Kaupallinen yhteistyö: Santa Maria

 

Mistä on pikkujoulukauden kaunein kuusi rakennettu? Voitaikinasta, salsasta ja granaattiomenan siemenistä tottakai! Tulevan joulun ehdoton hitti on makealla ananassalsalla ja voimakkaalla juustolla täytetty voitaikinakuusi, jonka oksat koristellaan rubiininpunaisilla granaattiomenan siemenillä ja vastustamattomilla viherpippureilla. Tämä helppo ja nopea, valmiista voitaikinasta pyöräytettävä leivonnainen onnistuu aloittelevalta kotikokiltakin! 

Hehkuvanpunaisesta granaattiomenasta piristystä talven pimeyteen

Marraskuussa sesongissa oleva granaattiomena on kotoisin Etu-Aasiasta. Kypsän hedelmän ulkokuori on punertava, napakka ja himmeästi kiiltävä, vanhetessaan se menettää kiiltoaan ja saa keltaisen ja ruskean sävyjä. Granaattiomenan lokeroinen sisus on täynnä satoja hedelmälihan ympäröiviä siemeniä, joita ympäröivät kitkeränmakuiset, vaaleat väliseinät. Mehukas sisus sopii marjojen tavoin syötäväksi sellaisenaan. Huikean väriset siemenet ovat ihana lisä jälkiruokiin, viikonlopun aamiaispöytään ja välipalasmoothien joukkoon. Granaattiomenan siemenet piristävät myös suolaisia herkkuja, kuten ruokaisia salaatteja ja lähi-idästä tuttuja meze-pöydän antimia.

 

Nippelitiedon ystäville kerrottakoon, että granaattiomenan nimi (engl. pomegranate) polveutuu samasta latinan sanasta kuin räjähtävää ammusta tarkoittava kranaatti ja jalokivenä tunnettu granaatti. Kaikkien kolmen takana on siementä ja jyvää merkitsevä granum.

Mehukkaat granaattiomenansiemenet ovat täynnä makua ja väriä

Siementen irrottamiseen on monia erilaisia kikkoja. Yksi koputtelee helakanpunaiset siemenet hedelmänpuolikkaista kulhoon puukauhalla, toinen irrottelee siemenet ronskilla otteella veden alla, jolloin hedelmän väliseinä pehmenevät, eikä mehu roisku pitkin keittiön seiniä. Kolmas tapa on viipaloida hedelmä lohkoiksi ja nyppiä mehukkaat siemenet käsin lohko kerrallaan. Granaattiomenan hedelmälihassa on runsaasti väriaineita, joten käytitpä mitä keinoa tahansa, suosittelemme suojaamaan pyhäpuvun esiliinalla ennen siementen irrottamista. Samalla vaivalla kannattaa käsitellä useampi hedelmä, sillä siemenet säilyvät jääkaappilämpötilassa vähintään pari vuorokautta. Myös kokonainen hedelmä on hyvä säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa alle 5 asteen lämpötilassa.

VINKKI: Jos granaattiomenan siemeniä jää yli, nautiskele ne puuron, jugurtin tai rahkan lisukkeena. Hehkuvanpunaiset siemenet voi myös pakastaa tulevia illanistujaisia tai viikonloppuaamiaisia varten!

 

Yhdessä syöminen on laatuaikaa parhaimmillaan

Yhdessä syöminen on hyväksi ihmiselle. Ruoka on kutsunut perheet yhteisten pöytien ääreen vuosisatojen ajan. Höyryävien patojen ympärillä vaihdetaan kuulumiset ja jaetaan ilon aiheet, elämän huippuhetket, surut ja murheet. Ja mikä olisikaan ihanampi tapa tutustua uusiin ihmisiin tai toiseen kulttuuriin kuin istahtamalla saman pöydän ääreen?

 

Hyvä ruoka yhdistää ja yhteisen pöydän äärellä viihtyy pidempäänkin. Ruoka on yksi ihmisen perustarpeista, mutta ruokailu perheen, ystävien tai tuoreiden tuttavuuksien kera on mitä merkittävimmissä määrin myös sosiaalinen tapahtuma. Tarjotun aterian hinnalla tai hienoudella ei ole oikeastaan merkitystä, sillä tärkeintä ei ole se mitä syödään, vaan se että ruoasta nautitaan yhdessä. Arkisemmankin ruoan ympärille kannattaa järjestää pitkiä illallisia, perhelounaita ja kakkukekkereitä. Yhteinen ateria on sumplittavissa kiireisenkin kalenteriin, sillä syödä pitää joka tapauksessa useamman kerran päivässä.

 

Jaettavat annokset ovat loistava keino vauhdittaa tutustumista vieraammassakin seurueessa. Ne kirvoittavat kieltä myös perheen ja ystävien parissa. Leivo siis pikkupurtavaksi salsakuusi ja kutsu perhe, kaverit tai vaikka naapurit jouluisen pöydän ympärille. Nauti yhteisestä hetkestä, jätä kännykkä käsilaukkuun ja keskity vaihtamaan ajatuksia ruokavieraiden kanssa!

 

Salsakuusi täytetään ananassalsalla ja maustetaan viherpippurilla

Joulun hittikuusta varten tarvitset valmista voitaikinaa, purkillisen salsaa, palan voimakasta juustoa, yhden granaattiomenan ja muutaman viherpippurin. Ohueksi kaulittujen voitaikinalevyjen väliin levitetään runsaasti juustoraastetta ja reilulla kädellä makeaa Santa Maria Pineapple Salsaa. Mausteisessa salsakastikkeessa maistuu tomaatin lisäksi raikas ananas, ja se sopii paitsi salsakuusen täytteeksi myös kaikenmoisten meksikolaisten ruokien lisukkeeksi. Kun kuusen taikinaoksat on väännetty kierteelle ja koko komeus paistettu kypsäksi, ripotellaan koristeeksi granaattiomenan siemeniä, tuoretta rosmariinia sekä murskattua Santa Maria Viherpippuria. Pakastekuivattu pippuri on maultaan mieto ja täyteläinen, joten se antaa joulun koreimmalle kuuselle makuhermoja hivelevän aromin.

Salsakuusi

600 g lehtitaikinaa

1 prk Santa Maria Pineapple Salsaa (á 230 g)

100 g voimakasta juustoraastetta, esim. Cheddar

1 kananmuna

granaattiomenan siemeniä

muutama Santa Maria Viherpippuri, kokonainen

tuoretta rosmariinia

 

Sulata lehtitaikina ja jaa se kahtia. Kauli palat yhtä suuriksi levyiksi, aseta päällekkäin ja leikkaa kolmion muotoon. Muotoile jäljelle jäävästä taikinasta kuusen jalka sekä latvatähti.

 

Aseta toinen kolmioista leivinpaperin päälle uunipellille ja levitä sille runsaasti Pineapple Salsaa. Ripottele suurin osa juustosta salsan päälle ja asettele päälle toinen lehtitaikinakolmio.

 

Leikkaa kuusen oksat saksien avulla molemmille puolille. Pyöräytä oksat kierteille. Voitele kuusi kananmunalla ja ripottele päälle loput juustoraasteesta. Paista salsakuusta 225 asteessa 15 minuuttia. Anna hieman jäähtyä.

 

Koristele salsakuusi granaattiomenan siemenillä, murskatuilla viherpippureilla ja rosmariinin lehdillä. Tarjoile lisäksi Pineapple Salsaa, johon salsakuusta voi syödessä dippailla.

 

VINKKI! Tee jäljellä jääneestä taikinasta salsalla ja juustoraasteella täytettyjä tähtitorttuja!