Kaupallinen yhteistyö: Snellman

Tänä jouluna kokataan kinkkua japanilaiseen tapaan misotahnan, piparjuuren ja pekonin kera. Kunnon maatiaispossusta valmistetut sopivan paksut Superior Joulukinkun leikkeleet leivitetään perinteisen porsaanleikkeen tapaan, ja päälle lusikoidaan piparjuurella piristettyä pekonihilloa. Superior Joulukinkku tehdään aina käsin valikoiduista paisteista ja ilman lisättyä fosfaattia. Tässä kinkussa maistuu aito mureus! 

 

Kunnon maatiaispossu kasvaa pohjanmaalaisilla perhetiloilla

Pietarsaarelaisen puutaloalueen kellarihuoneistossa vuonna 1951 perustettu perheyritys on kasvanut konserniksi, mutta periaatteet ja arvot ovat pysyneet vuosien saatossa samoina. Yhteistyö suomalaisten perhetilojen kanssa, puhtaat raaka-aineet ja laadukkaimmat tuotteet ovat ohjanneet toimintaa seitsemän vuosikymmenen ajan.

Kunnon maatiaispossut kasvavat perhetiloilla, ja niitä kasvattavat tutkitusti Suomen tyytyväisimmät tuottajat. Snellmanin perhetiloilla possuista huolehtiminen on kunniatehtävä, joka otetaan vakavasti. Hyvästä hoidosta ja oikeanlaisesta kasvuympäristöstä ei tingitä. Toisin kuin maailmalla, saparokin saa keikkua mukana possun luontaisena hyvinvointimittarina. 

Perhetiloja yhdistävät aktiivinen toiminnan kehittäminen ja yhteisiin arvoihin sekä laatuohjelmaan sitoutuminen. Samalla vaalitaan kotimaisia perinteitä ja viedään liha-alaa avoimempaan ja luonnollisempaan suuntaan.

 

Mikä ihmeen tonkatsu?

Tonkatsu on leivitetyn porsaanleikkeen pikantti pikkuserkku. Nimi on japania ja tarkoittaa kirjaimellisesti possunlihasta valmistettua leikettä, se on siis käytännössä kotimaisen kotletin kopio. Ilmava pankojauhokuorrutus antaa tonkatsulle kotoista korppujauhoa rapsakamman suutuntuman. Paksut kinkkusiivut pyöritellään perinteisen wienerschnitselin tavoin ensin jauhoissa ja upotetaan sen jälkeen kananmunakylpyyn. Lopuksi leikkeleet peitellään pankojauhoilla ja tiristetään runsaassa öljyssä rouskuvan rapeiksi makupaloiksi. 

 

Öljyssä kypsennetty tonkatsu leikataan viipaleiksi ja tarjotaan tyypillisesti kaaliraasteen ja misokeiton kanssa. Me päätimme kuitenkin kokeilla kinkun kaveriksi kotimaisella piparjuurella terästettyä pekonihilloa, joka istuukin tonkatsun makumaailmaan paremmin kuin hyvin!

 

Pirteässä piparjuuressa on potkua 

Piparjuuri on monivuotinen ristikukkaiskasvi, jolla on pitkä varsi, suuret lehdet ja paksu, syötäväksi sopiva juuri. Piparjuuri on kokonaisena tuoksultaan mieto, mutta raastettaessa siitä vapautuu väkevää sinappiöljyä. Myös lehtiä voi käyttää, vaikka maku saattaa olla kasvuvaiheesta ja -alustasta riippuen turhankin tiukka.

Hyvä juuri on halkaisijaltaan vähintään muutaman sentin ja pituudeltaan parikymmentä. Piparjuurta suositellaan säilytettäväksi pimeässä nollan tietämillä. Kaupoissa sitä on kuitenkin harvoin tarjolla optimiolosuhteissa ja muuten kuin pienemmiksi paloiksi pätkittynä. Jos siis saat käsiisi kunnon piparjuuren, tartu tilaisuuteen ja pelasta se parempiin oloihin! Jos juurta jää ruuanlaitosta yli, voi sen pakastaa kokonaisena, raasteena tai säilöä raasteen öljyyn tai pikkelöintiliemeen.

 

Tuore piparjuuri sisältää runsaalla kädellä kaliumia, kalsiumia, magnesiumia ja fosforia. C-vitamiinia siinä on kolminkertaisesti enemmän kuin appelsiinissa, ja siksi vanha kansa onkin suositellut sitä vilustumisen hoitamiseen. Pitkillä laivamatkoilla piparjuurella pidettiin keripukki loitolla.

 

Piparjuuri maustaa niin kastikkeet, levitteet, laatikot, muhennokset kuin salaatitkin. Perinteisesti sitä on lisätty paahtopaistin ja graavatun tai kylmäsavustetun kalan kylkeen raasteena tai tahnana. Helpon liha- ja kalaruokien lisukkeen piparjuuresta saa sekoittamalla raasteen majoneesiin, kermaviiliin tai vaikka ranskankermaan. Piparjuuressa on polttavaa potkua, joten sillä voi halutessaan korvata jopa chilin ja tulisemmat pippurit. Se sopii myös japanilaisen sukulaisensa wasabin sijaiseksi.

Tonkatsukinkku

Neljälle

1 pkt Snellman Superior Joulukinkkua (400 g, n. 5-6 siivua)

2 rkl misotahnaa

1 dl vehnäjauhoja

3 kananmunaa

3 dl pankojauhoja

öljyä paistamiseen

mustapippuria

tarjoiluun limesiivuja ja tuoretta korianteria

 

Voitele Superior joulukinkkusiivut misotahnalla molemmin puolin. Ota esille kolme laakeaa kulhoa ja laita yhteen vehnäjauhot, toiseen rikotut ja vatkatut kananmunat ja kolmanteen pankojauhot. Paneroi kinkkusiivut niin, että pyörittelet siivut ensin vehnäjauhoissa, dippaat sitten kananmunaan ja pyörittelet lopuksi pankojauhoissa.

Kuumenna reilusti öljyä pannussa. Paista tonkatsukinkut rapeaksi molemmin puolin, mausta mustapippurilla. Tarjoile limesiivujen, korianterin ja piparjuuri-pekonihillon kanssa.

Piparjuuri-pekonihillo

2 pkt Snellman Kunnon pekonia (á 150 g)

1 banaanisalottisipuli

6 valkosipulinkynttä

4 rkl tuoretta piparjuurta raastettuna

1 ½ dl vettä

1 dl fariinisokeria

1 dl soijakastiketta

2 rkl srirachaa

2 rkl vaaleaa siirappia

1 ½ rkl riisi- tai omenaviinietikkaa

½ tl mustapippuria

 

Hienonna pekonit ja paista ne pannulla rapeiksi. Siirrä talouspaperille valumaan.

Kuori ja hienonna banaanisalottisipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta piparjuuri. Kuullota sipulia pekonin rasvassa, kunnes se muuttuu läpikuultavaksi. Siirrä kattilaan ja lisää joukkoon kaikki muut hillon ainekset. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä hiljalleen poreillen noin puolen tunnin ajan. 

Tarjoile lämpimänä tai jäähtyneenä tonkatsukinkun kanssa.