Kaupallinen yhteistyö: Winestate
Raparperi tuo kesän tullessaan! Kotipuutarhojen kestosuosikki ei kavahda koleatakaan kevättä vaan puskee sinnikkäästi uutta lehtiruotia mullasta heti auringon alkaessa lämmittää kasvimaata. Sesongin ensimmäisistä punertavista varsista keitellään kirpeänmakea raparperichutney, joka sopii sievästi kaikenlaisen grilliruoan kylkeen. Kesäisen herkkuhetken viimeistelee Argentiinan maineikkaimmalta viinialueelta pöytään kannettu paahteinen punaviini.
Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon on letkeän grillaajan lempiviini
Jos etsit kesäkeittiöön kyytipojaksi punaviiniä, joka rakastaa grilliruokaa ja sopii niin kasviksille kuin lihallekin, voit lopettaa etsinnät tähän. Argentiinalainen Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon on kesäisillä kriteereillä nappivalinta. Satokausi-keittiön suosikki on puristettu maineikkaan Mendozan viinialueen rypäleistä ja on nimensä mukaisesti tammitynnyreissä kypsytetty, tyylikkään täyteläinen punaviini.
Brittiläisen rautatieinsinöörin Sir Edmund Palmer Nortonin Andien juurelle perustaman Bodega Nortonin tuottamassa rubiininpunaisessa viinissä on hedelmäisyyttä, hiukan herukkaa sekä tammitynnyreiden mukanaan tuomaa paahteisuutta ja vaniljaa. Suutuntuma on mausteisen makea ja tanniinit sametinpehmeitä.
Tasapainoinen Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon pääsee oikeuksiinsa erityisesti grillatun lihan ja kasvisten, kuten entrecôten ja vegevartaiden rinnalla. Myös riistaa, lammasta sekä kovempia, suolaisia juustoja kannattaa kokeilla. Me paritimme letkeän luottoviinin kardemummalla ja inkiväärillä maustetun, sesongin raparperista keitetyn chutneyn sekä grillissä nopeasti kypsennetyn varsiparsakaalin kanssa.
Raikas raparperi rakastaa grilliruokaa
Raparperi on helppo ja kiitollinen kasvatettava, sillä se tuottaa runsaasti satoa ja pärjää pienemmälläkin puutarhanhoidolla. Vaikka resepteissä puhutaan raparperin varsista, ovat antosyaanin vaaleanpunaisiksi värjäämät varret tosiasiassa lehtiruoteja. Lehtiruotien väri vaihtelee lajikkeen mukaan vaaleamman vihreästä pirteään pinkkiin.
Erityisen makeaa ja mehukasta raparperia saat, jos peität kasvin alkukeväästä tummalla ämpärillä ja annat raparperin varsien venähtää pituutta pimeässä. Kikkaa ei kuitenkaan kannata käyttää joka vuosi, jotta kasvi säilyttää elinvoimansa seuraavinakin kesinä. Muistathan myös, että suuret vihreät lehdet eivät ole syömäkelpoisia, mutta niitä voi hyödyntää kesäisessä kattauksessa.
Mikään ei voita kesän ensimmäistä raparperipiirakkaa. Raparperia käytetäänkin perinteisesti makeiden herkkujen, kuten piiraiden, kiisselien, hillojen ja mehujen raaka-aineena, mutta alkukesän sesonkivihannes sopii erinomaisesti myös suolaisten ruokien lisukkeeksi. Kokeile kypsentää kokonainen kala pilkotut raparperinvarret vatsassaan tai käytä hyväksesi raparperin happoja, kun marinoit kasviksia, kalaa tai lihaa. Raparperin sisältämän runsaan oksaalihapon vuoksi kasvis kehotetaan yleensä nauttimaan kalsiumpitoisten lisukkeiden kera.
Raparperichutney kruunaa kesäisen grilliaterian
Raparperichutney on melkoinen moniottelija! Makea hapokkuus tekee raparperista grillaajan parhaan kaverin tänäkin kesänä. Chutney toimii niin grillatun kalan, paahdettujen kasvisten, ruokaisan salaatin kuin pihvinkin kanssa. Siksi sitä kannattaakin keitellä samalla vaivalla muutama purkillinen tulevia grillaushetkiä varten!
Chutneyn valmistamiseen käytetään loraus argentiinalaista punaviiniä, mutta jos kesäisellä aterialla on tarjolla kalaa, voit korvata reseptin punaviinin valkoisella. Jos maustekaapistasi ei löydy kardemummaa tai korianterinsiemeniä, voit vaihtaa mausteet toisiin omien mieltymysten mukaan. Jotain mausteita raparperin seuraksi kannattaa kuitenkin lisätä, jotta chutneyn maku tukee paremmin sen kanssa tarjottavan Norton Barrel Select Cabernet Sauvignonin mausteisuutta.
Jos kaipaat raparperichutneyn rinnalle lihaa, rasvainen naudan entrecôte on aina maistuva valinta. Nosta pihvi hyvissä ajoin huoneenlämpöön, mausta suolalla ja pippurilla ja paista pannulla tai grillissä mediumiksi. Muista antaa pihvin vetäytyä ennen kuin nostat sen tarjolle.
Raparperichutney grilliherkkujen kaveriksi
4–6 henkilölle
- 5 raparperin vartta (n. 5 dl kuutioituna)
- 1 dl sokeria
- ½ dl Norton Barrel Select Cabernet Sauvignon -punaviiniä
- ½ dl punaviinietikkaa
- ½ rkl korianterinsiemeniä
- peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä raastettuna
- ½ tl jauhettua kardemummaa
- ¼ tl kokonaisia valkopippureita
- 1 dl keltaisia sultanarusinoita
- ½ punasipuli kuutioituna
- 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
- ½ punainen chili hienonnettuna
- 1 tl suolaa
Kuutioi raparperi. Jos raparperi on nuorta ja ohutvartista, sitä ei tarvitse kuoria. Laita sokeri, punaviini, punaviinietikka, korianterinsiemenet, inkivääri, kardemumma ja valkopippuri kattilaan. Keitä seosta kevyesti, kunnes sokeri on liuennut nesteeseen. Lisää muut ainekset ja keitä vielä n. 5 minuuttia, kunnes raparperichutney on hieman paksuuntunut.
Tarjoile raparperichutney kesäisten grillikasvisten, juustoisen salaatin, savustetun lohen tai pihvin seurana. Extralisukkeeksi suosittelemme sesongin varsiparsakaalia, joka sopii kaikkien edellämainittujen vaihtoehtojen kaveriksi paremmin kuin hyvin.