Ensi vuoden kalenterit ovat myynnissä nyt!  Tällä kertaa tarjolla on peräti kaksi erilaista kalenteria: perinteinen runsaan kasvistietopaketin sisältävä Satokausikalenteri 2020, sekä erityisesti lapsiperheiden arkea helpottava Perhekalenteri 2020, johon merkitset helposti koko porukan menot ja harrastukset. Lue Satokausikalenteri 2020 -esittely täältä.

perhekalenteri

Perhekalenteri 2020 on värikäs työkalu arkeen

Erityisesti lapsiperheiden tarpeisiin suunniteltu Perhekalenteri on monipuolinen arjen työkalu, jonka avulla koko perhe syö värikkäämmin ja kasvispitoisemmin. Perhekalenterissa kasvisten sesongit ovat esitelty innostavalla ja osallistavalla tavalla, pääsette koko perheen voimin seuraamaan omaa kasvisten syöntiä ja kokeilemaan uusia makuja. 

Perhekalenterin tietokirjaosiossa annetaan vinkkejä ravitsemukseen, kätevään kasvisten käyttöön, ruokahävikin välttämiseen ja monipuoliseen arkiruokailuun. Mukana on yhteistyössä Apetitin kanssa luotua kasvispitoista reseptiikkaa ja paljon nokkelia vikkejä arkeen. Kalenteri maksaa itsensä takaisin jo muutamalla kauppareissulla – puhumattakaan muista sen tuomista hyödyistä sinulle, perheellesi ja ympäristölle.

Tilaa Perhekalenteri 2020 itsellesi tai lahjaksi TÄÄLTÄ.

perhekalenteri perhekalenteri

Tekemistä lapsille ja tilaa kaikkien menoille 

Värikkäästi kuvitettu Perhekalenteri sisältää perinteisen almanakkatiedon ja kalenterinäkymät. Tilaviin sarakkeisiin mahtuu viiden perheenjäsenen menot ja harrastukset. Sivujen kääntöpuolilta löydät kasvisaiheiset väritystehtävät ja pelillisyyden lasten mieleen.

Perhekalenterista näet yhdellä silmäyksellä koko vuoden sesonkikasvikset tiivistetyssä muodossa. Tilaa rinnalle myös kattavana tietokirjana toimiva Satokausikalenteri 2020. 

Miten saada lapset syömään kasviksia?

Usein kuulee, että uusien kasvisten ujuttaminen lasten ruokavalioon voi olla haaste. Kannattaakin keskittyä koko perheen aterioihin, sillä tunnetusti esimerkki on myös tärkeä.

Uutta makua on maistettava monesti

Kaikesta ei välttämättä tykätä heti. Uuden maun oppiminen vaatii 10-20 maistelukertaa. Ole siis sinnikäs, vaikkei parsakaali ensimmäiselle yrityksellä uppoaisikaan jälkikasvuun, voi se myöhemmin alkaa maistua herkulta. Vaikka ensimmäiset 20 maistelukertaa olisivatkin taistelun takana, se helpottuu!

Ole esimerkki

On aivan turha vaatia lasta syömään lehtikaalia, jos itse et siihen koske. Tehkää yhteisiä herkullisia runsaasti kasviksia sisältäviä aterioita. Aikuisten lautasille mausteita voi lisätä tarpeen mukaan enemmän. Tärkeintä on näyttää, että sinullekin maistuvat kasvikset.

perhekalenteri

Ei kiirettä

Uuteen raaka-aineeseen tutustuminen voi olla mielekkäämpää, jos lapsi saa itse tutkia kasvista. Alkuun voi haistaa, maistaa ja hypistellä. Kun uusi kasvis on lapselle jo hieman tutumpi, voi sitä maistaa raasteena tai jonkin muun ruokalajin osana. 

Kasviksia voi valmistaa monella tapaa

Makeat maut ovat luonnollisesti lasten mieleen. Siksi hedelmät uppoavat useimmiten helposti. Happamampien hedelmien tai marjojen makeutukseen voi käyttää hunajaa. Meillä kaikilla – niin lapsilla kuin aikuisillakin, on omat makumieltymyksemme, jotka löytyvät vain kokeilemalla. Kasviksen maku voi olla aivan erilainen valmistustavasta riippuen. Myös annoksen ulkonäöllä voi herättää lapsen huomion, kokeile siis rohkeasti erilaisia tapoja tarjoilla kasviksia!

perhekalenteri

Kasvikset ovat osa arkea ja (lähes) jokaista ateriaa

Kasviksia tulee syötyä enemmän kun niitä on jatkuvasti tarjolla ja näkyvillä. Hedelmät korissa pöydällä houkuttelevat välipalalle ja jääkaapin vihanneslokerosta nappaat helposti porkkanat nopeaan arkiruokaan. Useimpiin lapsiperheiden suosimiin arkisapuskoihin voi helposti lisätä kasviksia. Pidä siis kasvikset mukana kokkauksessa ja näkyvillä niin niiden kulutus kasvaa kuin itsestään.

Ota lapsi osaksi ruoanlaittoa

Silloin kun mahdollista, anna lapsen tavalla tai toisella osallistua keittiön tapahtumiin. Tässä on tietysti aina omat haasteensa, mutta kun tekemisen suhteuttaa lapsen taitotasoon, voi lopputulos olla erittäin palkitseva kaikille osapuolille. Pienikin osallistuminen, kuten keiton sekoittaminen, perunoiden peseminen, astianpesukoneen tyhjennys tai kasvisten kuoriminen tekee lapsesta osallisen ruoanlaittoon ja innostaa myös syömään ruokaa. Muista kehua ja kiittää lasta omasta työpanoksestaan.

perhekalenteri

Syömisen ei tarvitse olla sotaa

Lapsiperheen arki voi olla todella kiireistä, eikä aina riitä aikaa tehdä kaikkea alusta loppuun itse. Syömisen tulisi olla ennen kaikkea hyvää mieltä tuottava juttu. Ole siis armollinen myös itsellesi. On ihan ok ettei lapsi suostu syömään kyssäkaalia jota tarjoat, ensi kerralla sitten. Aina ei ole aikaa tai voimia panostaa ruokailuun täysillä.

Hyödynnä pakasteet

Kun kiire ja kiukkuiset lapset vyöryvät päälle, itku tulee jo ilman sipulin pilkkomistakin. Nykyään kaupoissa on todella monipuoliset valikoimat pakastekasviksia. Hyödynnä käyttövalmiita pakasteita  ruoanlaitossa silloin, kun aikaa ei riitä kuorimiselle ja pilkkomiselle. 

 


Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.