana Risentan monipuolisilla tuotteilla. Mehevän kakun kruunaa kanelilla maustettu taatelikinuski. Tällä hurmaat vieraat taatusti!

Omena-karpalokakun jauhoina käytetään Risentan Manteli- ja Tattarijauhoja, jotka ovat erinomaisia tuotteita gluteenittomaan leivontaan. Jouluista makua kakkuun luovat tutut kauden mausteet kaneli, inkivääri, muskottipähkinä ja neilikka.

Raastettu omena tuo kakkutaikinaan reilusti mehevyyttä. Suosittelemme valitsemaan aromikkaita kotimaisia omppuja niin kauan, kun niitä vielä kaupasta saa. Nykyisten kehittyneiden varastointitekniikoiden ansiosta suomalaista omenaa on saatavillla pitkälle talveen.

Karpaloista tulee kakkuun ihania kirpeitä sattumia, voit käyttää joko tuoreita tai pakastettuja marjoja. Karpaloiden sijasta voit kokeilla kakkuun muitakin marjoja, esimerkiksi viinimarjat tai puolukat käyvät.

Tuoreista taateleista syntyy ihana “kinuski”, jonka voi levittää kakun pinnalle tai tarjota erillisestä kulhosta. Kakun koristelun viimeistelevät karpalot ja tuoksuva rosmariini. Pintaan voi ripsauttaa myös tomusokeria tai lisätä oman maun mukaan muitakin koristeita.

Jos haluat valmistaa kakun maidottomana, vaihda voi vegaaniseen margariiniin tai kookosöljyyn.

Omena-karpalokakku

gluteeniton

  • 3 kananmunaa
  • 100 g voita sulatettuna
  • ¾ dl hunajaa
  • ½ tl vaniljauutetta
  • 2 ½ dl Risenta Mantelijauhoja
  • 2 ½ dl Risenta Tattarijauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl kanelia
  • ½ tl inkivääriä
  • ¼ tl muskottipähkinää
  • ¼ tl neilikkaa
  • hyppysellinen suolaa
  • 200 g kotimaista omenaa raastettuna
  • 2 dl karpaloita

Taatelikinuski:

  • 100 g tuoreita taateleita kivet poistettuna
  • ½ dl vettä
  • 1 dl mantelimaitoa
  • ¼ tl kanelia
  • hyppysellinen suolaa

Sekoita munat, voisula, hunaja ja vaniljauute keskenään. Sekoita toisessa kulhossa keskenään mantelijauho, tattarijauho, leivinjauhe ja mausteet. Sekoita kuivat aineet kosteiden joukkoon ja kääntele sekaan omenaraaste ja karpalot.

Voitele kakkuvuoka ja jauhota se mantelijauhoilla. Levitä kakkutaikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista kakkua 175 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes se on kypsä. Kokeile kypsyyttä hammastikulla: tökkää se kakkuun ja jos siihen ei jää taikinaa, on kakku kypsä. Anna jäähtyä.

Kumoa kakku tarjoiluvadille ja koristele esimerkiksi taatelikinuskilla, karpaloilla ja rosmariinilla.

Taatelikinuski:

Soseuta taatelit veden kanssa ja lisää mantelimaito nauhana joukkoon. Tähän käy sauvasekoitin tai blenderi. Surauttele mahdollisimman sileäksi. Mausta taatelikinuski kanelilla ja hyppysellisellä suolaa.


Seuraa Risentaa myös Facebookissa ja Instagramissa @risentasuomi, niin pysyt terveellisten tuotteiden ja reseptien aallonharjalla!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.