Kaupallinen yhteistyö: Rajamäen

Viikunoiden lyhyt sesonki on N-Y-T nyt! Noista omalaatuisen makeista pienistä hedelmistä kannattaa nauttia ihan sellaisenaan, mutta ne sopivat hyvin myös ruuanlaittoon. Me lohkoimme tuoreita viikunoita pizzan päälle, jossa maistuvat myös sinihomejuusto ja pikkelöity punasipuli.

Hapan ja makea sopivat yhteen

Hapan on yksi viidestä perusmausta, joihin kuuluvat myös makea, suolainen, karvas ja umami. Happamista ruuista, kuten piimästä, etikasta, hapatetusta ruisleivästä ja puolukoista opitaan pitämään ajan kanssa ja jotkut saavat happamista mauista suurta nautintoa. Hapan yhdistettynä makeaan on klassinen makuyhdistelmä, esimerkiksi karpalot kinuskikastikkeen kanssa on suosittu jälkiruoka.

Me yhdistimme tähän pizzaan makean tuoreen viikunan, happaman sinihomejuuston ja happaman makeat pikkelöidyt punasipulit. Lopputulos koukuttaa varmasti! Ja jos et pidä sinihomejuustosta etkä halua kokeilla tätäkään yhdistelmää, voit vaihtaa sen mainiosti vuohenjuustoon tai aitoon fetaan.

Pikapikkelöinti vie kotikokkauksen uusiin sfääreihin

Huippuravintoloista tuttu pikapikkelöinti on löytänyt tiensä myös kotikeittiöihin ja se onkin näppärä tapa viedä kotikokkailu uudelle asteelle. Pikkelöinti voi olla hyvin nopea prosessi, kuten nämä pikkelöidyt punasipulit, jotka voidaan syödä lähes samantien. Toisinaan pikkelöinti kestää päiviä tai jopa viikkoja. Pikkelöinti korostaa raaka-aineiden makuja ja tuo annoksiin uusia ulottuvuuksia.

Kokeile rohkeasti erilaisten vihannesten pikkelöintiä perinteisen 1-2-3 liemen avulla, johon tulee nimensä mukaisesti yksi osa väkiviinaetikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä. Liemi kiehautetaan ja kaadetaan esivalmisteltujen vihannesten päälle. Sesongin vihanneksista pikkelöintiin sopivat punasipulin ohella hyvin mm. kaali ja punakaali, sienet, fenkoli ja monet juurekset.

 

Säilömisen come back

Ennen vanhaan ruokaa tuli säilöä erilaisin menetelmin, jotta se säilyi yli pitkän talven. Nykyaikana säilöntä ei ole enää hengissä pysymisen kannalta välttämätöntä, mutta se on toki osa kulinaristisia nautintoja ja kaiken lisäksi taas tänä päivänä hyvinkin trendikästä.

Säilöminen on oivallinen ja luonnollinen tapa saada sesongin maut talteen. Perinteisesti syksy on säilönnän kulta-aikaa ja säilöntään sopivatkin hyvin juurekset, sienet, kalat ja myös marjat sekä hedelmät. Säilöä osaa kuka tahansa ja alkuun pääsee vähillä tarvikkeilla: kattila ja purkki säilykkeen säilyttämiseen riittävät! 

Rajamäen nettisivuilta löydät runsaasti tietoa säilönnästä sekä roppakaupalla herkullisia säilöntäreseptejä. Rajamäen Väkiviinaetikat ja erilaiset viinietikat ovat säilöjän parhaita kavereita!

Viikunapizza sinihomejuustolla & pikkelöidyllä punasipulilla

1 pizza

Taikina:

Täyte:

Pikkelöity punasipuli:

 

Taikina:

Mittaa kädenlämpöinen vesi yleiskoneen kulhoon ja sekoita hiiva joukoon. Lisää oliiviöljy ja suola. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan ja vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia. Lisää jauhoja, jos taikina tarttuu sormiin, mutta pidä huoli, ettei taikinasta tule liian jäykkää. Anna kohota 45 minuuttia.

Levitä taikina sormin vehnäjauhojen avulla leivinpaperin päälle pizzapohjaksi. Anna kohota kymmenen minuuttia. 

Täyte:

Levitä ranskankerma pieninä nokareina pizzapohjalle ja lorauta pohjan päälle myös öljy. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja levitä se pizzalle. Murustele pizzan päälle sinihomejuusto. Leikkaa viikunat lohkoiksi ja levitä nekin pizzalle. Paista pizzaa 250 asteessa noin 12 minuuttia, kunnes pohja on kypsä.

Levitä paistetun pizzan päälle pikkelöity punasipuli sekä runsaasti rucolaa. Viimeistele Rajamäen Viikunakastikkeella.

 

Pikkelöity punasipuli:

Kuori punasipuli ja leikkaa se renkaiksi. Laita renkaat kattilaan yhdessä punaviinietikan ja sokerin kanssa. Kiehauta seos ja anna sen kypsyä pari minuuttia. Ota kattila pois liedeltä ja peitä se kelmulla. Anna jäähtyä. Jäähdyttyään punasipuli on valmis käytettäväksi.

Löydä makusalaisuudet ja katso mainiot reseptivinkit osoitteesta https://www.rajamaen.fi/. Muista myös seurata Rajamäen herkullisen rentoa meininkiä myös Facebookissa ja Instagramissa.

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.