Kaupallinen yhteistyö: Dr. Oetker

 

Suklaa on joulukauden suosikkiherkku. Kun suklaa yhdistetään sesongin sitrushedelmiin, syntyy koukuttavan makeita makupaloja, jotka katoavat parempiin suihin alta aikayksikön. Satokausi-keittiössä joulunaikaa juhlistetaankin kandeeratulla appelsiininkuorella koristellulla joulusuklaalevyllä jai suklaaseen dipattavilla sitruunapiparkakuilla!

Maitosuklaa, tumma suklaa vai vaaleanpunainen ruby-suklaa? 

Perinteisen maitosuklaan ja leivonnassa usein käytetyn tumman suklaan rinnalle saapui muutama vuosi sitten heleän vaaleanpunainen ruby-suklaa. Mitä eroa eri suklaalaaduilla on ja mihin niitä kannattaa käyttää? Sen selvitämme seuraavaksi!

Kaikki värilliset suklaat sisältävät kaakaota eli kaakaopavuista jalostettua kaakaomassaa, kaakaojauhetta ja kaakaovoita. Maitosuklaassa kaakaopavusta peräisin olevia ainesosia tulee olla vähintään 25 prosenttia. Nimensä mukaisesti maitosuklaassa on myös maitojauhetta tai maitoa sekä sokeria, niinpä se maistuu suussa pehmeämmältä ja makeammalta kuin tummempi suklaa. 

Tummaksi suklaata voi kutsua, kun kaakaopitoisuus ylittää 35 prosenttia. Tummaa suklaata on tarjolla moneen makuun: makeammasta taloussuklaasta koukuttavan kitkerään, jopa yli 90-prosenttiseen suklaaseen. Vahva maku tekee tummasta suklaasta jumalaisen jälkiruokien ja leivonnaisten raaka-aineen. Mitä enemmän kaakaota suklaassa on, sitä vähemmän sitä yleensä tarvitaan suklaisen maun saamiseen.

Pari vuotta sitten makeishyllyyn ilmestyi herkkusuut hurmannut, hienostuneen vaaleanpunainen ja hennon hedelmäinen ruby-suklaa. Sen valmistusprosessi on perinteisestä suklaasta poikkeava, sillä kaakaopavun hempeän herkkä väri ja marjaisa maku saadaan esiin happokäsittelyllä. Myös perinteiselle suklaalle ominainen kaakaopapujen fermentointi sekä paahtaminen jätetään joko osittain tai kokonaan väliin.

Sulata, sekoita ja koristele – suloiset suklaanapit helpottavat herkkujen leipomista

Jos suunnittelet suklaisten herkkujen valmistamista, suuntaa kaupassa suoraan leivontaosastolle. Suklaan valinnalla on väliä, sillä leivontaan tarkoitettujen suklaiden koostumus ja rakenne eroavat makeishyllyjen valikoimasta. Leivontasuklaan sulattaminen ja käsittely on helppoa ja koristeidenkin muotoileminen käy kätevämmin.

Dr. Oetkerin uudet, 100 gramman pusseihin pakatut suklaanapit sulavat nopeasti ja sopivat niin kakkujen kuorruttamiseen, konvehtien valmistamiseen kuin erilaisten leivonnaisten taikinaan sekoitettavaksi. Suklaisia vaihtoehtoja on kolme: täyteläinen Dr. Oetker Tumma Leivontasuklaa, suussasulava Dr. Oetker Leivontamaitosuklaa ja hempeän hedelmäinen Dr. Oetker Ruby Leivontasuklaa. Valitse mieleisin maku tai kokeile vaikka kaikkia! 

Sulata leivontasuklaa hellävaraisesti vesihauteessa tai miedolla lämmöllä kattilassa. Suklaan voi sulattaa myös mikrossa, kunhan sen tekee alhaisella teholla ilman kupua, vähitellen ja välillä sekoittaen. Vesi on sulavan suklaan pahin vihollinen, sillä jo pikkuruinen suklaan sekaan livahtanut vesitippa saattaa muuttaa sileäksi sulaneen suklaan karkean kokkareiseksi. Huolehdi siis siitä, että paitsi sulatusastiat myös kokkaajan kädet pysyvät kuivina.

VINKKI! Muista myös värikkäät nonparellit, säihkyvät sirotteet, hohtavat kimallesuihkeet ja muut joulun leivontakoristeet!

Joulusuklaalevy kandeeratulla appelsiinilla

Kandeerattu appelsiini:

  • 1 luomuappelsiini
  • 1 dl sokeria
  • 1 dl vettä

 

Joulusuklaalevy:

 

Valmista ensin kandeerattu appelsiini. Pese appelsiini hyvin ja leikkaa kuori kuorimaveitsellä lastuiksi. Leikkaa lastut ohuiksi suikaleiksi.

Mittaa appelsiininkuorisuikaleet, sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna poreilla miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Valuta ja siirrä suikaleet leivinpaperille jäähtymään.

Suklaalevyä varten sulata suklaat omissa kulhoissaan. Levitä tumma suklaa soikioksi levyksi leivinpaperin päälle. Nostele ruby-suklaa tumman suklaan päälle nokareiksi. Tee pintaan kuvioita haarukalla sekoitellen.

Ripottele suklaalevyn pintaan koristeet ja kandeeratut appelsiinit. Appelsiinimäärästä riittää kahteen suklaalevyyn. Suihkaise lopuksi pintaan kimallesuihketta ja laita levy jääkaappiin jähmettymään.

 

Sitruunapiparkakut

  • 1 dl siirappia
  • 1 dl fariinisokeria
  • 150 g voita
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 1 dl perunajauhoja
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 tl piparkakkumaustetta

 

lisäksi:

 

Mittaa siirappi ja fariinisokeri kattilaan, kiehauta. Lisää voi ja anna sen sulaa.

Vatkaa käsivatkaimella sokeri-voiseos kuohkeaksi. Lisää loput aineet ja sekoita taikinaksi. Laita taikina kelmulla peitettynä jääkaappiin pariksi tunniksi.

Kauli taikina vehnäjauhojen avulla ohueksi levyksi. Ota muotilla piparkakkuja ja laita ne leivinpaperoidulle uunipellille.

Paista pipareita 175-asteessa noin 8–10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sulata maitosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Dippaa piparit suklaaseen ja koristele, kun suklaa on vielä sulaa. Anna jähmettyä ennen tarjoilua. Viimeistele piparit suihkauksella kimallesuihketta.

 

Seuraa Dr. Oetker Instagramissa @droetkersuomi, niin pysyt perillä kauden parhaista tuotteista!