Kaupallinen yhteistyö: @sunsweetsuomi 

Aidot Kalifornian kultaisessa auringossa kypsyneet Sunsweet-luumut eivät varmasti nimenä esittelyä kaipaa. Klassikon aseman saavuttaneet superfruit-luumut ovat tuttuja erityisesti joulun juhlaruoista sekä perinteisenä hyvänä vatsatoiminnan ylläpitäjänä suuren kuitupitoisuutensa ansiosta. Niihin ne sopivatkin edelleen erinomaisesti, mutta monipuoliset Sunsweet-luumut soveltuvat hienosti monenlaiseen suolaiseen ja makeaan, perinteiseen sekä trendikkääseen ruokalajiin. Pääsiäisen kunniaksi yhdistämme herkulliset Sunsweet-luumut purppurabataatin sekä nyhtökaritsan kanssa! 

Makean mehukkaat luumut tihkuvat terveyttä! 

Poikkeuksellisen maukkaat Sunsweet-luumut ovat premium-laatuisia erityisen mehukkaita ja pehmeitä kuivattuja luumuja. Niistä on poistettu kivet ainutlaatuisen hedelmää mahdollisimman vähän rikkovan tekniikan avulla, jonka vuoksi ne todellakin ovat ainutlaatuisia. Auringossa kypsymisen jälkeen luumut pestään ja kuivataan kevyesti uunissa. Sunsweet on maailman suurin ja edistynein luumun toimittaja, jonka tuotteilla on korkeimmat laatuvaatimukset. Sunsweet viljelijät kasvattavat kolmasosan koko maailman luumuista!

Luumut sisältävät runsaasti kuitua: jo viisi kuivattua luumua päivässä edistää vatsan toimintaa. Sen lisäksi luumut sisältävät kaliumia ja B6-vitamiinia, jotka edistävät hermoston toimintaa.

Luumusta on moneen makuun ja ateriaan! 

Koska luumut ovat makean mehukkaita voi niillä leivonnassa korvata sokeria ja rasvaa. Leivontakäytön lisäksi kuivatut Sunsweet-luumut sopivat monenlaiseen päivän ateriointiin, kuten pikaiseksi välipalaksi töiden ja harrastusten välissä sellaisenaan tai smoothiena. Kokeile ruokaisan salaattisi tuunaamista makoisilla luumuilla!  Erityisen hyvin kuivatut luumut sopivat erilaisiin pataruokiin, liha- tai kasvisproteiinipitoisiin itämaisiin ruokiin sekä kastikkeisiin. 

Toki pääsiäiseen ja lammasherkkuihin luumu istuu vallan erinomaisesti. Siksipä Satokausikalenterin pääsiäislammas onkin tänä vuonna pohjoisafrikkalaisesta ruokakulttuurista inspiraationsa saanut yhdistelmä nyhtökaritsaa, Sunsweet-luumuja sekä purppurabataattia

Purppurabataatti on kotoisin eksoottisesta Okinawasta!

Upean värinen ja pitkulainen purppurabataatti on lähtöisin Japanin eksoottisesta paratiisisaaresta Okinawasta. Pitkäikäiset okinawalaiset syövätkin purppurabataattia jopa yli puoli kiloa päivässä! Sesongissa se on maaliskuusta kesäkuuhun. Purppurabataatin maku on parfyyminen ja aromikas, jonka vuoksi mielenkiintoinen herkku sopii monenlaisiin suolaisiin ja makeisiin ruokalajeihin. Voimakasta makua voi myös tasapainottaa yhdistelemällä villin värisen purppurabataatin sen oranssin sisaruksen kanssa. 

Purppurabataatti kypsennetään perunan tapaan ennen nautiskelua, mutta sitä on mahdollista nauttia kohtuullisissa määrin myös raakana. Satokausi-keittiössä purppurabataatista valmistetaan raikas slaw-salaatti.

Satokausi-resepti: Mausteinen pääsiäislammas 2.0

Tämä resepti ottaa oman aikansa valmistuakseen, mutta se on jokaisen kypsytystuntinsa arvoinen. Suurimmilta osin liha valmistuu itsekseen padassa poristen. Maustamisessa on käytetty paljon pohjoisafrikkalaisia makuja ja kevyttä tulisuutta, joiden kanssa luumujen makeus yhdistyy mainiosti. Luumujen makea maku hyödynnetään reseptissä kahteen kertaan: ensin lihan maustamisessa haudutusliemessä ja lopulta haudutusliemessä muhineet luumut murskataan makoisaksi BBQ-kastikkeeksi.

