Ananaksella ei ole tarkkaa “huippusesonkia”, mutta joulun aikoihin ne ovat edullisimmillaan. Ne ovat tällä hetkellä Satokausituotteina kaikissa S-ryhmän ruokakaupoissa. Meille Suomeen ananaksia tuodaan Etelä- ja Väli-Amerikasta. Suurin osa maailman sadosta käytetään säilykkeisiin, mutta tätäkin kasvista kannattaa nauttia tuoreena.


Ananasta pidetään vieraanvaraisuuden symbolina.

MAASSA KASVAVA MÄNTYOMENA

Ananas (Ananas Comosus) on vanha, jo muinaisten Etelä-Amerikan intiaanien viljelemä trooppinen kasvi. Eurooppaan se levisi Kristoffer Kolumbuksen kuljettamana vuonna 1494. Kolumbus risti kasvin “mäntyomenaksi” sen käpymäisen ulkonäön takia. Kristofferin nimityksestä huolimatta ananas ei kasva puussa, vaan maassa noin metrin korkuisessa pensaissa. Ananasta pidettiin Euroopassa harvinaisena luksushedelmänä, joten siitä tuli vieraanvaraisuuden symboli. Esimerkiksi englantilaisten vanhojen kartanoiden portinpielistä voi edelleen löytää ananas-veistoksia.


Ananaksen kasvukausi kestää useita vuosia. Hedelmää voi kasvaa jopa viiden kilon painoiseksi.

ANANAKSELLA ON RUNSAASTI TERVEYSVAIKUTUKSIA

Ananas sisältää runsaasti C-vitamiinia, B1-vitamiinia, mangaania, kuituja, flavonoideja sekä B-ryhmän vitamiineja ja hivenaineita. Sen on havaittu vaikuttavan ihmisen terveyteen monella eri tavalla. Ananaksen sisältämä mangaani auttaa vahvistamaan luita ja tukikudoksia. Ananas nopeuttaa proteiinipitoisen ruoan sulamista sen sisältämän bromelaiini-entsyymin ansiosta. Joidenkin tutkimusten mukaan bromelaiini-entsyymi auttaa myös ihmiskehon tulehdusten ehkäisemisessä.

Ananaksen nestettä poistavan ominaisuuden takia sitä on käytetty apuna painon pudottamisessa, ruoansulatuksen edistämisessa sekä kohonneen verenpaineen, erilaisten turvotustilojen, sydämen vajaatoiminnan, keuhkopöhön ja munuaissairauksien hoidossa. Ananaksen antikarsinogeeniset piirteet suojaavat soluja.

Ananaksen uskotaan auttavan myös tasapainottamaan naisten epäsäännöllisiä kuukautisia ja parantavan miesten siemennesteen ja naisten vaginaalialueen makua. Thaimaalaisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ananas vaikuttaa positiivisesti myös nukahtamista helpottavan ja unen laatua parantavan hormonin melatoniinin erittymiseen.

Vaikka kasvikset ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, niin mikään hedelmä ei yksinään voi ehkäistä terveysongelmia. Elintapojen ja ruokavalion tulee kokonaisuudessaan olla sellaisia, että ne suojaavat elimistöä riskitekijöiltä.

HEDELMÄN KYPSYYS ON HELPOSTI TARKASTETTAVISSA

Ananaksen kasvukausi on pitkä ja ne saattavat parhaimmillaan painaa jopa yli viisi kiloa. Jopa kahden vuoden mittaisen kasvukauden takia ananakset poimitaan jakeluun hyvissä ajoin, ennen “täysikasvuisuutta”. Yleisimmin Suomeen tuodaan noin kilon painoisia hedelmiä.


Tuore ananas sekä muut tällä hetkellä sesongissa olevat hedelmät piristävät kummasti kylmän talven keskellä.

