Ensimmäiset kotimaan varhaisperunat ovat joka vuosi odotettu uutuus. Tuontiperunat eivät päihitä oman maan lähellä tuotettuja perunoita.
Puhekielessä käytetään usein käsitettä uusi peruna. Varsinaisesti uusi peruna tarkoittaa uuden sadon perunaa, joka voi olla peräisin ihan mistä vain. Esimerkiksi Välimeren maista alkuvuodesta tuodut perunat ovat uutta perunaa. Samoin voisi kutsua uudeksi perunaksi sitä perunasatoa, joka saadaan Suomesta syksyllä varastoitavaksi.
Varhaisperuna, uusi peruna, neitsytperuna
Kesäkuun alkupuoliskolla ja juhannuksesta lähtien Suomessa päästään herkuttelemaan varhaisperunalla. Kesän loppupuoliskolla myytäviä perunoita voi kutsua kesäperunoiksi.
Viljely riskialtista
Suomessa viljellään varhaisperunaa 450 tilalla ja 800 hehtaarin pinta-alalla. Ensimmäiset myynnissä olevat varhaisperunat ovat aina kalliimpia kuin satokauden edetessä, sillä erät ovat aluksi pieniä. Varhaisperunan kausi kestää Suomessa suunnilleen heinäkuun puoliväliin, ja se alkaa kunnolla kesäkuun puolivälissä tai juhannusviikolla.
Varhaisperunan istutus kylmään maahan alkaa maaliskuussa. Se kasvaa muovin ja harsojen alla, jotta halla ei vie satoa. Varhaisperuna nostetaan heti sadon valmistuttua.
Maanviljelijät tekevät paljon töitä varhaisperunasadon eteen ja siksi siihen tulisi suhtautua kunnioituksella.
Lukuisia lajikkeita
Varhaisperunalajikkeita on useita. Tutuimpia niistä on Timo, Colimbi ja Solisti. Varhaisperunapiirien uusi suosikki on suomalainen Jussi, joka on jalostettu pärjäämään hyvin kylmässä maassa, kasvamaan nopeasti ja runsassatoiseksi.
Käsiteltävä varoen
Varhaisperunaa viljellään ympäri Suomen, mutta satoa ei aina saada kovin aikaisin. Tuottaja-alueet keskittyvät luonnollisesti Suomen lämpimille alueille kuten Lounais-Suomen saaristoon.
Varhaisperuna on arka kolhiintumiselle. Se saattaa helposti vaurioita kuljetuksen aikana, kuivahtaa ja nuutua. Laadun takaamiseksi varhaisperunat kannattaa hommata mahdollisimman läheltä ja niitä tulee käsitellä varoen.
Herkuttelua monin tavoin
Varhaisperunan maussa tunnistaa mietoa makeutta, aavistuksen kirpeyttäkin. Tavallisimmin varhaisperunat keitetään suolalla ja tillinvarsilla maustetussa vedessä. Lisää perunat aina kiehuvaan veteen. Keittoajaksi riittää perunoiden koon mukaan 8 – 12 minuuttia, joskus hieman pidempään. Laita suolaa 1tl/1l. Anna perunoiden kuivahtaa veden valuttamisen jälkeen ja peitä keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla. Ensimmäiset varhaisperunat kannattaa herkutella aivan yksinkertaisella tavalla. Jotta perunan maun saa esiin, riittää kypsennetylle perunalle voinokare ja aromikas tilli.
Varhaisperunan kaverina toimii monenlaiset kalat.
Aina varhaisperunoiden kanssa ei suinkaan tarvitse syödä voita. Kun perunat on kypsennetty ja kosteus haihdutettu, lisää kattilaan tilkka laadukasta oliivi- tai rypsiöljyä, ravista ja lisää tuoreita mintunoksia. Taittele päälle puhdas keittiöpyyhe ja anna makujen tasaantua kannen alla 10 minuutin ajan. Minttuperunat sopivat mittumaariin. Myös salvia on hyvä makupari perunoille. Samaan aikaan varhaisperunoiden kanssa valmistuvat ensi sadot avomaan kasviksista. Näistä kasviksista ja varhaisperunoista saadaan maailman ihanin kesäkeitto.
Kokeile näitä Satokausikeittiössä hyväksi todettuja reseptejä:
Ihana Kookos-perunasalaatti grilliruokien kaveriksi
Tulinen ja makoisa perunapizza
Jaa kokkailusi somessa ja tägää @satokausikalenteri tai #satokausikalenteri, niin näemme kaikki ihanat versiot resepteistämme!