Kaikki tietävät, että terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasvikunnan tuotteita, eli kasviksia, marjoja, hedelmiä ja palkokasveja. Vaikka syömme tällä hetkellä yli nelinkertaisen määrän kasviksia vuoteen 1950 verrattuna, emme silti yllä ravitsemussuositusten mukaiselle tasolle. Kasvisten määrän lisääntyessä on niiden käyttö edelleen yksipuolista verrattuna tutkitusti terveellisen Välimeren ruokavalioon. Toivottavasti tämä uuden vuoden lupaus auttaa sinua lisäämään kasvisten osuutta ruokavaliossasi.

KASVISTEN LISÄÄMINEN ONNISTUU HELPOITEN MONIPUOLISTAMALLA RUOKAVALIOTA


Tämän kuvan avulla syöt vähintään 48 eri kasvista vuoden aikana. Kuvassa esiintyvien juuresten, vihannesten, hedelmien ja marjojen alkuperämaat, sekä yli 75 muun kasviksen sesonkitiedot löydät vuoden 2015 Satokausikalenterista.

Vaikka kasvisten osuus ruokavaliossamme on lisääntynyt, niin siitä huolimatta suositusten ja toteuman välillä on edelleen useiden kymmenien kilojen välinen ero. Meidän vinkkimme kasvisten osuuden lisäämisen ovat luonnollisesti satokauden mukainen syöminen, sekä ruokavalion monipuolistaminen.

PUOLI KILOA PÄIVÄSSÄ ON MELKOINEN MÄÄRÄ VUODESSA

Suositusten mukainen puoli “kiloa päivässä” tarkoittaa (365 × 0,5kg) 182,5 kiloa kasviksia vuodessa. Kuukausitasolla kasviksia tulisi syödä (182,5 / 12) 15,20 kiloa, jotta pääsisimme suosituksiin. Viikkotasolla tarkasteluna kasviksia tulisi käyttää 3,80 kiloa. Viikko tarpeen voi tietysti laskea 7 × 0,5 kg eli 3,5 kiloa kasviksia viikossa, mutta tämä laskukaava ei jätä pelivaraa kasvisten käsittelystä syntyvän hävikin suhteen.


Ruokavalion monipuolistaminen on helppo aloittaa jo valmiiksi tuttujen kasvisten eri lajeilla.

UUDEN VUODEN LUPAUS JOKA HYÖDYTTÄÄ SINUA SEKÄ YMPÄRISTÖÄ

Uuden vuoden lupauksemme on nauttia vähintään puoli kiloa satokauden kasviksia joka päivä. Jos syöt jokaisen kuun kohdalla esitettyä neljää kasvista jokaista kilon viikossa, niin pääset varmasti tavoitteeseen. Samalla sinulla tulee syötyä vuoden aikana ainakin 48 eri kasvista, joista puolet on suositusten mukaisesti vihanneksia tai juureksia sekä puolet marjoja tai hedelmiä.

Lisää vinkkejä sesonkiasvisten hyödyntämisestä löydät Satokausikalenterin Facebook-ryhmästä , sekä Twitter- ja Instagram- tileiltä.

Maukasta ja monipuolisempaa uutta vuotta!

P.S. Lue kymmenen hyvää syytä miksi suosia juuri sesonkikasviksia.

Lähteet ja lisälukemista:

http://www.ravitsemusneuvottelukunta.fi/files/images/vrn/2014/ravitsemussuositukset_2014_fi_web.pdf

http://www.pronutritionist.net/valimeren-ruokavalio-kestava-pohja-terveyden-vaalimiseen/

http://www.pronutritionist.net/kasvikset-ja-hedelmat-eduksi-seka-aivo-etta-sydaninfarktien-ehkaisyssa/