Kaupallinen yhteistyö: Vindirekt
Laadukas viini kruunaa huolella valmistetun aterian. Pääsimme tovi sitten nauttimaan herkullisesta viinitastingista Vindirektillä, jossa opimme rutkasti uutta koskien alkuviinejä, viinien vegaanisuutta sekä luomu- ja biodynaamisia viinejä. Jaamme teillekin tietomme ja lisäksi kehittelimme mainion reseptin, jossa sesonkiaan lopetteleva appelsiini yhdistyy sesongin ensimmäisiin parsoihin. Parsasalaatille löytyy myös biodynaamisesti viljelty alkuviinisuositus, totta kai!
Vegaaninen viini
Mitä – eikö kaikki viini olekaan vegaanista? Mikä tekee käyneestä rypälemehusta epävegaanisen? Monille tulee yllätyksenä, että viinin kirkastamiseen käytetään perinteisesti eläinperäisiä tuotteita: valkuaista, gelatiinia, maitoproteiinia tai kalaliimaa. Kirkastusaineista ei jää jäämiä viiniin, mutta niitä on käytetty viinin valmistamisessa, joten viiniä ei voi kutsua vegaaniseksi.
Vegaaniset viinit kirkastetaan esimerkiksi bentoniitin tai painovoiman avulla. Usein vegaanisen viinipullon etiketissä on maininta vegaanisuudesta, muttei aina. Alkon hyllynreunan merkinnöistä voi tarkistaa viinin vegaanisuuden, joka on varmistettu valmistajalta tai maahantuojalta. Alkolla on hienosti merkitty myös muut vastuulliset valinnat uusilla eko-symboleilla.
Luomuviini
Luomuviini on kolmannen osapuolen sertifioimaa. Luomutuotannossa ei käytetä keinolannoitteita, synteettisiä torjunta-aineita tai homeenestoaineita. Vuodesta 2012 alkaen EU:n luomulainsäädäntö on ottanut kantaa myös viinin valmistukseen ja esimerkiksi sallittu sulfiittien määrä on määritelty. Muualla maailmassa on käytössä omat luomumerkintänsä ja kriteerit voivat vaihdella jopa maittain.
Biodynaaminen viini
Biodynaaminen viininviljely perustuu itävaltalaiset Rudolf Steinerin oppeihin ja voisi sanoa, että se on vielä luomuakin luomumpi tapa viljellä ja valmistaa viiniä. Kemiallisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden sijaan tarhoilla käytetään biodynaamisia preparaatteja, jotka elävöittävät tarhaa. Biodynaamisuuteen liittyy vahvasti myös taivaankappaleiden tulkinta ja vuodenaikoihin perustuvan aikataulun noudattaminen.
Biodynaamiset viinit valmistetaan erityisellä huolella, myös Meinklangin sukutilalla Itävallan Burgenlandissa. Tilaa luotsaavat kolme Michlitsin veljestä, joista yksi hoitaa eläimiä ja viljelmiä, toinen ajaa traktoria ja kolmas valmistaa viiniä. Hehtaareja tilalla on kaikkiaan 2000, joista viinipuutarhoja 55. Meinklangin viinipuutarhat ovat olleet luomuja vuodesta 1991 ja sertifioidusti biodynaamisia vuodesta 2001.
Alkuviini
Alkuviinit ovat alkaneet kiinnostaa myös suomalaisia viimeisten parin vuoden aikana. Aluksi niitä sai maistella vain asiaan perehtyneissä ravintoloissa, mutta nyt alkuviinejä löytyy myös Alkon valikoimasta. Alkuviinit (natural wines) valmistetaan ikiaikaisilla viininvalmistuksen keinoilla ja niiden tarkoitus on olla mahdollisimman luonnollisia.
Alkuviinien suhteen ei ole olemassa yhtenäistä lainsäädäntöä tai sertifiointia, mutta pääsääntöisesti ne valmistetaan luomusti tai biodynaamisesti kasvatetuista rypäleistä. Sekä kasvatus että viinin valmistus on luonnonmukaista ja tapahtuu ilman synteettisiä kemikaaleja. Tuottajat ovat usein pieniä ja rypäleinä käytetään myös harvinaisia lajikkeita. Käyminen tapahtuu villihiivojen avulla ja sulfiitteja lisätään vain vähän, jos ollenkaan. Viiniä ei myöskään välttämättä suodateta tai kirkasteta.
