Kaupallinen yhteistyö: Apetit
Aina ei ole aikaa hääriä kauha kädessä keittiössä ja tehdä ruokaa alusta asti itse. Kiireinen arki vaatii kuitenkin hyvät eväät, muuten energia ehtyy herkästi huomaamatta. Hektisen elämän keskellä apuun rientävät laadukkaista raaka-aineista valmistetut valmisateriat, jotka tuunataan näppärästi sesongin kasviksista syntyvillä lisukkeilla. Vönerpizzan kylkeen katetaan lasillinen karpalolimonadia, vuohenjuusto-pestopasta nautitaan kurpitsapikkelin kera ja savuporokeitto saa seurakseen sienibruschetat!
Pienempi talous, pienemmät pakkauskoot
Säästöpakkausten sijaan moni yhden hengen talous toivoo pienempiä pakkauksia. Kokkaaminen saattaa tuntua turhauttavalta, kun ruokaohjeessa mainitun muutaman porkkanan takia joutuu ostamaan kokonaisen kilon. Yhtä käyttökertaa tai tiettyä reseptiä varten hankitut purkit, purnukat ja porkkanapussit jäävät pyörimään jääkaappiin toimettomina ja pahimmassa tapauksessa pilaantuvat käyttökelvottomiksi.
Turhan suuret pakkauskoot ohjaavat ostamaan ylimääräistä ja lisäävät auttamatta ruokahävikkiä. Etenkin pienissä talouksissa asuville normaalikokoisiksi luokitellut pakkauksetkin ovat usein liian kookkaita käyttötarpeeseen nähden. Positiivisen poikkeuksen suurien pakkausten markkinoilla tekevät valmisateriat. Maukkaat ja laadukkaista aineksista kootut yhden hengen ateriat antavat mahdollisuuden herkutella monipuolisesti joka päivä.
Vönerpizza, Eväskippo ja savuporokeitto – helpota arkea uusilla Apetitin valmisaterioilla!
Kun arki painaa ja kiire korventaa, kannattaa ruokaillessa mennä sieltä, missä ateriat ovat maistuvia ja kynnys matalin. Apetitin syksyn uutuuksissa on mistä valita. Herkuttelija tarttuu Apetit Vönerpizzaan, joka on Vöner-viipaleiden ja tomaattikastikkeen lisäksi täytetty paahteisella paprikalla, pirteällä punasipulilla ja varsin aromikkaalla valkosipulikastikkeella. Vegaaninen ja soijaton pizza muuntuu ohuen pohjan ansiosta käden käänteessä rullakebabin kaltaiseksi ateriaksi, jossa maistuvat myös persilja ja korianteri.
Pakastealtaasta löytää tänä syksynä muitakin aarteita. Apetit Eväskippo on toivottu tuoteperhe, jonka ateriat valmistuvat mikrossa muutamassa minuutissa. Makuvaihtoehtoja on kolme: Kana-kasviswok, Vuohenjuusto-pestopasta ja Lempeän tulinen kebab & riisi. Jokainen kippo on gluteeniton ja sisältää reilusti kasviksia, jotka on kypsennetty niin, että ne säilyvät rapsakoina myös lämmityksen jälkeen. Kerää koriin kaikki maut ja nosta pakastimesta pöytään sitä mukaa, kun vatsa alkaa vaatia ravitsevaa ruokaa.
Pakastimen uumenissa piileskelee myös syksyn kohmeisiin keleihin erityisen hyvin sopiva Apetit Kotimainen Savuporokeitto. Kotimaisella kermalla ja sulatejuustolla viimeistelty suomalaisten suosikkikeitto käy niin gluteenittomaan kuin laktoosittomaankin ruokavalioon, ja sisältää kaiken kukkuraksi runsaasti proteiinia. Jos kaipaat vaihtelua, kermaisella keitolla voi mehevöittää vuokaruokia ja kiusauksia, ja syntyypä siitä myös melkoinen pino suolaisia savuporolettuja, kun lisää joukkoon jauhoja ja muita lettutaikinan aineksia.
