Kaupallinen yhteistyö: Visit Åland

 

Mitkä maakuntien ruokaperinteet erottuvat edukseen vielä 2020-luvulla? Suomalaisen ruokakulttuurin vastalöydetty helmi on saaristolaisruoka. Toki paikalliset ovat sen aina tienneet, mutta viime aikoina se on kohonnut myös Manner-Suomen tietoisuuteen. Kevään ja kesän aikana me Satokausikalenterilla olemme rakastuneet Ahvenanmaalaisiin raaka-aineisiin. Tässä artikkelissa jaamme pari upeaa reseptiä, joiden avulla sinäkin voit makumatkustaa Ahvenanmaalle. Reseptit löydät artikkelin lopusta.

Meri erottaa, meri yhdistää, meri maistuu

Ahvenanmaan ruokakulttuurin perusta on muodostunut yli 6 500 saaren ruokailutottumuksien ja tapojen pohjalta. Merenkulku, kalastus ja kaupankäynti on antanut saaristolaisruokaan piirteitä, joita ei muualta Suomesta löydy. Meri on aina ollut ahvenanmaalaisille elämäntavan perusta, joten ruokakulttuurin pääraaka-aineenakin on toiminut kala, joista tärkeimpänä silakka.

Myös leipää on leivottu ja syöty vuosisatojen ajan. Se on ollut laivamuonan perusta ja pitkille merimatkoille on leivoittu leipää. Ahvenanmaan maakuntaleiväksi ja myös manner-suomalaisten himoitsemaksi herkuksi on noussut mainiosti kalojen makupariksi sopiva mustaleipä. Mustaleipä sisältää siirappia ja maltaita, eikä sen makua voi muualla jäljitellä.

Ahvenanmaan maakunnan lihatuotteet ovat nousseet koko kansan tietoisuuteen. Suurin osa suomalaisista tietää ainakin ahvenanmaalla kasvaneen lampaan lihan erinomaiseksi juhlaherkuksi. Eläinperäisten tuotteiden erikoispirteet erottuvat edukseen, koska saaristoniityille saatetaan heinän joukkoon kylvää mausteyrttejä ja toki luonnonkasvitkin poikkeavat Manner-Suomen kasvillisuudesta. Lisäksi Ahvenanmaa sijaitsee etelässä, joten lampaat ja muut eläimet laiduntavat pidempään ulkona kuin muualla Suomessa. Pääsimme itse tutustumaan  Dahlmansin maukkaisiin makkaroihin, Öfvergårdsin hurmaavaan hunajaan ja Richard Hamnströmin sieviin sipuleihin. Matka-artikkelin sekä reseptit voit lukea täältä. 

Kesän keittojen ei tarvitse olla perinteistä kesäkeittoa!

Saaristossa ollaan ylpeitä varhaisperunoista sekä vihanneksista. Niiden herkät maut pääsevät oikeuksiinsa parhaiten kesäisissä keitoissa. Valmistimme oman version kesäkeitosta, johon saadaan ruokaisuutta lisäämällä mukaan ahvenanmaalaisia nakkeja.

Kesäkeitto nakeilla

Neljälle

 

Hienonna nippusipulit. Pese ja paloittele perunat, porkkanat ja kukkakaali. Riivi herneet.

Kuumenna voi kattilassa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Säästä halutessasi hieman sipulin varsia keiton koristeluun. Lisää perunat, porkkanat ja kukkakaalit, paista vielä hetki. Lisää sitten vesi ja kasvisliemijauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen noin 10-15 minuuttia, kunnes kasvikset ovat kypsiä.

Leikkaa Wienermakkarat paloiksi ja paista ne ruskistuneiksi nokareessa voita. Lisää keiton joukkoon yhdessä herneiden, maidon ja yrttien kanssa. Kuumenna kiehuvaksi. Mausta keitto suolalla ja mustapippurilla.

 

Kaljakeitto maistuu paremmalta lämpimänä

Yksi venäläisen keittiön tunnetuimpia ruokalajeja on kylmä kaljakeitto eli okroshka. Ei siinä mitään vikaa ole, mutta ahvenanmaalaisista varhaisperunoista, tuoreesta valkosipulista ja saaristolaisoluesta syntyvät olutpotut ovat parempia. Annos kruunataan grillatuilla Wienermakkaroilla, jotka tietysti ovat valmistettu Ahvenanmaalla.

Olutpotut

Kuudelle

 

 

Pese perunat ja leikkaa ne paloiksi. Kuumenna öljy ja voi kasarissa ja paista perunoita muutama minuutti. Hienonna tuore valkosipuli varsineen ja sekoita perunoiden joukkoon. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kaada olut perunoiden joukkoon. Sulje kansi ja anna perunoiden hautua kypsiksi, noin 15 minuuttia. Sekoita välillä. Jos nestettä on vielä runsaasti, ota kansi pois, käännä levy kovemmalle ja anna nesteen keittyä pois. Mausta olutpotut runsaalla määrällä hienonnettuja yrttejä sekä sitruunan mehulla. Tarkista vielä suolan määrä. Tarjoile grillattujen Wienermakkaroiden kera.

 

Muista myös seurata Visit Ålandia Instagramissa @visit_aland parhaita Ahvenanmaan vinkkejä varten. 

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa satokauden kasviksista.