Kaupallinen yhteistyö: VegeSun
Tiesitkö, että sinä päätät miltä soijarouhe maistuu? Soijarouhe on monella tapaa täydellinen raaka-aine: edullinen, ekologinen ja taipuu vaikka mihin. Katso niksit, kuinka se maustetaan juuri sinun kotiruokabravuuriisi sopivaksi. Artikkelin lopusta löydät reseptin täydelliseen vegeburgeriin, joka maistuu taatusti koko perheelle.
Edullista arkiruokaa mausta tinkimättä
Viime vuosina kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen on helpottunut huomattavasti, kun kauppojen vegeproteiinivalikoima on suorastaan räjähtänyt. Uusien ja ihmeellisten innovaatioiden rinnalla yksi tuote on pitänyt pintansa kasvipohjaisten arkiruokien luottotuotteena, nimittäin aito ja oikea soijarouhe. Sen valttikortteja ovat edullisuus, nopeus ja helppokäyttöisyys, ja oikein maustamalla se taipuu vaikka mihin. Euroopassa vastuullisesti viljelty VegeSunin soijarouhe on erinomainen proteiininlähde, joka tekee hyvää niin ympäristölle kuin kropallekin. Soijaproteiinin on todettu alentavan LDL-kolesterolia ja lisäksi se on erinomainen raudan, magnesiumin, fosforin ja kalsiumin lähde. Soijapohjainen pihvi on myös hiilijalanjäljeltään parempi valinta kuin esimerkiksi jauhelihapihvi. Jos soijaa käytettäisiin ihmisten ruokana soijarehuun perustuvien lihatuotteiden sijaan, tarvittaisiin soijan viljelyyn noin 85–90 prosenttia vähemmän peltomaata kuin nyt.
Mausta reilulla kädellä
Miedonmakuinen soijarouhe imee hyvin erilaisia makuja, joten mausteita kannattaa käyttää reippaalla kädellä. Paistamalla rouheeseen saa rapean pinnan, ja nesteet sekä mausteet voi lisätä suoraan pannulle imeytymään. Esimerkiksi kasvisliemi, soijakastike, paprikajauhe, chili, kuivatut yrtit ja valkosipuli antavat hyvää makua soijarouhepohjaisiin ruokiin. Keittoihin ja kastikkeisiin soijarouheen tai -suikaleet voi lisätä suoraan, näin ne imevät itseensä makua liemestä. Esikypsennyksen ansiosta VegeSunin tuotteet eivät vaadi liotusta, joten arkiruoka syntyy käden käänteessä koko perheelle. Pihvien ja pyöryköiden valmistuksessa soijarouheen rinnalla kannattaa käyttää jotain sitovaa ainesosaa, esimerkiksi psyllium-kuitu (luonnollisesti gluteeniton), korppujauhot, kikhernejauhot tai peruna käyvät hyvin. Rouhetta voi ripotella myös sellaisenaan vaikka jogurtin tai salaatin päälle antamaan rapeutta.
Makua tuomaan sopivat tietenkin myös eri kauden kasvikset. Soijarouhe-kaalilaatikko ja chili sin carne ovat jo klassikkoja, ja myös muut kaalit, kesäkurpitsa, tomaattipohjaiset kastikkeet ja paprika toimivat soijarouheen kavereina. Kotimaisella varhaiskaalilla pääsee herkuttelemaan kesä-heinäkuussa ja lyhyestä sesongista kannattaakin ottaa kaikki ilo irti. Valmista maukkaasta ja makeasta kaalista esimerkiksi vegaanista coleslawta tuomaan raikkautta soijarouhepihveillä täytettyihin vegeburgereihin. Täysin vegaaniset ja gluteenittomat pihvit sopivat moneen ruokavalioon ja ovat siksi oiva valinta hampurilaissämpylöiden väliin.
PS. Massa sopii myös loistavasti soijarouhepyöryköiden valmistukseen. Pyöritä taikinasta pieniä pyöryköitä ja paista pannulla tai uunissa. Voit maustaa pihvit haluamallasi tavalla: lisää chiliä, tuoreita yrttejä tai käytä maustekaapin aarteita makusi ja mielikuvituksesi mukaan.
Täydelliset vegeburgerit
neljälle
45 minuuttia
Soijarouhepihvit/pyörykät
- 1 iso sipuli
- 2–3 valkosipulinkynttä
- 2 rkl öljyä
- 3 dl VegeSun tummaa soijarouhetta
- 3 dl kasvislientä tai vettä
- 0,5 dl kikhernejauhoja
- 2 rkl psylliumjauhoa
- 1 tl paprikajauhetta
- 2 tl kuivattua oreganoa
- ripaus maustepippuria
- 1 tl suolaa
- 0,5 dl ravintohiiva
- 0,5 tl mustapippuria
- 1 rkl ketsuppia tai tomaattipyreetä
- 0,5 tl sinappia
Vegaaninen coleslaw
- noin 400 g varhaiskaalia tai keräkaalia
- 2 porkkanaa suikaloituna tai raastettuna
- 2 kevätsipulin vartta
- noin 1 dl vegaanista majoneesia
- 0,5 rkl sinappia
- 1 rkl sitruunamehua tai valkoviinietikkaa
- 0,5 tl suolaa
- lisää halutessasi yrttejä esim. ruohosipulia tai persiljaa
Lisäksi
- 4 hampurilaissämpylää
- 4 viipaletta juustoa tai vegaanista juustoa
- vegaanista majoneesia
- ketsuppia
- salaattia
- tomaattia
- pikkelöityä punasipulia
Valmista pihvit. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Lisää öljyä pannulle ja kuullota sipulisilppua muutama minuutti. Lisää VegeSun tumma soijarouhe ja jatka paistamista 1–2 minuuttia. Lisää kasvisliemi ja keitä keskilämmöllä kunnes neste on imeytynyt soijarouheeseen. Siirrä seos isoon kulhoon ja anna jäähtyä hetki. Lisää joukkoon kikhernejauho, ketsuppi, sinappi, ravintohiiva sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi. Muotoile taikinasta neljä samankokoista burgeripihviä. Siirrä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista 200 asteessa 15–20 minuuttia. Lisää paiston loppuvaiheessa 1 viipale juustoa jokaisen pihvin päälle ja anna sulaa.
Valmista coleslaw. Poista kaalista uloimmat nuutuneet lehdet ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori porkkanat ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi tai raasta karkeaksi raasteeksi. Hienonna kevätsipuli ja lisää kaalin ja porkkanoiden joukkoon. Lisää muut ainekset ja sekoita.
Paahda hampurilaissämpylät, levitä pintaan vegaanista majoneesia sekä ketsuppia. Lisää salaatti, tomaattiviipaleet ja pikkelöity punasipuli. Nosta päälle soijarouhepihvi ja viimeistele coleslawlla. Nosta sämpylä kansi päälle ja nauti!
Lisää hyödyllistä tietoa löydät VegeSunin verkkosivuilta. Ota myös Instagram-tili seurantaan @vegesun_suomi!
Pysy linjoilla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme runsaasti reseptejä sekä tietoa Satokausi-kasviksista.