Letkeät lisukkeet tuovat lisämakua aterialle
Vaihtelu todellakin virkistää, ja siksi Satokausi-keittiössä kehiteltiin sesongin kasviksista, sienistä ja marjoista kolme loistolisuketta, jotka tekevät valmisaterioiden nauttimisesta vieläkin herkullisempaa. Karpalolimonadi on täydellinen makupari vegaaniselle Vönerpizzalle, pikkelöity kurpitsa sopii samalle lautaselle vuohenjuusto-pestopastan kanssa ja sienibruschetat täydentävät taatusti savuporokeiton metsäisiä makuja. Hyviä herkkuhetkiä, toivottaa Satokausikalenteri!
Karpalolimonadi
Karpalosiirappi:
- 2 dl karpaloita
- 2 dl sokeria
- 2 dl vettä
- 1 tähtinanis
- 1 oksa rosmariinia
Karpalolimonadi:
- 1 osa karpalosiirappia
- 4 osaa kivennäisvettä
Valmista ensin karpalosiirappi. Mittaa karpalot, sokeri ja vesi kattilaan. Lisää tähtianis ja rosmariini. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 10 minuuttia. Valuta ja jäähdytä.
Valmista limonadi sekoittamalla karpalosiirappi varovasti kivennäisveteen. Tarjoile jäiden kanssa.
Kurpitsapikkeli
Nopea ja herkullinen versio perinteisestä kurpitsasäilykkeestä
- 500 g talvikurpitsaa
- 1 rkl suolaa
- 3 valkosipulinkynttä
- 3 dl vettä
- 2 dl sokeria
- 1 dl väkiviinaetikkaa
- pari oksaa timjamia
- 10 maustepippuria
Kuori ja paloittele kurpitsa. Laita palat kulhoon ja sekoita joukkoon suola. Jätä kulhoon itkemään 2–3 tunnin ajaksi.
Huuhtele kurpitsat ja laita lasipurkkiin.
Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Laita ne kattilaan yhdessä veden, sokerin, etikan, timjamin oksien ja maustepippureiden kanssa. Kuumenna seos kiehuvaksi ja keitä, kunnes sokeri on sulanut. Kaada kuuma liemi kurpitsojen päälle.
Sulje kansi ja anna jäähtyä huoneenlämmössä. Siirrä sitten jääkaappiin ja anna tekeytyä vuorokauden ajan.
Tarjoile kurpitsapikkeliä esimerkiksi Apetitin Vuohenjuusto-pestopastan lisukkeena.
Kurpitsapikkeli säilyy jääkaapissa muutaman viikon, kunhan sitä ottaa aina puhtailla välineillä.
Sienibruschetat
6–8 kpl
- 200 g kantarelleja tai suppilovahveroita
- 1 salottisipuli
- 1 pullea valkosipulinkynsi
- 1 rkl voita
- 1 dl ruoka- tai kaurakermaa
- 2 rkl ruohosipulia hienonnettuna
- ½ patonki
- parmesaanijuustoa
Putsaa sienet ja revi ne käsin pienemmiksi paloiksi. Pienet sienet voi jättää kokonaisiksi. Kuori ja hienonna salottisipuli ja valkosipulinkynsi.
Laita sienet pannulle ja hauduta niistä enimmät nesteet pois. Lisää voi pannulle ja anna sulaa. Sekoita joukkoon sipuli ja valkosipuli, paista muutaman minuutin ajan.
Kaada kerma pannulle ja anna seoksen hautua noin viisi minuuttia. Mausta ruohosipulilla, suolalla ja mustapippurilla.
Leikkaa patonki siivuiksi ja paahda ne kuivalla kuumalla pannulla. Jaa sienimuhennos patonkien päälle ja viimeistele raastamalla hieman parmesaania jokaiselle bruschetalle. Tarjoile heti esimerkiksi Apetit Kotimainen Savuporokeiton kanssa.
Muista myös seurata Apetitia Instagramissa @apetitruoka.
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.