Kaupallinen yhteistyö: Pavunvarsi

 

Kesäloma kalenterissa ja mökkeily mielessä? Vai suunnitteletko kenties kotimaan matkaa tai rentoa roadtripiä? Kesä kutsuu ja moottoritie on kuuma, mutta miten käy sillä välin kukoistavalle kasvimaalle, pittoreskille parvekepuutarhalle tai saavikaupalla vettä vaativille kasvihuonetomaateille? Naapuria tai satunnaisia sukulaisia ei tarvitse vaivata, kun varustat puutarhan automaattisella kastelujärjestelmällä. Vietä lomasi leppoisasti ja anna automatiikan hoitaa kasteluhommat!

Kaikki kasvit tarvitsevat säännöllistä kastelua

Vesi on elämän eliksiiri. Mehevät tomaatit kuivuvat alkuunsa ilman vettä, kurkut nahistuvat penkkiinsä, yrtit nuupahtavat nopeasti ja kesäkurpitsakaan ei kauaa kastelutta kestä. Jos kastelu jää puolitiehen, parhaimmankin puutarhan sato jää keräämättä. Siksi säännöllinen kasteleminen onkin välttämätöntä.

Mitä hennompi kasvi on, sitä herkempi se yleensä on kasvualustan kosteuden vaihteiluille. Pienet taimet janoavat vettä jatkuvasti, mutta hukkuvat hentoine juurineen helposti liian märkään maahan. Ruukkupuutarhuri saa olla tarkkana koko kesän, samoin on kasvihuoneviljelijän laita. Avomaalla viljelevän viherpeukalon kastelutyötä helpottavat kesäiset kuurosateet sekä saderintamat.

Kastelutarpeen tunnistaminen on helppoa

Useimmat kasvit pitävät tasaisesta kosteudesta, mutta miten kastelutarpeen voi tunnistaa?

  1. Kokeile kasvualustan kosteutta pintaa syvemmältä. Jos pinta on kuiva, mutta sen alla maa tuntuu vielä kostealta, kaikki on hyvin. Pintakuivuus ei ole haitallista, sillä juuret imevät elinvoimansa syvemmältä.
  2. Jos kasvualusta kauttaaltaan kuiva, se ei pysty välttämättä vastaanottamaan edes luonnon taivaalta tarjoamaa kasteluapua, sillä kovaksi kuivunut pinta hidastaa veden imeytymistä. Vesi valuu kasvimaalta kuin hanhen selästä. Silloin on syytä toimia ja kastella kasvualustaa, kunnes sen pinta on pehmenee ja päästää veden läpi juuristoon saakka.
  3. Liian innokas kastelukin voi kostautua. Litimärkä kasvimaa ei nimittäin pysty pidättämään vettä sisällään ja ravinteet valuvat helposti pois sieltä, missä niitä tarvitaan. Luota siis sormituntumaan. Jos kasvualusta tuntuu sopivan kostealta, kasvit eivät juuri silloin kaipaa lisäkastelua.

Kastelujärjestelmä takaa tasaisen kosteuden myös kesäloman aikana

Tasaisen kosteuden ylläpitäminen on helppoa, kun käytössä on kastelujärjestelmä. Kapillaari-ilmiöön perustuva järjestelmä kuljettaa vettä kasvien juurille tarpeen mukaan. Kun säännöllisen kastelun voi jättää automatiikan huoleksi, ei viikon tai parin pyrähdys mökkimaisemiin, mummolaan tai kauan odotetulle lomareissullekaan ole kasvihuoneen tai puutarhan kasveille kuolemaksi.

Kesän kätevimmän kastelujärjestelmän tarjoaa kumppanimme Pavunvarsi. Automaattisen Blumat tippukastelujärjestelmän toiminta perustuu erilliseen vesisäiliöön, alipaineeseen ja imujännitteeseen – sähköä tai muuta energianlähdettä ei tarvita. Kasteluvesi imeytyy ulos keraamisesta anturista kasvin juurien ja kuivan maan imuvoiman ansiosta. Imujännitys saa anturin sisällä olevan joustavan kalvon taipumaan ja tippuletkun annostelemaan vettä. Jokainen anturi reagoi oman ympäristönsä kosteuteen ja tuottaa vain tarvittavan määrän kasteluvettä, joten maa pysyy aina tasaisen kosteana. Varsin näppärää, eikö?

Ruukkuihin istutetun yrttitarhan ja parvekepuutarhan kastelujärjestelmäksi sopii myös passiiviseen painovoimaan perustuva, GoGro-moduuleista rakennettu altakasteluruukkujen sarja. Kodin viherkasveista lomaviikkojen aikana huolehtii niin ikään kapillaari-ilmiöön luottava Lomakastelija. Lähde siis lomalle, ota rennosti ja jätä kasvit kastelujärjestelmän hellään huomaan!

Ps. Tutustu kastelujärjestelmien valikoimaan, tarkempiin tuotetietoihin ja asennusohjeisiin Pavunvarren verkkokaupassa. Samalla saatat löytää kaikkea muutakin kivaa kasvimaalle, pihaan ja puutarhaan!