Vihreät pavut ovat loppukesän ja alkusyksyn herkku, joko olet maistanut?
Kotimaiset pavut löytyvät nyt lähes pomminvarmasti jokaisen kaupan hyllyltä, ovat todella ravitsevia ja kypsyvät hetkessä. Parasta vihreissä pavuissa on se, että ne ajavat lautasella sekä salaatin, että lisukkeen virkaa – muuta ei oikeastaan tarvita edes!
Vihreät pavut ovat raaka-aineena erittäin helposti käytettävät. Niille ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin huuhdella vedellä ja jos on oikein reippaalla tuulella, niin katkaista kaikki vähän liian pitkäksi jääneet varret, jotka saattavat olla hieman kovia.
Vihreitä papuja löytyy perinteisen vihreän värisinä, mutta myös muun värisinä. Lilanväriset vihreät pavut muuttuvat kypsennyksen aikana vihreiksi, mutta valkoiset säilyttävät värinsä.
Kypsennys
Nämä vihreät pitkulaiset kasvikset ovat kenties kaikkein väärin ymmärretyimpiä kasviksia johtuen väärästä kypsennyksestä ja käyttötavasta. Pavuille riittää muutaman minuutin kypsennys, älä kypsennä liikaa! Sopivan kypsät pavut napsahtavat, kun niitä taivuttaa. Jos papu taittuu ja on pehmeä, on se silloin mennyt jo yli.
Sovella papujen kypsennykseen samoja periaatteita kuin vihreään parsaan. Voit höyryttää, keittää tai paistaa pavut. Herkullinen lopputulos tulee, kun pavut kypsentää voi-vesiemulsiossa. Kuumenna pannulla puolet voita ja puolet vettä, vispaa sekaisin, lisää pannulle pavut ja anna kypsyä noin 5-7 minuuttia papujen koosta riippuen. Mausteeksi ei tarvita kuin ripaus suolaa.
Pavut sopivat ihan sellaisenaan joko lisukkeeksi tai pääruoan joukkoon. Kokeile papujen kanssa kalaa, saat terveellisen, ravinteikkaan aterian. Voit myös pätkiä pavut pienemmäksi ja lisätä vaikkapa kastikkeen joukkoon. Lisää tällöin pavut ihan loppuvaiheessa, jotta ne eivät muutu lötköiksi.
Vihreät pavut ja halloumia
- vihreitä papuja
- halloumia
- voita
- vettä
- suolaa
Sekoita pannulla voi ja vesi suhteessa 1:1. Huuhtele pavut ja lisää pannulle. Kypsennä 5-7 minuuttia, mausta ripauksella suolaa ja nosta sivuun. Paista pannulla halloumisiivut molemmin puolin. Kokoa annos: pavut ja halloumi. Voit raastaa päälle lisäksi parmesaania tuomaan ekstramakua.
Katso myös edelliset Satokausikalenterin reseptit:
Seuraa Satokausikalenteria Facebookissa ja Instagramissa, niin saat ensimmäisenä hyödylliset tiedot kauden kasviksista!