Kaupallinen yhteistyö TableOnline – Suomen parhaat ravintolat
Sen jälkeen, kun Satokausikalenteri perustettiin vuonna 2013, satokausiajattelu on kasvanut ilmiönä todelliseksi trendiksi. Kotitaloudet ovat lähteneet ekologiseen ja maukkaaseen ilmiöön mukaan innolla, mutta niin ovat tehneet myös ravintolat.
Niin Suomessa kuin maailmalla ravintolat toimivat ruokatrendien todellisina suunnannäyttäjinä, joten kasvisten yhä monipuolisemmasta valikoimasta ruokakauppojen hyllyillä kuuluu kaunis kiitos ravintoloille ja ravintoloitsijoille. Suomen parhaat ravintolat ovatkin tänä päivänä samalla myös niitä ravintoloita, jotka hyödyntävät sesongin parhaita raaka-aineita kekseliäästi ja herkullisesti.
Satokausikalenterin Suomen parhaat ravintolat -listaus vastaa kysymykseen missä kannattaa syödä maan rajojen sisäpuolella, kun etsii lautaselleen sesongin mukaisia herkkuja. Luvassa takuuvarmasti aina tuoretta ja maukasta ravintolaruokaa! Yksi tärkeimpiä syitä varata pöytä on myös se, että ravintoloista saa parhaat ideat myös kotikeittiöön! Anna ammattilaisten näyttää mallia mitkä kasvikset ovat juuri nyt sesongissa, inspiroidu uusista makupareista ja innostu kokkaamaan täysin uudenlaisia annoksia.
Tässä tulee Suomen parhaat ravintolat!
HELSINKI
Tässä skandinaavisessa ravintolassa kunnioitetaan kotimaisia satokausia ja sesonkiajattelu laajennetaan myös kasvisten ulkopuolelle. Illallinen on joka ikinen kerta todellinen yllätysnumero!
Juuri on kotimasen lähituottajaruoan pioneeri ja sesonkiruoan pitkäaikainen lähettiläs. Menu vaihtuu useita kertoja vuodessa ja käytettävät kasvikset tulevat omalta puutarhurilta.
Ravintola yhdistää Iso-Roban urbaanin vilskeen Suomen peltojen ja metsien antimiin. Vahvasti sesonkeihin nojaava menu koostetaan päivän parhaista raaka-aineista: liha tilataan tutuilta tuottajilta ja sienten, marjojen ja villiyrttien kerääjät toimittavat raaka-aineensa suoraan ravintolaan.
Lonna on jo itsessään kausiravintola ja se perustetaan juuri sopivasti kotimaisen satokauden huipun aikaan. Suuntaa sympaattiselle saarelle Kauppatorilta lähtevällä laivalla, matkakin on elämys.
Kaupungin moderniksi klassikoksi noussut ravintola ilmoittaa päivän menun simppelisti taululla. Satokausi näkyy selkeästi lautasella ja makumuistissa on edelleen hennosti voi-vesiemulsiossa kypsennetyt kesävihannekset, nam!
Tämä ravintola käyttää tarkasti valittuja kotimaisia raaka-aineita ja listalta löytyy aina myös kotimainen sesonkikala.
Kallion sydämessä sijaitseva ravintola ja viinibaari tarjoilee sesongin kasviksia noin kerran kuussa vaihtuvalla menulla. Jaettavat annokset hurmaavat kekseliäisyydellään: klassikot tuotuna nykypäivään. Bonus runsaista kasvisvaihtoehdoista!
Klassikkoravintola luottaa tietysti klassikkoannoksiin, joiden laatu ei petä koskaan. Vaikka annokset pysyvät, onneksi, lähes samoina, niitä piristetään luovasti aina satokauden kasviksilla ja villiyrteillä.
