Kaupallinen yhteistyö Paulig
Karhunvatukkainen murupiirakka saa modernin twistin kookoskastikkeesta! Piirakan kaveriksi sopii vivahteikas ja mausteinen alkuperämaakahvi.
Tämä on toinen Satokausikalenterin ja Pauligin Maailman kahvit -postaussarjan jutuista, jossa pureudutaan kahvin eri alkuperään, säilyttämiseen, keittämiseen, makuihin ja maisteluun. Joko luit ensimmäisen osan, jossa tutustutaan kahvin säilyvyyteen sekä Tansaniaan kahvimaana ja valmistetaan aurinkoisia hedelmäpannareita marjakastikeella.
Tässä jutussa tutustumme kahvin valmistusmaihin ja viljelyalueisiin sekä niiden eroihin. Lisäksi tutustumme Paulig Indonesia Origins Blend -kahvin erityispiirteisiin, makuvivahteisiin ja leivomme juuri tälle kahville sopivan kesäisen marjapiirakan. Lisäksi selvitämme, miten kuluttaja voi kotona keittää parempaa kahvia. Asiantuntijana juttuun on haastateltu Paulig Barista Instituten Training Expertiä Jori Korhosta.
Mistä kahvi tulee ?
Kahvilajeja on olemassa yli 60, mutta vain kahta viljellään kaupallisesti: Coffea arabica eli arabicaa ja Coffea canephora eli robustaa. Arabica on peräisin Etiopiasta ja sitä viljellään nykyään ympäri maailman. Robusta on taas löydetty Kongosta, josta se on levinnyt ympäri trooppisen Afrikan ja mm. Indonesiaan ja Vietnamiin asti.
Kahvi viihtyy runsassateisessa tropiikissa joten ei ole yllättävää, että merkittävimmät kahvinviljelyalueet ovat Etelä- ja Keski-Amerikka, Afrikka, Aasia ja Oseania. Riippuen kahvilajista, se viihtyy eri lämpötiloissa ja korkeuksissa. Kahvi on hallanarka kasvi, joten hyvin korkealla vuoristossa kahvi ei enää viihdy. Mitä korkeammalla kahvi kasvaa, sitä aromaattisempia pavut pääsääntöisesti ovat. Myös kasvualueen maaperä ja ympäristö tuovat kahviin oman vivahteensa. Niinpä riippuen mistä maailman noin 60:sta kahvintuottajamaasta pavut ovat peräisin, niissä voi olla aivan omat makuvivahteensa, vaikka samasta kasvista muuten onkin kyse.
Olipa kahvi kotoisin mistä vaan, meillä Suomessa sitä rakastetaan. Suomalaiset kuluttavat kahvia vuodessa noin 10 kg per nenä! Koska kaikki meistä juovat varmasti mieluiten hyvää kahvia, kysäisimme Jorilta, miten sellainen onnistuu parhaiten kotioloissa.
3 hyvän kotikahvin keittovinkkiä:
- Puhtaus. Likaisilla laitteilla ei saa hyvänmakuista kahvia ja valitettavasti kahvilaitteet likaantuvat yllättävän nopeasti kahvissa olevan rasvan takia. Kalkinpoisto kannattaa tehdä keittimelle säännöllisesti, kahvipannulla ei kannata kaataa vettä keittimeen ja kahvinkeittimen osat pitäisi pestä aina käytön jälkeen.
- Mittaus. Vaa’an käyttäminen kahvin keittämisessä nostaa kotikahvin aivan uudelle tasolle. Kun mittaa pavut ja veden vaa’alla niin saa aina hyvää kahvia. Hyvä kahvin ja veden suhde suodatinkahvia valmistettaessa on 60 grammaa kahvia yhtä litraa vettä kohden.
- Jauhatus. Jos jauhat kahvisi itse kotona, kannattaa kokeilla välillä vaihtaa jauhatusta eri kahvien kanssa. Jokainen kahvi luovuttaa parhaan makunsa vähän eri jauhatuksella. Jos kahvista tulee hieman laihaa ja mautonta, voi jauhatusta säätää hieman hienommalle. Jos taas lopputulos on liian vahvaa, karvaan tai kitkerän makuista, kannattaa myllyä säätää vähän karkeammalle.
Lisäksi tahdomme vielä vinkata, että kahvi kannattaa aina keittää raikkaaseen veteen (niin houkuttelevaa kuin se olisikin ladata kahvinkeitin illalla valmiiksi aikaista aamua varten)! Suodatinkahvia valmistettaessa kannattaa myös valuttaa suodatinpussin läpi ensin pelkkää kuumaa vettä ennen kahvin mittaamista suodattimeen. Näin kahviin ei pääse mukaan paperisia makuja suodatinpussista.
