Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu
Pääsiäinen on kevään herkullisin juhla! Tänä vuonna päästimme mielikuvituksemme valloilleen ja kehittelimme modernin trendikkään kasvismenun pääsiäisen kunniaksi Valio Luomu -tuotteilla. Menu soveltuu maitotuotteita ja kananmunaa käyttäville kasvissyöjille ja menussa on hyödynnetty runsaasti ihania Satokausi-kasviksia.
Nappaa reseptit talteen ja hemmottele pääsiäispöydän ympärillä istuvia ystäviä ja läheisiä sesongin valloittavimmilla herkuilla. Ja miksei näitä maittavia ruokalajeja voisi valmistaa pääsiäisen jälkeenkin.
Satokausikalenterin pääsiäismenu:
- Paahdetut broccoliinit & jogurttihummus
- Paneroidut munakoisopihvit & keväinen perunapaistos
- Pavlovakranssi eksoottisilla hedelmillä
Alkuruoaksi broccoliineja ja jogurttihummusta
Broccoliini on uusi parsa! Ryminällä suomalaisten herkkusuiden sydämet valloitettu broccoliini tunnetaan myös nimillä versova parsakaali, makea parsakaali ja varsiparsakaali. Parsakaalin hentovartinen sukulainen on herkullinen, monikäyttöinen ja terveellinen. Parsakaaliin verrattuna se maistuu makeammalta ja miedommalta ja se kypsyy muutamassa minuutissa – tosin sen voi hyvin rouskutella myös raakana.
Pääsiäismenussamme trendikkäät paahdetut broccoliinit tarjoillaan Lähi-idän keittiöistä tutun hummuksen kanssa, joka saa mukavaa hapokkuutta ja pehmeää kermaisuutta Valio Luomu turkkilaisesta jogurtista. Täyteläinen ja paksu jogurtti täydentää hummuksen makuja ja lisää aromaattista pehmeyttä annokseen tuo pinnalle raastettava Valio Luomu gouda juusto. Valio Luomu turkkilainen jogurtti on keittiön vakiovaruste, josta syntyy helpot, kylmät kastikkeet tuoreiden yrttien avulla. Valio Luomu gouda juusto puolestaan taipuu arjen aherrukseen vaikka leivän päälle.
Pääruoaksi rapeita munakoisopihvejä perunapaistoksen kanssa
Rapeiden munakoisopihvien salaisuus on juustoisessa pankokuorrutuksessa. Pankojauhot ovat japanilaistyylisiä vaaleita ja rapeita korppujauhoja, joilla saa aikaan extrarapsakan paneroinnin. Lempeää makua tuomaan raastoimme pankojauhojen sekaan Valio Luomu gouda juustoa, jonka sulamisominaisuudet ovat annokseen hyvin sopivat.
Rouskuvat pihvit tarjoillaan keväisen perunapaistoksen ja paprikasta valmistetun tzatzikin kanssa. Sekä hollantilaisen munakoison että paprikan sesonki alkaa huhtikuun kieppeillä, joten ne sopivat pääsiäisruokiin erinomaisesti.
Uunissa meheväksi paahdetut perunat saavat kaverikseen raikkaan sitruunaisia herneitä ja myös Valio Luomu turkkilaisesta jogurtista tehdyn paprikatzatzikin voi nostella nokareina paistoksen joukkoon. Kastikkeen voi toki tarjoilla myös erikseen.
Menun kruunaa upea pavlovakranssi
Jälkiruokana tai kahvipöydän tähtenä loistaa eksoottisilla hedelmillä koristeltu pavlovakranssi. Pavlovan täytteenä on pashasta inspiraation saanut Valio Luomu maitorahkasta ja kuohukermasta valmistettu rahkavaahto, jossa maistuvat mm. sitruuna, manteli ja kuivatut hedelmät. Valio Luomu maitorahka sopii jälkiruokien lisäksi hyvin myös arjen välipalaksi, Valio Luomu kuohukerma puolestaan myös suolaiseen ruoanlaittoon.