Tämä ravintolaprojekti on kahden nuoren ja kunnianhimoisen keittiömestarin pop up -ravintola, jonka raaka-aineet perustuvat nimensä mukaisesti vain ja ainoastaan sesonkeihin. Menut nimetään vuodenajan mukaan ja ravintola perustetaan aina eri paikkaan. Todellinen sesonkiravintola!
Suomen parhaan ravintolan tittelin ja Michelin-tähden napannut ravintola luottaa sesonkeihin aina keittiön tervehdyksestä jälkiruokaan. Villiyrtit kerätään itse Sipoon metsistä ja ravintolan seinältä voi bongata itse kuivattuja ja säilöttyjä luonnonantimia.
Kallion helmi tarjoilee sesonkiruokaa niin lounaalla kuin illallisellakin. Tiheään vaihtuva menu on luettavissa seinälle ripustetusta pakkauspaperirullasta ja lautasella kauden kasvisten lisäksi löytyy myös kauden kalaa. Maista ravintolan erikoisuutta, jälkiruoaksi tarjoiltavaa “sekamelskaa”, jossa sesongin maistaa makeana!
Kasvisruokaa tarjoileva ravintola vaihtaa listansa säännöllisesti ja nostaa tämän lisäksi yllätyskasviksia esiin aina sesongin ollessa kuumimmillaan. Kasvisten käyttö ei rajoitu vain ruokaan, sesongit näkyvät myös cocktaileissa.
Ravintola, joka nojaa sesonkeihin niin vahvasti, ettei siellä ole ruokalistaa ollenkaan! Todella tiheään tahtiin vaihtuvat annokset esitellään aina viinisuositusten kanssa. Puuhiiligrilli on täällä keittiön kunkku.
Helsingin ja Espoon rajapinnassa, Hanasaaressa, sijaitsevassa ravintolassa tarjoillaan sesongin parhaista raaka-aineista valmistettua ruokaa. Puhtaat ja pohjoismaiset maut sopivat merelliseen maisemaan täydellisesti.
TAMPERE
Skandinaaviseen keittiöön kuuluu tarkka sesonkien seuraaminen myös lihan ja kalan osalta. Ravintola toteuttaa filosofiaansa mallioppilaan lailla!
Kaikki käytettävät raaka-aineet ovat pientuottajilta ja noudattavat tarkasti mikrosesonkeja aina maitotuotteista lähtien. Todella kekseliätä annoksia, jotka hurmaavat tarinallisuudellaan.
Kaupungin yksi uusimpia tulokkaita tarjoilee sesongin parhaita raaka-aineita niin lounaalla kuin illallisellakin mutkattomissa annoksissa. Ruoassa maistuu suomalainen luonto, jota maustaa vivahteet Kreikasta ja Italiasta.
Eurooppalaista fiilistä Suomen sesonkien parhaista raaka-aineista. Menu on lyhyt, mutta sitäkin ytimekkäämpi. Tilaa liitutaululta mieluisia annoksia tai valmiiksi suunniteltu menu.
Korkealla Ratinan kauppakeskuksen kattorajassa sijaitseva ravintola sekoittaa rohkeasti sesongin raaka-aineet kansainvälisen keittiön klassikkoihin. Jaettavia annoksia syödään samalla valtavista ikkunoista Tampereen maisemia katsellen.
TURKU
Värien ilotulitusta ja makujen harmoniaa tarjoileva kasvisravintola on maukas ja trendikäs. Säännöllisesti vaihtuvasta menusta tulee hyvälle tuulelle!
Turkulaista hypekonetta ei tarvitse perustella. Useana vuonna Suomen parhaaksi ravintolaksi valittu ravintola on ilmiö ja pyhiinvaelluspaikka jo itsessään. Nokkela yllätysmenu tarjoilee sesongin kasviksia kalan, lihan – ja kebabin kanssa.
Vanhassa vankilassa sijaitseva ravintola on kääntänyt sesonkiajattelun päälaelleen ja nostanut lisukkeet päärooliin. Lautaselle voi valita alkuruoaksi ja pääruoaksi kauden kasvisten lisäksi kalaa, lihaa tai lisää kasviksia.
