Tutkimusten mukaan kasvisten väriaineilla on tärkeitä tehtäviä terveytemme ylläpitäjinä. Useat kasvisten sisältämät väriaineet toimivat kehossamme antioksidantteina, jotka ehkäisevät verisuoni- ja sydäntautien syntyä. Väriaineet toimivat yhteistyössä kivennäisaineiden ja vitamiinien kanssa. Tutkimustet vahvistavat, että kasvisten väriaineet voivat estää monia sairauksia ja mm. veren rasvahappojen hapettumista.
Kasvisten väriaineilla on tärkeitä tehtäviä terveytemme ylläpitäjinä
Erivärisilla kasviksilla on meihin erilaisia värien mukaisia vaikutuksia. Siksi listasimme oheisen kuvan lisäksi yleisimmistä kasvisten väreistä muutaman tärpin:
Vihreä
Voimakas vihreä väri kertoo, että kasvis sisältää runsaasti yhteyttäviä viherhiukkasia sekä rautaa. Vihreät kasvikset sisältävät paljon indolihappoja ja luteiinia, jotka ovat terveyttä edistäviä ja parantavat luuston kuntoa.
Nokkonen sisältää melkein 50 prosenttia enemmän rautaa kuin hyvänä raudan lähteenä pidetty naudanliha.
Violetti
Purppuran ja sinisen sävyt ovat fenoliyhdisteiden ja antosyaanien synnyttäviä värejä. Sinertävät flavonoidit hidastavat vanhenemista ja parantavat muistia.
Vuoden 2013 hittikasviksesta lehtikaalista on olemassa myös violettilehtinen lajike.
Punainen
Punaisista väreistä tunnetuin lienee lykopeeni. Tomaatin lisäksi sitä löytyy verigreipistä sekä vesimelonista. Muut punaiset kasvisten sisältämät väriaineet kuuluvat antosyaaneihin. Lykopeeni on varmasti tutkituimpia kasvisten värin antavia aineita ja sen puuttumisella ruokavaliosta on osoitettu olevan selvä yhteys eturauhassyöpään sekä sydän- ja verisuonitautien esiintymiseen. Punaiset värit tehostavat myös muiden salaattien terveysvaikutuksia.
Karpalo, puolukka ja useat muut punaiset marjat ovat tutkitusti terveellisiä.
Keltainen ja oranssi
Kasvisten sisältämät oranssit ja keltaiset värit viestivät kasviksen sisältämän runsaasti oloa virkistäviä vitamiineja. Meille kaikille lienee tuttu oranssi beetakaroteeni, joka on A-vitamiinin esiaste. Beetakaroteenin puutos heikentää limakalvojen ja ihon kuntoa, sekä heikentää näkökykyä. Useista yrityksistä huolimatta pillereinä syötynä beetakaroteenista ei ole saatu samaa hyötyä kuin kasviksista nautittuna. Paras tapa varmistaa riittävä beetakaroteenin saanti on syödä päivittäin porkkanaa.
Keltajuurikas sisältää antioksidantteihin kuuluvia väriaineita, joiden kaikkia terveysvaikutuksia ei vielä tarkkaan tunneta, mutta niillä tiedetään olevan merkitystä mm. hapettumiseen liittyvien sairauksien estossa.
Valkoinen ja ruskea
Meille tärkeimmät “valkoisten” kasvisten lähteet ovat sipulikasvit. Niistä löytyy tehokkaita flavonoideja kuten kversetiini ja allisiini. Niiden tiedetään torjuvan bakteerien ja virusten hyökkäyksiä. Kaalikasvit sisältävät värittömiä sulfidiyhdisteitä jotka ovat terveyttä edistäviä. Ruskeista väriaineista kannattaa huomioida lentinaani, joka on tärkeä terveysvaikutusten edistäjä. Sitä käytetään runsaasti kiinalaisessa lääketieteessä. Helpoiten lentinaania saat syömällä sieniä.
Elias Lönnrot suositteli piparjuurta lääkkeeksi keripukkiin, rintakipuihin, vesitautuun sekä särkyihin. Piparjuurella on merkittävä rooli vanhassa kiinalaisessa lääketieteessä.
Värillä on siis todellakin väliä, joten kannattaa syödä mahdollisimman värikkäästi!
P.S. Suosimalla sesonkia saat helpoiten ruokalautaselle väriä, vaihtelua ja monipuolisuutta.
Lähteet ja lisälukemista:
http://www.kasvikset.fi/WebRoot/1033640/Page.aspx?id=1048200