Kaupallinen yhteistyö: Apetit
Vappu ja kullanruskeat uppopaistetut leivonnaiset kuuluvat erottamattomasti yhteen, mutta mitä tehdä valmistuksesta ylijääneen öljyn kanssa? Paistoimme keväisen suosikkijuhlan kunniaksi rouskuvan rapeita vegaanisia tippaleipiä passionhedelmädipin kera ja selvitimme, mikä rasva sopii vappuherkkujen paistoon sekä miten se kannattaa kierrättää käytön jälkeen.
Paistoöljy helposti uusiokäyttöön
Tiesitkö, että uppopaistossa käytettyä rypsiöljyä voi helposti hyödyntää uudestaan, jos sen vain puhdistaa huolellisesti ja säilyttää viileässä? Kun kotitekoiset munkit tai tippaleivät ovat valmiina, anna paistorasvan ensin jäähtyä ja sakan valua pohjaan. Suodata sitten nestemäinen rasva ruoanlaittoon soveltuvan kuitukankaan tai tiheän siivilän läpi, jotta saat pienimmätkin muruset ja lopun sakan pois. Sakan voit hävittää biojätteen mukana. Kaada lopuksi puhdistettu öljy suppilon avulla takaisin pulloon ja säilytä jääkaapissa – rasva säilyy hyvänä viileässä muutaman päivän ja sopii uudelleenkäytettäväksi 1–2 kertaa. Koska makean taikinan maku ja tuoksu tarttuvat rasvaan, se soveltuu parhaiten juuri uuden munkki-, tippaleipä- tai donitsisatsin paistamiseen.
Valitse oikeanlainen rasva
Friteeraukseen kannattaa käyttää oikeanlaista, sataprosenttista rasvaa, kuten ruokaöljyä tai paistorasvaa, jolla on korkea savuamispiste. Kun öljyn voi lämmittää tarpeeksi kuumaksi, se ei imeydy paistettavien raaka-aineiden sisälle. Hyvä vaihtoehto on monipuolinen rypsiöljy, sillä se on miedon makuinen, kestää hyvin kuumentamista ja koostuu pehmeistä rasvoista. Vegaanisena se myös sopii monenlaiseen ruokavalioon. Sydänmerkitty Apetit rypsiöljy puristetaan Kirkkonummella Avenan kasviöljypuristamolla kotimaisesta rypsistä ja rapsista, ja se sisältää runsaasti muun muassa omegarasvahappoja sekä E-vitamiinia. Öljyn kautta voi halutessaan myös lisätä makua lopputulokseen. Riippuen siitä, mitä on uppopaistamassa, rypsiöljyn voi ensiksi lämmittää esimerkiksi vaniljatankojen tai suolaisten rosmariininoksien kanssa.
Hävitä ylijäänyt rasva oikein
Kun paistoöljy on kertaalleen käytetty, on aika hävittää rasva asianmukaisesti. Ylijäänyttä rasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se voi tukkia putkiston. Kiinteän tai hyytyneen rasvan voi lajitella biojäteastiaan, kuten myös pienet määrät juoksevaa öljyä talouspaperiin tai sanomalehteen imeytettynä. Isompi määrä nestemäistä rasvaa tulee puolestaan pakata ja hävittää sekajätteen tai polttokelpoisen jätteen mukana. Öljyn voi esimerkiksi kaataa takaisin omaan pulloonsa, pakata tiiviisti kiinni teipattuun maitotölkkiin tai muuhun kannelliseen astiaan.
Vappuherkuttelua vegaanisesti
Pinnalta rapeat ja sisältä ihanan ilmavat tippaleivät ovat verraton vappuherkku, joka onnistuu myös vegaanisena. Käytä taikinassa kauramaitoa ja uppopaistamiseen rypsiöljyä, ja tarjoile tippaleivät hedelmäisen dipin kanssa. Raikas, sesonkiin sopiva dippi syntyy nopeasti passionhedelmästä, vegaanisesta valkosuklaasta ja kaurajogurtista. Viimeistele tippaleivät tomusokerilla ja nauti vapputunnelmasta!
Vegaaniset tippaleivät ja passionhedelmädippi
noin 15 pientä tippaleipää
60 min
Tippaleipätaikina
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 2,5 dl kauramaitoa
- 1 tl vaniljasokeria
- 3 rkl sokeria
- ripaus suolaa
- noin 5–7 dl Apetit rypsiöljyä paistamiseen
Lisäksi tarvitset
- reikäkauha
- kattila
- kattilan kansi
- lämpömittari tai vaalea leipäpala, jolla mitata öljyn lämpötila
- tomusokeria
Passionhedelmädippi
- 200 g kaurajogurttia (huoneenlämpöistä)
- 50 g vegaanista valkosuklaata
- 3 passionhedelmää
Valmista dippi. Mittaa huoneenlämpöinen kaurajogurtti astiaan. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Varo polttamasta suklaata. Lisää valkosuklaa ohuena nauhana jogurtin sekaan samalla sekoittaen. Halkaise passionhedelmät ja kaavi hedelmäliha jogurtin sekaan. Sekoita ja nosta jääkaappiin tekeytymään.
Mittaa kauramaito, vaniljasokeri, sokeri ja suola kulhoon, sekoita. Mittaa erilliseen astiaan vehnäjauhot ja leivinjauhe, sekoita.
Lisää jauhot maidon sekaan ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina pursotinpussiin tai puhtaaseen ketsuppipulloon.
Uppopaista tippaleivät. Varmista, että liesituuletin on kiinni ja ota esiin reikäkauha ja kansi, jolla voit tukahduttaa rasvapalon, mikäli öljy syttyy tuleen. Vuoraa lautanen talouspaperilla, jolle voit nostaa valmiit tippaleivät. Kuumenna öljyä keskilämmöllä paksupohjaisessa kattilassa tai padassa.
Kun öljy on 170–180 astetta, aloita tippaleipien friteeraus. Testaa lämpö lämpömittarilla tai pienellä palalla vaaleaa leipää. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipä ruskistuu kauniisti noin minuutissa.
Leikkaa pursotinpussin päähän noin 1,5 mm pursotusaukko. Pursota varovasti kuumaan öljyyn taikinaa sikin sokin päällekkäin menevinä taikinanauhoina tai käytä rengasmuottia. Paista tippaleipiä noin 1,5 min per puoli tai kunnes tippaleipä on kauniin kullanruskea. Nosta tippaleivät reikäkauhalla talouspaperille.
Kun olet paistanut kaikki tippaleivät, ripottele päälle tomusokeria ja tarjoile passionhedelmädipin kanssa.
Vinkki! Jos haluat pyöreitä tippaleipiä, voit asettaa öljyyn puhdistetun metallisen säilyketölkin ilman kantta, pohjaa ja etikettiä. Pursota taikinaa sikin sokin säilykepurkin sisään ja anna paistua hetki.
Lisää nopeita, arkea helpottavia reseptejä löydät Apetitin verkkosivuilta. Ota myös Instagram-tili seurantaan @apetitruoka!
Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokausi-kasviksista.