Voit myös oikoa ja korvata maustetahnaan ja haudutusliemeen käytetyt raaka-aineet halutessasi valmiilla Ras el Hanout -mausteseoksella. Jos käytät valmista mausteseosta, kannattaa haudutusliemeen lisätä chiliä ja valkosipulia.

Kasvisversio: Korvaa karitsa nyhtökauralla. Lämmitä kaura pannulla ja mausta se Ras el Hanout -mausteseoksella ja sekoita joukkoon pilkottuja luumuja. Saat kaurasta vielä hieman mehevämpää lisäämällä sen joukkoon lämmitysvaiheessa luumumehua ja BBQ-kastiketta.

Pääsiäislammas 2.0

Nyhtökaritsaa ja purppurabataattislaw-salaattia pitaleivän sisällä.

8 pitaleipää

 

Nyhtökaritsa

  • n. 1 kg karitsan lapaa
  • 200 g Sunsweet kivettömiä kuivattuja luumuja
  • 2 dl Sunweet luumutäysmehua
  • 2 kpl laakerinlehtiä
  • 1 + 1 kpl tuoreita punaisia chilejä isohkoina paloina
  • 3 + 3 kpl valkosipulinkynsiä kuorittuna ja kevyesti murskattuna
  • 5 + 5 kpl kokonaisia mustapippureita
  • 5 + 5 kpl kokonaisia valkopippureita
  • 5 + 5 kpl kokonaisia maustepippureita
  • 5 kpl kokonaisia kardemummia
  • 5 kpl kokonaisia neilikoita
  • ½ pnt tuoretta korianteria
  • 2 tl suolaa
  • 1 kpl banaanisalottisipuli kuorittuna ja pitkittäin puolitettuna
  • 1 l lihalientä
  • 1 dl soijaa
  • öljyä ja voita paistamiseen
  • tarjoiluun 8 kpl valmiita pitaleipiä

 

Purppurabataattislaw

  • 1 kpl keskikokoinen purppurabataatti kuorittuna
  • 2 kpl pieniä kotimaisia omenoita kuorineen
  • 1 kpl banaanisalottisipuli kuorittuna
  • 1 kpl tuore punainen chili
  • ½ pnt tuoretta korianteria
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 tl suolaa 
  • ½ tl rouhittua mustapippuria

 

Luumukastike

  • 2 dl BBQ-kastiketta
  • lihan haudutusliemen luumuja, chiliä ja sipulia

 

Nyhtökaritsa

Ota karitsanliha huoneenlämpöön noin tuntia ennen sen kypsentämistä. Poista lihasta suurimmat pintarasvat ja sidekudokset. Murskaa morttelissa laakerinlehdet, yksi chili siemenineen, kolme valkosipulinkynttä, viisi musta-, valko- ja maustepippuria, neilikka, kardemumma, korianteri ja suola. Valmis mausteseos tulee olla tahnamaista. Hiero valmistamasi maustetahna karitsan pintaan.

 

Lämmitä iso pata ja paista maustettu liha voi-öljyseoksessa kaikkialta kauniin ruskeaksi. Lisää pataan Sunsweet luumut ja muut haudutusliemen ainekset, ja lämmitä kevyesti kiehuvaksi. Anna lihan hautua kannen alla, kevyesti poreillen, 3–4 tuntia – kunnes liha on mureaa ja irtoaa luusta. Jos haudutusliemi ei peitä lihaa kokonaan, käännä lihaa haudutuksen aikana neljä kertaa.

 

Ota valmis liha pois haudutusliemestä ja revi se kahdella haarukalla pieniksi lihasuikaleiksi. Jos haluat lihasta mehevämpää, voit sekoittaa haudutuslientä ja pehmeitä luumuja lihan sekaan.

 

Purppurabataattislaw

Raasta bataatti sekä omenat raasteeksi ja laita kulhoon. Leikkaa chili siemenineen, korianteri ja salottisipuli pieneksi ja sekoita raasteiden joukkoon. Lisää lopuksi jogurtti, suola sekä pippuri ja sekoita tasaiseksi.

 

Luumukastike:

Nouki haudutusliemestä noin 10 kpl luumuja ja murskaa ne kulhossa haarukalla tasaiseksi tahnaksi. Voit halutessasi ottaa mukaan myös chiliä, valkosipulia ja salottisipulia oman makusi mukaan. Sekoita joukkoon BBQ-kastike.

 

Tarjoile nyhtökaritsa, bataattislaw ja luumukastike lämmitettyjen pitaleipien sisällä. Koristele leivät tuoreella chilillä ja korianterilla.

Lue lisää Sunsweet-luumuista instagramista @sunsweetsuomi

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokauden kasviksista.