Kypsä ananas tuoksuu mehukkaalle, kun taas ylikypsä haisee käyneelle. Hyvälaatuinen ananas on ehjä kuorinen ja väriltään se on useimmiten ruskea. Kuori ei kuitenkaan kypsy poimimisen jälkeen, joten sen perusteella ei kypsää hedelmää voi vielä tunnistaa. Sen lehdet ovat vihreät ja se joustaa hieman painettaessa. Kypsän ananaksen lehdet irtoavat helposti. Ruokakaupassa kannattaa kokeilla nyppäistä keskimmäisiä hedelehtiä. Jos ne irtoavat, niin kyseinen hedelmä on syöntikypsä.

Kaupasta ostettu ananas kypsyy huoneenlämmössä syömäkelpoiseksi 1-2 vuorokaudessa. Ylösalaisin käännettynä ananaksen on havaittu kypsyvän nopeammin. Ananas kypsyy joka tapauksessa huoneenlämmössä nopeasti, eikä sitä ole syytä pitää esillä kahta päivää pitempään. Kypsää hedelmää säilytetään jääkaapissa, mutta ennen tarjoilua se kannattaa nostaa hetkeksi huoneenlämpöön aromien ja maun parantamiseksi. Ananaksen kypsyydestä kannattaa varmistua ennen syömistä, sillä raaka ananas maistuu pahalta ja saattaa aiheuttaa myös vakavaa kurkun ärsytystä ja laksatiivisia vaikutuksia.

HEDELMÄ JOKA SOPII NIIN SUOLAISEEN KUIN MAKEAAN

Olet takuulla maistanut eroja säilykeananaksissa. Huhujen mukaan laadukkaimmat (ja kalleimmat) ananastölkit sisältävät ananasviipaleita, jotka on otettu hedelmän alaosasta. Useat reseptit kehoittavat poistamaan ananaksen “puisevan keskiosan”. Ravintoaineiden kannalta tämä ei ole järkevä neuvo, koska suurin osa ravinteista sijaitsee hedelmän keskellä. Tuoreen sesonkianaksen keskiosa ei vielä ole kerennyt puutua, joten suosittelemme hyödyntämään koko hedelmälihan.


Ruskeassa sokerissa pyöritelty ja voissa paistettu ananas on juhlava jälkiruoka.

Ananaksen voi nauttia sellaisenaan. Se sopii erityisesti kakkuihin, jäätelöihin, jugurtteihin, rahkoihin sekä moniin juomiin. Ananas sopii lähes minkä tahansa lihan, kuten ankan, kanan, porsaan ja merenantimien yhteyteen. Hedelmäsalaatin sekaan tuore ananas kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua, koska se saattaa pehmentää muita hedelmiä.

P.S. Ananaksen hedelmäliha pehmenee paistettaessa ja tämä hedelmä maistuu mainiolta grillattuna. Ananakseen ja muihin joulukuun Satokausituotteisiin voit tutustua täältä.

Lähteet ja lisälukemista:

http://www.kuluttaja.fi/fi-FI/edelliset-numerot/2010/8-2010/ananas/

http://nccam.nih.gov/research/results/spotlight/070108.htm

http://www.greenmedinfo.com/blog/research-pineapple-enzyme-kills-cancer-without-killing-you

http://en.wikipedia.org/wiki/Pineapple

http://www.nutrition-and-you.com/pineapple.html

http://www.wikihow.com/Tell-if-a-Pineapple-Is-Ripe

http://porkandgin.com/ingredients/strange-pineapple-facts/

http://www.fitnea.com/9-reasons-you-should-start-eating-pineapple/

http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Syotavat_kasvit/Eksoottiset_hedelmat/ananas_

http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/terveys/ananas-nopeuttaa-nesteen-poistumista-elimistosta

http://fi.wikipedia.org/wiki/Ananas

http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11056

http://www.greenmedinfo.com/blog/food-sourced-melatonin-provides-natural-way-help-sleep

Sylvia Danielsson, Hedelmät, marjat ja vihannekset. WSOY 2003