Perjantaina 10.4.2015 Sesonkikasseja on tarjolla muuallakin kuin Helsingissä. K-Supermarket Postitalon lisäksi Sesonkikassi on saatavilla Vantaalla K-Supermarket Hakunilasta, Tuusulassa K-Supermarket Hyrylästä sekä Espoosta K-Supermarket Merituulesta. Lue meidän vinkkimme tämän kertaiseen Sesonkikassiin valituista kasviksista. Jutusta löydät myös ruokakauppojen Facebook-sivut, tarkemmat yhteystiedot sekä aukioloajat.

K-Supermarket Hakunila
Aukioloajat:
maanantai – perjantai 07.00 – 21.00
lauantai 07.00 – 18.00
sunnuntai 12.00 – 18.00

Laukkarinne 4
01200 VANTAA

K-Supermarket Hyrylä
Aukioloajat:
maanantai – perjantai 07.00 – 21.00
lauantai 07.00 – 18.00
sunnuntai 12.00 – 18.00

Autoasemankatu 1
04300 TUUSULA

K-Supermarket Merituuli
Aukioloajat:
maanantai – perjantai 08.00 – 21.00
lauantai 08.00 – 18.00
sunnuntai 12.00 – 18.00

Isonniitynkuja 2
02270 ESPOO

Jokaisen edellä mainitun ruokakaupan löydät myös Facebookista. Kiitoksia kauppiaille ennakkoluulottomasta osallistumisesta. Jos haluat Sesonkikassin lähikauppaasi, niin vinkkaa meidät kauppiaallesi. Teemme mielellämme yhteistyötä ruokakauppojen tai muiden alan ammattilaisten kanssa ympäri Suomea. Mikäli sinulla on satokauden kasviksiin liittyvä idea, ota meihin yhteyttä. Voit vinkata meille ideasi tai paikan mistä haluaisit tulevaisuudessa hankkia Sesonkikassin myös Twitterissä ja Instagramissa @kausikalenteri tai Facebookissa.

TIETOA SESONKIKASSIN VALITUISTA KASVIKSISTA

Kiivi:
Alunperin tätä soikeaa hedelmää on kutsuttu kiinalaiseksi karviaiseksi. Vuonna 1959 se uudelleennimettiin kiiviksi Uuden-Seelannin pelottoman ja uteliaan kansallislinnun mukaan. Suomeksi kiwi taipui kiiviksi. Kypsä kiivi antaa hieman periksi painettaessa ja eikä se maistu kirpeälle. Kiivi sisältää proteiinia pilkkovaa entsyymiä, joten se sopii mainiosti lihan tai kanan mureuttamiseen

Päärynä:
Päärynä on viljelty aina 300-luvulla ekr. ja siitä on olemassa tuhansia eri lajikkeita. Meillä Pohjoismaissakin päärynänviljely tunnetaan jo keskiajalta alkaen. Tyypillinen virhe on syödä päärynät raakana, jolloin maku ja aromit eivät pääse oikeuksiinsa. Raaka päärynä kypsyy huoneenlämmössä ja prosessia voi nopeuttaa laittamalla hedelmät muovipussiin. Kypsiä pehmeitä hedelmiä kannattaa säilyttää jääkaapissa. Kypsyttää tunnusteltaessa kannattaa olla varovainen, ettei kolhi herkkää hedelmää. Päärynä pilaantuu herkästi niistä kohdista, joista kuori on vaurioitunut tai siihen on tullut painaumia

Avokado:
Avokado on poikkeuksellinen hedelmä, sillä se sisältää muita hedelmiä enemmän rasvoja. Siihen liitetään useita eri terveysvaikutuksia. Yksi niistä on sen sisältämän omega-9-rasvahapon eli oleaanihapon kolesterolia alentava vaikutus. Avokadon omalaatuinen hiilihydraattifraktio voi estää endotoksiini LPS:n tulehdusvaikutuksia kehossa, joka syntyy lihansyönnin seurauksena.

Avokado sopii nautittavaksi niin suolaisten kuin makeiden täytteiden kanssa. Hyviä yhdistelmiä sen kanssa ovat mm. katkaravut, tonnikala, kinkku, muut vihannekset, hedelmät ja marjat. Avokado tummuu helposti kuorimisen jälkeen. Tummumista voidaan kuitenkin estää sitruunan mehulla. Kokeile avokadoa ruisleivän tai hapankorpun päällä.

Porkkana:
Meille tuttu oranssi porkkana valikoitui ihmisille mieluisimmaksi lajikkeeksi 1700-luvun Hollannissa, josta se levisi nopeasti kaikkialle länsimaihin. Sen ulkonäkö, -muoto ja maku miellyttivät sen ajan ihmisiä ja miellyttävät meitä edelleen. Oranssin porkkanan mukulassa on runsaasti karoteenia, joista meille tutuin lienee beetakaroteeni. Se muuttuu elimistössä meille tarpeelliseksi A-vitamiiniksi. Jo reilusta sadasta grammasta porkkanaa saamme päivittäisen saantisuosituksen verran näkökyvylle ja luustolle tärkeää A-vitamiinia.

Punajuuri:
Punajuuri saa voimakkaan värinsä sen sisältämästä vesiliukoisesta betalaiini-nimisestä väriaineesta. Keitettäessa mukulasta irtoaa voimakasta väriä, joka värjää kaikki muutkin ruokalajissa käytettävät raaka-aineet. Punajuuri kannattaa keittää kuorineen, sillä ehyt kuori estää värin ja arvokkaiden ravinteiden liukenemista keitinveteen. Hyviä ja pirteitä makupareja punajuurelle ovat puolukka, sitruuna sekä omena.Se sopii mainiosti muiden juuresten, kuten palsternakan, sellerin tai piparjuuren kaveriksi. Myös vahvat yrtit, kuten oregano, salvia, rosmariini tai tinjami sopivat punajuuren mausteiksi.

Lanttu:
Lantun ominainen maku tulee sen sisältämästä sinappiöljystä, rikkipitoisista yhdisteistä ja sokereista. Hyvä lanttu on kiinteä ja maistuu makealle. Lantun voi nauttia raakana raastamalla tai leikkaamalla se ohuiksi viipaleiksi. Kypsyessään maku muuttuu pehmeämmäksi ja uunissa paahdettu lanttu maistuu suorastaan makealle.

Mausteeksi voi käyttää hunajaa, pippuria, öljyjä, inkivääriä, tinjamia tai neilikkaa. Lanttusuikaleet tai kuutiot voi paistaa nopeasti pannulla herkulliseksi lisäkkeeksi karamellisoimalla ne tilkassa siirappia tai hunajaa. Lanttu on erinomainen liemijuures ja se sopii niin keittoihin, patoihin, muhennoksiin, muuseihin ja sosekeittoihin

P.S. Jokainen Sesonkikassi sisältää vähintään 4,2 kiloa kasviksia, joten niiden yhteenlaskettu syötävä osuus on varmasti yli 3,5 kiloa.