Kaupallinen yhteistyö: Sydänliitto

Satokausikalenteri ja Sydänliitto yhdistävät voimansa suomalaisen ruokakulttuurin puolesta. Tällä kertaa perehdytään maustamiseen ja suolan määrän vähentämiseen ruoassa. Nämä vinkit, sekä paljon muuta arjen terveellistä, maukasta ja monipuolista ruokavaliota tukevaa tietoa löydät myös ensi vuoden kalenterista! Satokausikalenteri 2020 on esitelty artikkelin lopussa.

Suomalaiset saavat päivittäisestä ravinnosta suolaa selkeästi enemmän kuin suositellaan. Suurella suolan määrällä on yhteys kohonneeseen verenpaineeseen. Omaa suolan käyttöä kannattaa siis tarkastella – pienilläkin muutoksilla voi olla suuri positiivinen vaikutus terveyteen. Aikuisen ihmisen saantisuositus suolan suhteen on vajaa teelusikallinen vuorokaudessa. 

 

Mausta ei tarvitse tinkiä vaikka suolaa vähentääkin

Usein suolan makuun on totuttu pikkuhiljaa – sama toimii toisin päin. Muutamassa viikossa makuaisti tottuu hieman vähempään suolan käyttöön. Mausta ei kuitenkaan tarvitse luopua – päin vastoin, monipuolistamalla maustevalikoimaasi saat suuren määrän herkullisuutta tilalle! 

Jos yrttiruukusta osa on jäämässä käyttämättä niin kaiva jääpalamuotti esiin ja silppua yrtit veden tai öljyn kanssa pakkaseen. Valmiit yrttikuutiot sulavat hetkessä kastikkeen tai padan sekaan.

Yrtit – herkät ja vahvat

Tuoreet yrtit ovat raikas vaihtoehto ruoan maustamiseen. Yrtit jaetaan ominaisuuksien perusteella herkkiin ja vahvoihin yrtteihin. Tämä hauskalta kuulostava jaottelu viittaa myös yrttien käsittelyyn: herkkiä käsitellään hellävaroen terävällä veitsellä pintaa murskaamatta, kun taas vahvoja voi repiä ronskistikin. Yksi teelusikallinen kuivattua yrttiä vastaa ruokalusikallista tuoretta.

Herkkiä yrttejä:

  • Ruohosipuli: Tuo miellyttävän miedon sipulin maun ruokaan kuin ruokaan. Kukkia voi käyttää annosten koristeluun! Loistavia makupari esimerkiksi raitajuurelle ja suppilovahverolle.
  • Korianteri: Toiset tykkäävät, toiset eivät ollenkaan. Korianterin voimakas, persoonallinen maku sopii vaikkapa porkkanan tai suippopaprikan rinnalle.
  • Tilli: Yksi vanhimmista maustekasveista. Raikasta makua kannattaa testata muissakin kuin perinneruokalajeissa. Testaa tilliä mukulasellerin, mustajuuren tai herneen kaverina.
  • Rakuuna: Voimakkaan yrttinen maku tuo ruokaisuutta annokseen. Makupari juuripersiljalle, maissille, retiisille tai kantarellille.
  • Kirveli: Muistuttaa lakriksia ja anista. Ei kannata kypsentää hienostuneen makeahkon maun säilyttämiseksi. Yhdistä maa-artisokkaan, keräkaaliin tai vadelmaan.
  • Minttu: Miellyttävän makuinen minttu hurmaa ripauksella mentolia. Mintun makupariksi sopivat esimerkiksi karpalo, mansikka, vadelma tai kesäkurpitsa.

Vahvoja yrttejä:

  • Rosmariini: Aromikas rosmariini tuo hieman mieleen havut. Kypsentäessä pehmenevä maku on kuin luotu nauriksen, paprikan tai päärynän pariksi.
  • Timjami: Erinomaisesti kypsentämistä kestävä yrtti kaikkeen ruoanvalmistukseen. Timjami sopii loistavasti yhteen punasipulin,parsakaalin, kurkun tai mustakaalin kanssa.
  • Persilja: Pirtsakka maku pehmenee jo muutaman minuutin kypsennyksen jälkeen. Persilja ja peruna ovat upea yhdistelmä, mutta taipuu tämä yrtti myös porkkanan, myskikurpitsan tai herkkutatin toveriksi.
  • Lipstikka: Mehevä yrtti muistuttaa purjoa ja selleriä. Lipstikalla saat annokseen lihaisan maun, kokeile sitä vaikkapa kukkakaalin, parsakaalin tai varhaisperunoiden kanssa.
  • Oregano: Italialaisen keittiön kulmakivi antaa hienostuneen aromin. Yhdistä pihvitomaattiin, hokkaidokurpitsaan, keltasipuliin tai munakoisoon.
  • Salvia: Voimakkaan makuinen salvia on yksi harvoja yrttejä, joilla voi maustaa liikaa. Hieman karvaan makuinen salvia on kuitenkin ehdottomasti paikallaan esimerkiksi perunan, purjosipulin, salottisipulin tai ananaksen rinnalla.
  • Basilika: Ehkä maailman suosituin yrtti, jota voi käyttää niin kaikkeen maustamiseen kuin annosten koristeluunkin. Basilika yhdistetään usein tomaattiin – syystäkin. Kokeile kuitenkin basilikaa muidenkin kasvisten kanssa, vahapapu tai luumu ovat myös sen makupareja.

Satokausikalenteri 2020

Satokausikalenterissa on lähes 200 Suomessa myytävän hedelmän, vihanneksen sekä muiden kasvisten sesonkitiedot, valokuvat, säilytyslämpötilat, ravintoarvot ja muuta hyödyllistä tietoa. Laajassa tietokirjaosiossa nyt mukana myös inspiroivat sesonkireseptit, yleisimmät villiyrtit, kotimaiset kalat, pähkinät, mausteet, asiaa ruokahävikistä ja paljon muuta. 

Uutena osiona kalenterissa on yhteistyössä Sydänliiton kanssa luodut vinkit sydänystävälliseen ruokavalioon. Monipuolista ruokavaliotasi hyödyntämällä laajaa kotimaisten kasvisten valikoimaa ja tuo talviseen ruokapöytään vaihtelua kestävillä tuontihedelmillä. Kokeile täysin uusia lajikkeita vaikka joka viikko!

Kun hankit kasvikset kalenterin suositusten mukaan, niin voit luottaa niiden makuun, ravinteisiin, ekologisuuteen ja edulliseen hintaan. Satokausikalenteria on myyty viime vuosien aikana jo yli satatuhatta kappaletta. Se on myös erinomainen ja varmasti hyödyllinen lahja läheisillesi.

Satokausikalenteri sisältää perinteisen almanakkatiedon ja kalenterinäkymät, ja tarjoaa niiden lisäksi valtavan määrän sinulle hyödyllisiä vinkkejä. Kalenteri maksaa itsensä takaisin jo muutamalla kauppareissulla – puhumattakaan muista sen tuomista hyödyistä sinulle, perheellesi ja ympäristölle.


Tämän artikkelin yrttikuvat ovat turkulaisen puutarhurin ja valokuvaajan, Riikka Lamminpään ottamia. Lisää hänen tunnelmallisia kuviaan löydät Instagramista @puutarhuriikka.

Lue lisää sydänterveydestä Sydänliiton sivuilta ja ota seurantaan myös sydämelliset sometilit Facebookissa Suomen sydänliitto ja Instagramissa @sydänliitto!

Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.