Kaupallinen yhteistyö: Risenta

 

Vuoden kuumin kakkusesonki on täällä, samoin kuin kauan odotettu persikoiden aika. Kehittelimme helpon, mutta herkullisen ja näyttävän täytekakun persikoista ja Risentan gluteenittomista jauhoista – tämä kaunotar sopii kaikkiin kesän juhlapöytiin päätähdeksi tai gluteenittomaksi vaihtoehdoksi.

persikat

Persikka, aprikoosi ja moni muu

Alkukesä on luumarjojen kulta-aikaa ja kauppojen hedelmäosastot pullistelevat mehukkaista persikoista, nektariineista ja aprikooseista. Luumarja on mehevien hedelmien tyyppi, jossa hedelmän keskellä on tyypillisesti yksi kiven ympäröimä siemen.

persikkatäytekakku

Persikat ovat alkujaan kotoisin Kiinasta, vaikka niiden nimi viittaakin Persiaan. Euroopassa nimittäin luultiin pitkään, että hedelmä olisi sieltä kotoisin. Persikoita on perinteisesti kasvatettu Välimeren maissa, Kiinassa ja Japanissa ja nykyään myös Amerikassa ja Australiassa. Persikat vaurioituvat herkästi, joten niitä tulee käsitellä varoen. Maultaan persikat ovat makeita ja kypsän yksilön tunnistaa pehmeästä tyviosasta.

Nektariini on persikan sileäkuorinen muunnos, yleensä myös makeampi ja pienikokoisempi. Aprikoosi on persikkaa selkeästi pienempi hedelmä, joka muistuttaa luumua, mutta on väriltään punaoranssi ja pinnaltaan usein nukkainen.

persikkatäytekakku

Gluteeniton kakku on helppo leipoa

Persikkakakkumme on gluteeniton, mutta maistuu erinomaisesti muillekin, kuin gluteeniviljoja vältteleville. Väitämme, etteivät vieraasi edes huomaa herkuttelevansa gluteenittomalla kakulla. Kakun pääraaka-aine on mantelijauho, jonka lisäksi taikinassa on hieman tattarijauhoja. Mehevyyttä kakkuun tuo taikinan sekaan tökityt persikkalohkot.

Risenta mantelijauhot valmistetaan kuorituista manteleista. Ne sisältävät muiden pähkinöiden tapaan runsaasti energiaa hyvää tekevien rasvojen muodossa. Mantelijauhossa on myös runsaasti proteiinia ja melko vähän hiilihydraatteja. Tattari on taasen Keski-Aasiasta ja Siperiasta kotoisin oleva pähkinä, joka on koostumukseltaan hyvin viljamaista ja siitä jauhettu jauho soveltuu täten erinomaisesti leivontaan. Lisäksi taikinassa on hieman psylliumkuitujauhetta, joka tuo kakkupohjiin kuohkeutta. Se valmistetaan ratamokasvin kuivatusta siemenkuoresta.

Jos tarjoilet kakkua keliaakikoille, huolehdi leipoessasi siitä, ettei kakun sekaan pääse missään vaiheessa pöllähtämään gluteeniviljoja kuten vehnäjauhoja. Kiinnitä huomiota myös valmistusastioiden ja käsittelyvälineiden puhtauteen.

 

Kokeile tätä kakkua myös kirsikoilla, kun niiden sesonki pian alkaa!

persikkatäytekakku

Gluteeniton persikkatäytekakku

 

kakkupohjat:

mascarponekuorrutus:

  • 220 g mascarponea
  • 2 rkl hunajaa
  • 1 tl vaniljauutetta
  • ½ sitruunan mehu

kostutukseen:

  • ½ dl sitruunamehulla maustettua vettä

koristeeksi:

  • persikoita
  • nektariineja
  • syötäviä kukkia

kakkupohjat:

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita jokaisen jälkeen huolellisesti. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne sitten taikinan sekaan.

Vuoraa kahden kakkuvuoan pohjat leivinpaperilla ja jaa taikina vuokiin. Leikkaa persikat viipaleiksi ja painele ne kakkuihin. Paista 175 asteessa noin 30-35 minuuttia, kunnes ovat kypsiä. Anna jäähtyä.

 

mascarponekuorrutus:

Vatkaa kaikki ainekset huolellisesti sekaisin.

 

kakun kokoaminen:

Kostuta kakkupohjat sudin avulla. Laita toinen kakku tarjoiluvadille ja levitä sen päälle vajaa puolet mascarponekuorrutuksesta. Asettele päälle toinen kakkupohja ja levitä loput mascarponesta päälle ja reunoille. Koristele kakku persikoilla, nektariineilla ja syötävillä kukilla.

persikkatäytekakku

Seuraa Risentaa myös Facebookissa ja Instagramissa @risentasuomi, niin pysyt terveellisten tuotteiden ja reseptien aallonharjalla!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.