Äänestimme viikon kasvikseksi papaijan. Vaikka papaija tuottaa satoa ympäri vuoden sen saatavuuden huippu ajoittuu samaan aikaan muiden Etelä-Amerikasta tulevien eksoottisten hedelmien kanssa. Tämä laskee papaijan kuljetuskustannuksia, joten nyt niitä voi löytää kotimaisista ruokakaupoista alle kuuden euron kilohintaan. Jos haluat maistaa papaijaa Suomessa, niin se kannattaa tehdä nyt.


Papaija voi painaa jopa viisi kiloa, mutta Suomeen tuotavat hedelmät ovat yleensä 400-800 gramman painoisia.

ENKELIEN HEDELMÄ VOI PAINAA JOPA VIISI KILOA

Papaija on kasvitieteellisesti ruohokasvi, joka on lähtöisin Keski- ja Etelä-Amerikasta. Hedelmän nimi on peräisin eteläamerikkalaisesta arawakin kieliperheestä. Kolumbus kutsui papaijaa “enkelien hedelmäksi”. Sillä on pitkät perinteet paikallisessa ruokakulttuurissa, jossa se on tärkeää ravintoa.

Papaijaa on käytetty myös kansanparannuksessa, jossa sillä on hoidettu reumatismia, palovammoja ja hammassärkyä. Nykyisin sitä käytetään kosmetiikkatuotteissa, kuten pesuaineissa sekä kasvovoiteissa.

Papaija voi kasvaa jopa viiden kilon painoiseksi, mutta Suomeen tuotavat hedelmät ovat yleensä 400-800 gramman painoisia. Viime vuosina myös melonin kokoiset, jopa kaksi kiloa painavat papaijat ovat yleistyneet ruokakauppojen tarjonnassa.

EHJÄ KUORINEN HEDELMÄ KANNATTAA MALTTAA KYPSYTTÄÄ KOTONA

Suomeen hedelmät tuodaan raakana, joten kaupasta kannattaa valita ehyt kuorisia yksilöitä. Kypsyessään vihreä kuori hiukan kellastuu ja se voi muuttua jopa punertavaksi. Syöntikypsä hedelmä antaa hieman periksi puristettaessa ja se tuoksuu makealle. Raaka hedelmä kypsyy kotona muutamassa vuorokaudessa. Papaija tuottaa runsaasti etyleeniä, joten kypsymistä voi nopeuttaa sulkemalla hedelmät muovipussiin. Tästä ominaisuudesta johtuen, papaijaa ei kannata säilyttää herkästi pilaantuvien kasvisten läheisyydessä.


Papaijan ulkokuori voi olla rosoinen, mutta se ei vaikuta makuun. Kaupassa kannattaa valita ehjä kuorinen kova hedelmä, joka on näppärä kypsyttää kotona syöntikypsäksi.

Papaija sisältää paljon C- ja A-vitamiinia. Sen väitetään kohentavan yleistä terveyttä ja alentavan kolesterolia. Papaija sisältää papaiini nimistä entsyymiä, jolla on sama vaikutus kuin ananaskasveista lisäravinteeksi eristetyllä bromealiinilla. Eli papaija ehkäisee myös tulehduksia, parantaa ruuansulatusta ja nopeuttaa urheiluvammojen parantumista.

PAPAIJA MUREUTTAA LIHAN JA KESTÄÄ PAISTAMISTA

Helpoin tapa nauttia papaijaa on käyttää sitä melonien tavalla. Kypsä hedelmä viipaloidaan, sen siemenet poistetaan ja se nautitaan suoraan lohkoista. Kuorta ei ole tapana syödä. Hapottoman hedelmälihan makua voi korostaa tilkalla sitruunan tai limen mehua.

Papaijan sisällä on noin 50 siementä ja ne ovat syötäviä. Niiden maku muistuttaa maustepippuria ja niitä voidaan hyödyntää salaatin kastikkeessa tai liharuokien maustamisessa.

Papaija sisältää proteiineja pilkkovia entsyymejä, joten se sopii erinomaisesti lihan mureuttamiseen. Samasta ominaisuudesta johtuen se kannattaa laittaa viimeisenä raaka-aineena hedelmäsalaattiin, eikä sitä voida hyödyntää liivatetta sisältävissä jälkiruoissa.

Papaija kestää hyvin kuumentamista, joten täytettyjen paprikoiden tavalla uunissa valmistetut papaijan puolikkaat ovat näyttävä, mutta maukas ruokalaji. Papaijan kuoret sopivat myös mainiosti hedelmäsalaatin tai muiden jälkiruokien tarjoiluun.


Paistettu papaija maistuu mainiolta liha- tai kalaruokien lisukkeena. Oranssi väri hieman haalistuu kuumennettaessa, mutta se ei vaikuta makuun.

Sähäkkä papaija-mangosalsa:

  • Halkaise papaija ja poista siemenet. Poista hedelmäliha lusikalla noin peukalonpään kokoisissa paloissa.
  • Kuutioi mango peukalonpään kokoisiksi kuutioiksi.
  • Leikkaa punasipuli sekä hienonna yksi punainen chili, yksi vihreä chili ja kaksi valkosipulin kynttä.
  • Lisää ainekset kulhoon, hienonna sekään 3-10 papaijan siementä, lisää kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä sekä purista sekaan yhden limetin mehut.
  • Sekoita kevyesti ja mausta suolalla. Anna maustua noin tunti kylmässä ennen tarjoilua. Tarjoile kanan, lihan tai texmex-ruoan lisukkeenä.


Papaija on mainettaan monipuolisempi raaka-aine. Meillä Suomessa olemme tottuneet maistamaan sitä mehuissa, valmiiksi maustetuissa jugurteissa tai hedelmäsäilykkeissä. Sen hapoton hedelmäliha maistuu sellaisenaan myös muksuille. Sille on kuitenkin syynsä, miksi papaijalla on tärkeä rooli paikallisessa ruokakulttuurissa.

Lähteet ja lisälukemista

Lestrup. T. 2008, Tutti frutti – Kaiken maailman hedelmät tutuiksi, Karisto Oy:n kirjapaino, Hämeenlinna 2008

http://www.nutrition-and-you.com/papaya-fruit.html

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Kasvit_A-O/P/Papaija

http://ruoka.fi/ruokajutut/hedelmaopas/papaija

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=47

http://www.thehealthsite.com/fitness/health-benefits-of-papayas-sa114/