Satokausikalenterin tiimi oli torstaina ensimmäistä kertaa ikinä kaupan hevi-osastolla maistattamassa sesongin parhaita makuja ja jakamassa vihannesten ilosanomaa herkullisen Satokausi-koulun merkeissä. Maistatuksen lisäksi opetimme eksoottisten hedelmien käsittelyä ja kerroimme niiden käytöstä Tapiolan uudistetun Food Market Herkun värikkään Satokausi-osaston vieressä.
Yhdeksi illan suurimmista suosikeista nousi Satokausikalenterin perustajan Samulin lennosta kehittelemä suolainen hedelmäsalaatti, jossa maistui sesongissa olevien keltaisen kiivin ja papaijan lisäksi juuri tämän hetken herkullisin kala: skrei eli vaellusturska. Yleisön pyynnöstä jaamme reseptin nyt myös täällä blogin puolella!
Salaatin hedelmiksi valikoituivat trooppiset papaija ja keltainen kiivi sekä rouskuvuutensa takia omena. Papaija tuottaa satoa ympäri vuoden, mutta edullisimmaan se on keväällä, kun Suomeen tuodaan Etelä-Amerikasta muitakin eksoottisia hedelmiä. Papaijat tuodaan Suomeen raakoina ja kypsän hedelmän kuori muuttuu vihreästä kellertäväksi tai jopa punertavaksi. Kypsä hedelmä antaa myös painaessa hieman periksi ja tuoksuu makealle. Raaka papaija kypsyy kotona huoneenlämmössä muutamassa päivässä.
Keltainen kiivi muistuttaa ulkonäöltään vihreää lajitoveriaan, mutta sen kuori on hieman vaaleampi ja hedelmäliha selkeästi keltaisempi. Keltainen kiivi myös maistuu makeammalta eikä siinä ole vihreän kiivin hapokkuutta.
Kala ja hedelmät ne yhteen sopii
Suolaisen hedelmäsalaatin viimeistelee kala – käytimme tällä kertaa tammikuusta huhtikuun loppuun asti sesongissa olevaa skreitä eli vaellusturskaa. Sen valkoinen vähärasvainen ja kiinteä liha sopii hyvin hedelmäsalaatin joukkoon. Skrei on noin viiden vuoden ikäistä Norjan Lofooteilta kalastettavaa turskaa, jonka nimi tulee norjan kielen vaeltelua tarkoittavasta sanasta skride. Skrein kalastus on säädelty tarkasti ja korkealaatuisen kalan tunnistaa laatumerkinnästä. Lisäksi WWF:n kalaopas näytttää nimenomaan pitkäsiimalla pyydetylle norjalaiselle turskalle on vihreää valoa.
Skrei-turskan sesongin ulkopuolella voit käyttää hedelmäsalaattiin muutakin vaaleaa kiinteälihaista kalaa. Myös lohi sopii. Voit myös valmistaa salaatin ceviche-henkisesti kypsentämällä kalan limen hapoilla ja kiivin sekä papaijan entsyymeillä.
Salaatin makumaailman viimeistelee aasialaishenkinen kastike soijakastikkeella ja limen mehulla. Tilkka hunajaa pyöristää maut.
Muut maistattamamme eksoottiset makuparit löydät TÄÄLTÄ ja ihanan trooppisen hedelmäsalaatin ohjeen TÄÄLTÄ.
Suolainen hedelmäsalaatti turskalla
alkuruoaksi kuudelle
- 200 g (Skrei) turskaa
- 1/4 sitruunaa viipaleina
- ½ tl suolaa
- 1 omena
- 2 keltaista kiiviä
- ½ papaija
- ½ makea punasipuli tai banaanisalottisipuli
- muutama lehti minttua tai korianteria
- limelohkoja tarjoiluun
kastike:
- 1 limen raastettu kuori ja mehu
- 1 ½ rkl soijakastiketta
- 1 tl hunajaa
- ½ tl chilihiutaleita
Mausta turska joka puolelta suolalla ja asettele uunivuokaan. Asettele turskan päälle sitruunasiivut. Paista 200 asteessa uunissa noin 10 minuuttia. Ota turska uunista, peitä kannella ja anna jäähtyä.
Pese omena ja poista siemenkota. Leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori kiivit ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Halkaise papaija ja rapsuta lusikalla siemenet irti. Raaputa lusikalla myös hedelmäliha pieniksi palasiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna yrtin lehdet. Yhdistä raaka-aineet keskenään.
Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja sekoita se sitten hedelmien joukkoon. Paloittele turska ja sekoita varovasti salaatin sekaan. Tarjoile limelohkojen ja esimerkiksi siemennäkkärin tai vihreiden salaatinlehtien kanssa.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.