Kaupallinen yhteistyö: Dr. Oetker
Tyrnijuustokakku on kauniin oranssi ylistys kirpeälle tyrnille, makealle valkosuklaalle ja ihanan happamalle tuorejuustolle. Tyrnijuustokakku sopii täydellisesti myös halloweenin kahvipöytään, kuten muitakin syksyn ajan juhlia ilahduttamaan.
Tyrni – ihanan kirpeä vitamiinipommi
Kauniin oranssi tyrni on luonnonmarjoista ravintorikkain! Siinä on paljon C- ja E-vitamiinia, ravintokuitua ja hyviä rasvahappoja. Sillä on myös lukuisia tutkittuja terveyshyötyjä. Maultaan tyrni on kirpeä, joten se sopii ihanasti sokerin kanssa hilloihin, mehuihin ja vaikkapa juustokakkuihin!
Tyrni on tänä päivänä tuttu myös puutarhamarjana, mutta sitä esiintyy luonnonvaraisena etenkin Pohjanlahden rannikkoalueella ja Ahvenanmaalla.Tyrni pärjää niukkuravinteisessakin maaperässä, mutta tarvitsee paljon auringonvaloa. Luonnonvaraisen tyrnin keruu sijoittuu syys-lokakuuhun, marjat kerätään mielellään ensimmäisten pakkasten jälkeen.
Suomalaiset syövät tyrniä muihin marjoihin nähden todella vähän, vaikka se on ravintoarvoiltaan ja terveysvaikutuksiltaan verraton. Helpoin tapa nauttia tyrnistä on syödä marjat sellaisenaan, mutta ne sopivat hyvin myös puuron ja jogurtin kanssa nautittavaksi. Sekä leivontaan, kuten tämä raikas juustokakkumme osoittaa!
Vinkit onnistuneeseen juustokakkuun
Juustokakut ovat monien suosikkeja ja ne sopivat juhlaan kuin juhlaan. Täyteläinen juustotäyte on helppo maustaa kulloiseenkin sesonkiin ja juhlapyhään sopivaksi ja koristelussa on vain mielikuvitus rajana.
Hyydytetty juustokakku valmistetaan liivatteella hyydyttämällä. Dr. Oetkerin valikoimassa on kolme vaihtoehtoa: perinteiset siasta valmistetut liivatelehdet, naudasta valmistetut liivatelehdet sekä luomuliivatelehdet. Näiden lisäksi löytyy kasvipohjainen Vegegel. Liivatelehdet pehmennetään vedessä liottamalla ja sulatetaan pieneen määrää kuumaa nestettä.
Perinteisesti juustokakkujen pohja tehdään murustelluista kekseistä ja voista, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Me teimme tyrnijuustokakkuumme paistetun valkosuklaa-tyrnipohjan. Valkosuklaan makeus ja tyrnin kirpeys toimii yhteen mainiosti ja kokonaiset tyrnimarjat näyttävät hauskalta.
Jotta kiille onnistuu, ei irtopohjavuoan reunoja saa avata ennen kiilteen hyytymistä. Kiille myös kannattaa lisätä kakun pinnalle jäähtyneenä ja lusikan kautta valutettuna, jotta se ei pääse poraamaan pintaan reikää. Anna kiilteen hyytyä rauhassa jääkaapissa ennen kakun vuoasta irrottamista.
Tyrnijuustokakku
Pohja:
- 50 g voita
- 50 g valkosuklaata
- ½ dl sokeria
- 1 kananmunaa
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1 dl tyrnejä
Täyte:
- 2 dl vispikermaa
- 300 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1 dl tyrnimehua
- 1 ½ dl sokeria
- 1 tl Taylor&Colledge Vanilla Extract Luomu vaniljauutetta
- 5 Oetker Liivatelehteä
Kiille:
- 1 dl tyrnimehua
- 2 dl vettä
- 2 rkl sokeria
- 3 Oetker Liivatelehteä
Koristelu:
- Oetker Valkoista sokerikuorrutetta
- Oetker Chocolate leaves suklaakuvioita
- rosmariinin oksia
- tyrnejä
- Oetker Lemon & Orange strösseliä
Pohja:
Sulata voi ja sekoita rouhittu valkosuklaa kuuman voin joukkoon, jotta se sulaa. Sekoita joukkoon sokeri. Kun seos on jäähtynyt, lisää muna. Sekoita vehnäjauhot joukkoon siivilän läpi. Kääntele tyrnit taikinan joukkoon.
Vuoraa 24 senttisen irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja kaada taikina vuokaan. Paista 180 asteessa 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
Täyte:
Laita liivatelehdet veteen likoamaan. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Toisessa kulhossa sekoita tuorejuusto, puolet tyrnimehusta, sokeri ja vaniljauute. Kääntele seos kermavaahdon joukkoon. Kuumenna ½ dl tyrnimehua kattilassa ja sulata liivatelehdet mehun joukkoon. Kaada seos ohuena nauhana juustokakkumassan joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada massa pohjan päälle irtopohjavuokaan ja laita jääkaappiin hyytymään yön yli.
Kiille:
Laita liivatelehdet veteen likoamaan. Sekoita tyrnimehu, 1 ½ dl vedestä ja sokeri keskenään, kunnes sokeri liukenee. Kuumenna ½ dl vettä kattilassa ja sulata liivatelehdet joukkoon. Sekoita seos ohuena nauhana tyrnimehuseoksen joukkoon. Tarkista, että seos on jäähtynyttä ja kaada kiille varovasti lusikan kautta juustokakun pinnalle. Siirrä takaisin jääkaappiin vähintään neljäksi tunniksi.
Koristelu:
Kiepauta varovasti veitsellä juustokakun ja irtopohjavuoan reunojen välistä, jotta kakku irtoaa. Avaa reunat ja siirrä kakku tarjoiluvadille. Koristele haluamallasi tavalla.
Tutustu Dr. Oetkerin tuotteisiin heidän kotisivuillaan. Ota seurantaan myös inspiroivat somekanavat (FB: @leivojakoristele ja IG: @leivojakoristele)!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokausi-kasviksista.