Pavlova on klassinen marenkikakku, joka sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattaville. Pavlovan marengin voi tehdä hyvissä ajoin, mutta täyttäminen ja koristelu kannattaa jättää vasta hetkeen ennen tarjoilua, jotta marengin rapsakkuus säilyy.
Paahdetut broccoliinit & jogurttihummus
Trendikkäät paahdetut broccoliinit tarjoillaan turkkilaisella jogurtilla pehmennetyn hummuksen kanssa. Näyttävän annoksen viimeistelevät paahdetut valkosipulin puolikkaat.
Neljälle
Jogurttihummus
- 1 prk (230 g) kypsiä kikherneitä
- 1 ½ dl Valio Luomu turkkilaista jogurttia
- ½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 rkl tahinia
- 1 tl suolaa
- ½ dl oliiviöljyä
- ½ dl vettä
Laita tehosekoittimeen valutetut kikherneet, turkkilainen jogurtti ja sitruunan kuori sekä mehu. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja lisää ne tehosekoittimeen tahinin, suolan ja oliiviöljyn kanssa. Blendaa seos sileähköksi hummukseksi. Lisää vettä, jos tahna on liian paksua.
Broccoliinit
- 300 g broccoliineja
- 1 rkl öljyä
- suolaa ja mustapippuria
- 1 rkl sitruunamehua
- kokonainen valkosipuli
Huuhtele broccoliinit ja leikkaa mahdolliset kuivat kannat pois. Levitä broccoliinit pellille ja hiero niihin öljyä, suolaa, mustapippuria ja sitruunan mehua. Halkaise valkosipuli ja laita molemmat puolet leikkuupinta ylöspäin pellille. Lorauta myös valkosipuleille hieman öljyä. Paahda broccoliineja ja valkosipuleita 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes broccoliinit ovat napakan kypsiä ja kauniin paahtuneen värisiä.
Lisäksi:
- Valio Luomu gouda juustoa
- lehtipersiljaa
- sitruunalohkoja
Kokoa annos. Levitä jogurttihummus tarjoiluvadille. Asettele paahdetut broccoliinit ja valkosipulin puolikkaat hummuksen päälle. Viimeistele raastetulla Valio Luomu goudalla ja tuoreella lehtipersiljalla. Tarjoile hummuksen ja broccoliinien kanssa sitruunalohkoja.
Paneroidut munakoisopihvit & keväinen perunapaistos
Rapeiden munakoisopihvien salaisuus on juustoisessa pankokuorrutuksessa. Itkettävän ihanat munakoisopihvit tarjoillaan keväisen perunapaistoksen kanssa, jota raikastavat sitruunaiset muussatut herneet sekä vaihteeksi paprikasta tehty tzatziki.
Neljälle
Paneroidut munakoisopihvit
- 2 munakoisoa (500 g)
- suolaa itkettämiseen
- 2-3 kananmunaa
- 2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
- 2 dl pankojauhoja
- 2 dl Valio Luomu gouda juustoa raasteena
- Valio Luomu voita paistamiseen
Leikkaa munakoisot noin sentin siivuiksi ja ripottele siivuille suolaa. Anna munakoisojen ”itkeä” noin puolen tunnin ajan. Pyyhkäise munakoisosiivut kuiviksi talouspaperin avulla.
Riko munat syvälle lautaselle ja vatkaa rakenne rikki haarukan avulla. Sekoita toiselle lautaselle vehnäjauhot, suola ja mustapippuri. Kolmannelle lautaselle sekoita pankojauhot ja juustoraaste. Paneroi munakoisosiivut pyörittelemällä ne ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunissa ja lopuksi panko-juustoraasteseoksessa.
Paista munakoisopihvejä pannulla voissa muutama minuutti per puoli. Siirrä pihvit pellille leivinpaperin päälle ja kypsennä vielä 200 asteessa uunissa noin 10-15 minuuttia.