Skandinaavinen ravintola yhdistelee kauden herkullisimpia kasviksia taidokkaasti kypsennettyyn päivän kalaan ja lihaan. Menu vaihtuu tiheään, joten kannattaa valita maistelumenu yllätyksellisyyden maksimoimiseksi.
Iloinen kortteliravintola hurmaa mutkattomalla, laadukkaalla ruoalla. Päivittäin vaihtuva lounas noudattelee sesonkeja niin suolaisissa kuin makeissa annoksissa.
MUU SUOMI
Långvik Bistro (Kirkkonummi)
Ravintola murtaa myyttejä hotelliravintoloihin liittyen. Sesonkiajattelu on laajennettu kasvisten lisäksi myös riistaan, viljatuotteisiin ja kaloihin.
Sesonki (Järvenpää)
Nimikin sen kertoo! Ravintolassa ei ole omia ruokavarastoja, vaan raaka-aineet haetaan puisella ostoskärryllä samassa rakennuksessa sijaitsevasta marketista. Tuoreemmaksi ja kauden mukaisemmaksi tästä tuskin pääsee.
Oula, Lapland Hotels (Oulu)
Äärettömän kunnianhimoinen hotelliravintola, jossa pohjoisen maut sekä sesongit pääsevät arvoiseensa kunniaan. Kokeile myös hotelliketjun aamiaista, jossa hyödynnetään pientuottajia ja lähiruokaa.
SicaPelle (Porvoo)
Aina yllättävä ja rohkea ravintola kulkee omia polkujaan ja sekoittelee pelottomasti lähialueen raaka-aineisiin italialaisia viboja. Takuuvarma elämys!
Figaro (Jyväskylä)
Kaupungin tukipilari kahden vuosikymmenen kokemuksella vaihtaa ruokalistansa noin kuusi kertaa vuodessa eli satokaudet tulee huomioitua mallikkaasti.
Juurella (Seinäjoki)
Kunnianhimoinen ja sesonkeja kunnioittava ravintola paikassa, jossa ravintolakulttuuri on vielä lapsenkengissä. Mahtavaa pioneerityötä!
Vispilä (Forssa)
Skandinaavinen ravintola on todellinen syy matkustaa pikkukaupunki Forssaan! Salissa ja keittiössä häärii pitkän linjan ravintola-ammattilaisia, joiden ruoanlaittofilosofia nojaa vahvasti sesonkeihin.
Alku (Hyvinkää)
Sesongit ovat tässä ravintolassa arvossaan – niihin perustuu koko ruokalista alusta loppuun. Puuhiiligrillin avulla loihditaan pellon ja metsän antimiin omintakeinen maku.
Sinne (Porvoo)
Ravintolassa inspiroidutaan sesongeista, kotimaisuudesta ja lähiruoasta. Ravintolalla on Pyhtäällä oma peltotilkku, jonka antimisen lisäksi lautaselta löytää niin sieniä kuin villivihanneksiakin.
Suosittelemme tekemään tästä Suomen parhaat ravintolat -listauksesta itselleen to do -listan, vai pitäisikö sanoa pakko maistaa -listan. Jos et satu sijaitsemaan kiinnostavan ravintolan kaupungissa, niin onneksi junat ja bussit kulkee ja maan satokauden herkkuja pääsee maistelemaan osana lähimatkailua. Tai tee niin kuin me Satokausikalenterilla tehdään ja suunnittele matkasi ravintolavaraus edellä. Herkullisia hetkiä!
—
Seuraa TableOnlinea Facebookissa ja Instagramissa, niin saat ensimmäisenä kuulla kuumimmat ravintolauutiset!
Tilaa myös TableOnline-uutiskirje täältä, niin saat sähköpostiisi tiedot uusimmista ravintoloista ja parhaista tarjouksista.