Kahvimaa: Indonesia
Aasia on kahvituottajana-alueena uusi tulokas verrattuna Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Indonesia on Aasian suurin ja maailman neljänneksi suurin kahvintuottajamaa. Tämän yli 17 000 saaren ja 234 miljoonan asukkaan valtio tuottaa varsinkin Robustaa sekä kallista kopi luwak -kahvia (kopi luwak eli sivettikissakahvi valmistetaan kahvipavuista, jotka kulkevat sivettikissan ruoansulatuskanavan läpi).
Maan viljelijöistä suurin osa on pientilallisia. Indonesiassa ei viljelystä huolimatta perinteisesti juuri kuluteta kahvia itse, tienvarsikojujen pikakahvia lukuunottamatta, mutta ajat ovat sielläkin muuttumassa. Indonesialainen kahvi valmistetaan sekoittamalla kahvinpurut kuumaan veteen lasissa, eikä puruja suodateta pois ennen juomista. Kahvi maustetaan yleensä reilulla määrällä sokeria, ja sekaan voidaan lisätä yrttejä ja mausteita, kuten sitruunaruohoa ja inkivääriä.
Korhosen mukaan Indonesia ja Aasia on siinä mielessä mielenkiintoinen alkuperä kahville, että sieltä peräisin oleva kahvi on aika erilainen ja yllättävä sekä maullisesti että prosessointitavoiltaan.
Paulig Indonesia Origins Blend
Paulig Indonesia Origins Blend on intensiivinen ja omaperäinen sekoitus parhaista Indonesian ja Etelä-Amerikan kahvilaaduista. Paulig Origins Blend Indonesia on myös hyvä esimerkki aasialaisesta kahvista aavistuksen mausteisella vivahteellaan, jonka lisäksi sen mausta löytyy paljon hedelmäisyyttä. Tämän kahvisekoituksen salaisuus on korkealla vuoristossa hitaasti kypsyvät indonesialaiset kahvipavut, jotka poimitaan ja lajitellaan triple picked -menetelmällä. Paulig ostaa Indonesiasta kahvia lähinnä Sumatran pohjoisosista. Sadonkorjuun aika on loka-marraskuussa ja Eurooppaan tämä kahvi saapuu touko-elokuussa.
Tämän kahvin vivahteikas, mausteinen, marjaisa ja mehevän hedelmäinen maku on omiaan esim. kookosta sisältäville jälkiruuille. Me Satokausikalenterilla yhdistimmekin tämän kahvin perinteiseen murupiirakkaan, joka on täytetty sesongin tummilla marjoilla ja viimeistelty modernisti helpolla kookoskastikkeella.
Tummien marjojen murupiirakka
n. 8:lle
- 100 g voita
- ¾ dl sokeria
- 1 kananmuna
- 2,5 dl vehnäjauhoa
- 1 tl leivinjauhetta
- 0,5 dl maitoa
- (0,5 tl jauhettua kardemummaa)
- 250 g tuoreita tummia marjoja, kuten karhunvatukkaa tai mustikkaa
Muruseos:
- 30 g huoneenlämpöistä voita
- ¼ dl sokeria
- ½ dl vehnäjauhoja
- ½ tl vaniljasokeria
Lisäksi:
Huoneenlämpöistä voita ja korppujauhoja
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan n. 24cm piirakkavuoka. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää vaahtoon kananmuna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Lusikoi taikina piirakkavuokaan, levitä se varovaisesti ja ripottele päälle marjat.
Valmista sitten muruseos sekoittamalla kaikki raaka-aineet keskenään karkeaksi muruksi sormin nyppimällä. Ripottele muruseos marjojen päälle. Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 20-30 minuuttia. Pidä piirakkaa silmällä, riippuen uunista ja piirakkavuoastasi aika voi hieman vaihdella. Piirakka on kypsää, kun se on kiinteytynyt ja saanut reunoille hieman väriä. Tarjoa tummien marjojen murupiirakka hieman jäähtyneenä kookoskastikkeen kera.
Kookoskermavaahto
- 3 dl kookoskermaa
- 1 – 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
Laita kookoskerma yön yli jääkaappiin. Lusikoi kiinteä kerma kulhoon ja kaada jäljelle jäänyt kirkas neste pois. Vispaa kookoskerma kuohkeaksi ja makeuta se makuusi sopivaksi. Mausta kookoskermavaahto vielä vaniljasokerilla ja tarjoile se murupiirakan kera.
Lue lisää Paulig Origins Blend -kahveista. Seuraa Pauligia somessa Facebookissa ja Instagramissa @pauligfi, niin saat aromikkaat kahvivinkit suoraan feediin.