Perunapaistos
- 1 kg perunoita
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl suolaa
- 200 g pakasteherneitä
- ½ sitruunan mehu
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
- ½ tl suolaa
Pese perunat huolellisesti ja laita ne uunivuokaan. Hiero perunoihin 2 rkl oliiviöljyä ja 1 tl suolaa. Paahda perinoita 200 asteessa noin 40 minuuttia, kunnes ne ovat kypsiä.
Sulata pakasteherneet ja muussaa ne haarukalla. Sekoita joukkoon sitruunan mehu, 1 rkl oliiviöljyä, hienonnettu minttu ja ½ tl suolaa.
Kun perunat ovat kypsiä, lisää vuokaan herneseos lusikallisina.
Paprikatzatziki
- 1 vihreä paprika
- 2 dl Valio Luomu turkkilaista jogurttia
- 2 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
- 1 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 rkl oliiviöljyä
- 1-2 valkosipulinkynttä
- 1 tl suolaa
- mustapippuria
Pese paprika ja poista siemenet. Raasta paprika ja laita siivilään valumaan noin vartiksi. Sekoita paprikaraaste jogurtin joukkoon. Mausta tzatziki hienonnetulla tillillä ja mintulla sekä sitruunan mehulla, hienonnetulla valkosipulilla, suolalla, mustapippurilla ja oliiviöljyllä.
Tarjoile paprikatzatziki sellaisenaan tai lusikoi se perunapaistoksen joukkoon.
Pavlovakranssi eksoottisilla hedelmillä
Pavlova on näyttävä marenkikakku, joka sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon. Pääsiäispavlova tehdään kranssin muotoon ja ylleen se saa pääsiäiseen sopivat täytteet: pashasta inspiraation saaneen rahkavaahdon sekä rutkasti sesongissa olevia eksoottisia hedelmiä.
8-10:lle
Marenki
- 4 kananmunan valkuaista
- 2 ½ dl sokeria
- 1 tl valkoviinietikkaa
- 1 tl maissitärkkelystä
Erottele valkuaiset kananmunista puhtaaseen kulhoon ja ala vatkaamaan niitä vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää pikkuhiljaa sokeria joukkoon. Vaahdota, kunnes vaahto on kiiltävää ja kovaa. Sekoita keskenään valkoviinietikka ja maissitärkkelys ja vatkaa seos marengin joukkoon.
Lusikoi marenki pellille leivinpaperin päälle kranssin muotoon. Paista marenkipohjaa 125 asteessa 1 ½ tuntia. Käännä uuni pois päältä, avaa luukku raolleeen (laita väliin esim. puulasta) ja jätä marenki kuivumaan yön yli.
Täyte
- 2 dl Valio Luomu kuohukermaa
- 1 dl Valio Luomu maitorahkaa
- ½ sitruunan raastettu kuori
- 2 tl sitruunan mehua
- 1 rkl sokeria
- 1 dl mantelirouhetta
- 1 dl kuivattuja hedelmäpaloja (esim. papaija, ananas, meloni)
- ½ dl rusinoita
- 1/3 tuore ananas
Vaahdota kerma vaahdoksi. Vispaa joukkoon rahka, sitruunan kuori ja mehu sekä sokeri. Vaahto saa olla tymäkkää. Sekoita vaahdon joukkoon mantelirouhe, kuivatut hedelmät ja rusinat. Kuori ananas ja leikkaa se pieniksi paloiksi, sekoita palat kerma-rahkavaahdon joukkoon.
Koristeeksi
- ananaskirsikoita
- karambolaa
- passionhedelmää
- nonparelleja
Kokoa palvova. Siirrä pavlovakranssi varovasti tarjoiluvadille. Täytä pavlova vasta mahdollisimman lähellä tarjoiluhetkeä. Lusikoi täyte marengin päälle. Koristele pavlova ananaskirsikoilla, viipaloidulla karambolalla ja passionhedelmän siemenillä. Ripottele päälle nonparelleja viimeiseksi silaukseksi.
Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.