Kaupallinen yhteistyö: Lumme

Vegaaninen omeletti, onko sellaista olemassakaan? Kasvisten maailmassa kaikki on mahdollista! Munaton munakas syntyy ilman eläinperäisiä ainesosia kikhernejauhoista, ja se tarjoillaan sesongin avokadon, raikkaan appelsiinihummuksen ja paistettujen herkkusienten kera. Ennen kokkaamista kuitenkin siivotaan, sillä vegaanisilla puhdistusaineilla puunatussa keittiössä omelettikin maistuu piirun verran paremmalta! 

Maistuvin ruoka syntyy putipuhtaassa keittiössä

Lumme inspiroi kasvisruoan ystäviä tekemään parempia valintoja myös kotia siivotessa. Raikkailta sitrushedelmiltä ja kesäiseltä kukkaniityltä tuoksuvat yleispuhdistusaineet Sitrus ja Niitty ovat vegaanisia. On ilahduttavaa huomata, että riittoisien ja tehokkaiden tuotteiden ainesosat on valittu ympäristöä ajatellen, ja kaiken kukkuraksi pakkauskin on valmistettu 75-prosenttisesta kierrätysmuovista. Yhteen ympäristömerkittyyn pulloon on tiivistetty vähemmän kuormitusta ympäristölle ja enemmän hellävaraisen tehokasta pesuvoimaa kodin kaikille vesipesua kestäville pinnoille.

Keittiön pinnat suihkutellaan putipuhtaiksi laimennetulla Lumme-yleispuhdistusaineella. Näppärän puhdistussuihkeen valmistaminen on helppoa: sekoita tavalliseen suihkepulloon teelusikallinen (5 ml) Lumme-yleispuhdistusainetta ja puoli litraa hanavettä. Koko satsi suositellaan käyttämään yhdellä kertaa, joten voit myös puolittaa määrät, jos puhdistettavaa on vähemmän. Suihki seosta keittiön pinnoille 20–30 sentin etäisyydeltä, pyyhi kostealla ja viimeistele kuivalla liinalla. Usein pelkkä vesikin riittää poistamaan pölyn, leivänmurut ja elämisen jäljet, älä siis turhaan käytä puhdistusaineita enemmän kuin on tarpeen. 

Sesongin avokadot ja appelsiinit ovat vegaanisen omeletin parhaat kaverit

Kun keittiön pinnat on pyyhitty kiiltävän puhtaiksi, voi kokkaaminen alkaa. Vegaaninen omeletti nautitaan kuinkas muutenkaan kuin sesongin kasvisten avokadon ja appelsiinin kera. Kauppojen hedelmälaarit notkuvat tammikuussa C-vitamiinia. Sitrukset hehkuvat kaikissa keltaisen ja oranssin sävyissä, sillä useimmat appelsiinilajikkeet ovat alkuvuodesta parhaimmillaan. Niiden viereen on kasattu keko tummanvihreitä avokadoja. Enää tarvitsee vain kerätä ostoskoriin ne maukkaimmat yksilöt. Se onkin helpommin sanottu kuin tehty.

Appelsiinin koolla ja painolla on merkitystä, sillä mehukkaimmat appelsiinit ovat kokoonsa nähden raskaita. Maukkaimpia ovat useimmiten keskikokoiset hedelmät, joten valitse syötäväksi pienehköjä, mutta painavia appelsiineja. Väristä ei sen sijaan voi päätellä oikein mitään, se ei anna vinkkejä hedelmän kypsyydestä tai takaa hyvää makua.

Kypsän avokadon tunnistaminen on vielä astetta kinkkisempää. Puristelemalla hedelmä tummuu mustelmille, joten paina ennemmin kevyesti avokadon kantaa. Jos se sujahtaa sukkana hedelmän sisään, on avokado jo liiankin kypsä. Syöntikypsän avokadon kanta on napakka, mutta liikahtaa kuitenkin vähän, kun sitä painaa varovasti sisäänpäin.

Avokadon maku on mieto, väri raikkaan vaaleanvihreä ja rakenne pehmeän kermainen. Halkaise hedelmä pituussunnassa kahtia ja poista siemen. Jos kuitenkin käytät vain toisen puoliskon, jätä siemen paikoilleen, upota avokado kylmään veteen ja siirrä jääkaappiin. Se säilyy tummumatta veden alla ainakin seuraavaan päivään saakka. Viipaloi avokado leivän päälle, käytä salaatteihin ja guacamoleen taikka syö sellaisenaan lusikalla sitruunalla ja mustapippurilla maustettuna. Tai tee kuten me ja herkuttele hedelmä vegaanisen omeletin, appelsiinihummuksen ja paistettujen herkkusienien kera!

Vegaaninen omeletti appelsiinihummuksella

2 annosta

Kikherneomeletti:

  • 2 dl kikhernejauhoja
  • 2 rkl perunajauhoja
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl (kala namak) suolaa
  • ¼ tl kurkumajauhetta
  • 2 ½ dl vettä
  • öljyä paistamiseen

 

Appelsiinihummus:

  • 1 prk kikherneitä
  • 1 appelsiinin raastettu kuori & mehu
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl tahinia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa

 

Lisäksi:

  • 100 g herkkusieniä
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 pieni avokado
  • herneenversoja
  • tarjoiluun salaattia ja marinoitua punasipulia

 

Kikherneomeletti:

Sekoita kikhernejauhot, perunajauhot, ravintohiivahiutaleet, leivinjauhe, suola ja kurkumajauhe keskenään. Vispaa vesi joukkoon ja anna taikinan turvota noin 15 minuutin ajan. 

Paista taikinasta kaksi omelettia öljyn avulla miedolla lämmöllä. Paista molemmin puolin, käännä omeletti vasta, kun se on lähes kokonaan hyytynyt. 

 

Appelsiinihummus:

Valuta kikherneet ja laita ne tehosekoittimeen. Lisää appelsiinin kuori ja mehu. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi, lisää tehosekoittimeen yhdessä tahinin, oliiviöljyn ja suolan kanssa. Surauttele hummukseksi.

Hummusta tulee tällä ohjeella enemmän, kuin tarvitset kahteen omelettiin. Käytä loput levitteenä tai lisukkeena. Hummus säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

 

Omelettien kasaaminen:

Viipaloi herkkusienet. Kuumenna öljy pannulla ja ruskista sienet. Lisää soijakastike ja paista vielä pari minuuttia.

Halkaise avokado, poista kivi ja leikkaa kuorettomiksi siivuiksi. Sivele omeletin puolikkaalle runsaasti appelsiinihummusta ja täytä herkkusienillä, avokadolla ja herneenversoilla. Tarjoile lisäksi vihreää salaattia ja marinoitua punasipulia.

 

Tutustu ympäristöystävällisiin Lumme-tuotteisiin tarkemmin ja laita Lumme seurantaan Instagramissa!

Seuraa myös meitä Instagramissa @satokausikalenteri niin saat ajankohtaista tietoa sesongin kasviksista.