Tomaattipiiras / Kaupallinen yhteistyö: Valio Luomu

 

Tomaattipiiras on loppukesän ihanin suolainen leivonnainen. Lämpimien kesäpäivien meheviksi kypsyttäneet tomaatit sujahtavat simppeliin piiraaseen, jossa maistuu myös basilika, juusto ja Dijon-sinappi. Piirakan kanssa maistuu vihersalaatti ja yrteillä viritetty piimäkastike.

Tomaatteja joka lähtöön!

Loppukesä on tomaattien kulta-aikaa. Kotipuutarhureilla alkaa sato viimeistään kypsyä ja kaupoissakin on tarjolla monenlaisia tomaatteja. Perinteisen tomaatin lisäksi suomalaiset ovat ottaneet kirsikkatomaatit omikseen. Lajikevalikoima ja värien kirjo on kasvanut viime vuosina hurjasti. Punaisten tomaattien lisäksi nykyään herkutellaan oransseilla, keltaisilla ja lähes mustilla tomaateilla ja ihan viimeisimpänä kauppoihin ovat löytäneet myös vihreät kirsikkatomaatit.

tomaattipiiras

Tomaatit maistuvat sellaisinaan naposteltuina, mutta ne ovat omiaan myös kaikenlaiseen kokkailuun. Ne sopivat niin kylmiin kuin kuumiinkin ruokiin sekä leivontaan. Pyöräytimme erilaisista tomaateista maukkaan tomaattipiiraan, joka on ihana tarjottava loppukesän puutarhajuhlissa. Tomaattipiiras maistuu hyvältä myös täysin jäähtyneenä, mutta parhaimmillaan se on vielä hieman lämpimänä. Anna piiraan kuitenkin vetäytyä tovi ennen tarjoilua, jotta se ei ole liian vetinen.

Piimä sopii ruuanlaittoon ja leivontaan

Piimä on monille suomalaisille rakas juoma ja tuttu jo lapsuudesta. Ennen vanhaan piimää tehtiin siksi, että hapattaminen oli keino saada maito säilymään hieman pidempään. Valio Luomu rasvaton piimä on kevyttä ja raikasta. Se valmistetaan luomutilalta tulleesta maidosta, joka pastöroidaan, muttei homogenoida.

tomaattipiiras

Piimä on oivallinen jano- ja ruokajuoma, mutta se sopii monipuolisesti myös ruuanlaittoon ja leivontaan. Siitä voi valmistaa erilaisia kastikkeita ja marinadeja, kotijuustoa sekä leivonnaisia. Me valmistimme piimästä ihanan yrttisen salaatinkastikkeen ja lorautimme piimää myös tomaattipiiraan taikinaan. 

 

Piimästä valmistuu myös loppukesän hurmaavimmat juomat, löydät kolme marjaisaa reseptiä tästä artikkelista!

tomaattipiiras

Tomaattipiiras

Piirakkataikina:

 

Täyte:

  • 3 rkl Dijon-sinappia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • tuoretta basilikaa
  • 1 pss Valio Luomu juustoraastetta (140 g)
  • yhteensä 750 g erilaisia tomaatteja
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

 

Piirakkataikina:

Sekoita vehnäjauhot, täysjyvävehnäjauhot ja suola keskenään. Kuutioi kylmä voi ja nypi jauhot voin kanssa murumaiseksi. Sekoita joukkoon piimä. Painele taikina piirakkavuuan pohjalle ja reunoille.

Asettele pohjan päälle varovasti rypistetty ja avattu leivinpaperi ja täytä vuoka paistokuulilla tai kuivatuilla herneillä. Esipaista pohjaa 200 asteessa 15-20 minuuttia. Ota pois uunista ja poista paistokuulat ja leivinpaperi.

 

Täyte:

Levitä esipaistetun piirakkataikinan pohjalle Dijon-sinappi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet ja hienonna muutama basilikanlehti. Levitä ne sinapin päälle Ripottele juustoraaste pohjalle.

Leikkaa tomaatit siivuiksi ja kirsikkatomaatit puoliksi. Levitä ne juuston ylle. Lorauta päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paista tomaattipiirasta 200 asteessa 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä 15 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele tuoreella basilikalla. Tarjoile esimerkiksi vihersalaatin ja raikkaan piimäkastikkeen kera.

Piimäkastike salaatille

  • 2 dl Valio Luomu rasvatonta piimää
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • yhteensä ½ dl hienonnettuja yrttejä, esimerkiksi basilikaa ja tilliä
  • 1 rkl sitruunan mehua
  • suolaa ja valkopippuria

Sekoita kaikki kastikkeen ainekset keskenään. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

Lue lisää Valio Luomusta ja katso ihanat reseptivinkit osoitteesta valio.fi/luomu/. Muista myös seurata Valiota Instagramissa @valiofi.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.