Alkuviinit eroavat usein perinteisistä viineistä maultaan, ne ovat yleensä maanläheisempiä ja sisältävät usein myös hieman hiilihappoa. Niihin kannattaa suhtautua avoimesti ja kokeilla varsinkin aterioilla, sillä alkuviinit ovat useimmiten aivan erinomaisia ruokajuomia. Alkuviinien joukosta löytyy myös helposti lähestyttäviä viinejä, joita ei erota ns. normiviineistä. Kannattaa kokeilla esimerkiksi Meinklang Burgenlandwhitea tai Grüner Veltlineriä.
Viinin ja ruoan yhdistäminen
Viinin ja ruoan yhdistäminen ei ole mitään salatiedettä, vaan ennemminkin makukysymys. Perinteisesti tietyn alueen viinejä on yhdistetty saman alueen ruokiin tai on totuttu nauttimaan tuhtia punkkua tuhdin lihan kanssa ja raikasta valkkaria sitruunaisen kalan kanssa. Mutta nyt kerromme teille salaisuuden: oikeasti mitään sääntöjä ei ole tai ainakin ne on tehty rikottaviksi! Oma lempiviinisi maistuu luultavasti aivan mahtavalta niin kynttiläillallisen kuin pakastepizzankin kaverina. Useimmiten seura ja tunnelma merkitsee täydellisesti toisiinsa sointuvia aromeja enemmän.
Monet kokevat parsan vaikeaksi kumppaniksi viinille, sillä se saa helposti viinin maistumaan metalliselle. Raikkaat valkoviinit ovat yleisesti hyvä vaihtoehto ja me suosittelemme parsa-appelsiinisalaatin kaveriksi raikasta Meinklangin Grüner Veltlineriä. Se on helppo ja huoleton alkuviini, joka runsaan hedelmäisyytensä ansiosta sopii monenlaisille ruoille. Jos taas maustat parsaruokasi tänä keväänä trendikkäästi chilillä ja inkiväärillä, kannattaa juomaksi valita vegaaninen uutuusluomuviini Moshi Moshi. Se on ranskalainen raikas ja aromaattinen valkoviini, joka sopii mausteisille aasialaisille ruoille.
Kuohuviini on aina mainio ratkaisu parsaruoille ja etikkaisen vinegretin ansiosta meidän parsa-appelsiinisalaatille sopisi hienosti myös Meinklangin kuohuviini Pet’Nat, joka on samea ja pirskahteleva, pullossa loppuun käynyt – niitä vähän erikoisempia alkuviinejä!
Ja nyt siihen reseptiin. Muistattehan, että Valviran ohjeistuksen mukaan viiniä ei saa kommentoida. Sen sijaan ruoan suhteen on sana vapaa!
Parsa-appelsiinisalaatti & basilikavinegretti
Neljälle
- 1 puntti vihreää parsaa (450 g)
- ½ punasipuli
- 2 appelsiinia
- 1 ½ dl cashew-pähkinöitä
- salaattisekoitusta
- basilikan lehtiä
- mustapippuria
basilikavinegretti:
- 1 pieni salottisipuli
- 2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
- ½ dl oliiviöljyä
- ½ dl omenasiideriviinietikkaa
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl dijon-sinappia
- ½ tl suolaa
Leikkaa parsoista puiseva tyvi pois ja kuori parsat tarvittaessa. Leikkaa parsat ohuiksi vinoiksi siivuiksi poikittain. Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori appelsiinit veitsellä ja leikkaa ne kuutioiksi. Paahda pähkinät halutessasi kuivalla kuumalla pannulla ja rouhi ne karskisti veitsellä.
Basilikavinegrettiä varten kuori ja hienonna salottisipuli, hienonna basilika. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen lasipurkkiin ja ravista voimakkaasti sekaisin. Sekoita osa vinegretistä parsan palojen joukkoon.
Jaa salaattisekoitus tarjoiluvadille. Asettele päälle parsat, punasipulit, appelsiinit ja cashew-pähkinät. Asettele päälle basilikanlehtiä. Rouhi pinnalle mustapippuria. Tarjoile loput basilikavinegretistä parsa-appelsiinisalaatin kanssa.