Kaupallinen yhteistyö: Dansukker
Takapihojen tutut marjapuskat pullistelevat tällä hetkellä eri värisistä herukoista ja karviaisista. Ne kannattaa kerätä nyt, syödä sellaisenaan ja säilöä talven varalle. Tästä artikkelista löydät hieman herukka- ja karviaistietoutta sekä saat parhaat vinkit marjojen säilömiseen.
Herukat eli viinimarjat
Herukoita eli viinimarjoja on olemassa useita eri lajikkeita. Musta-, puna-, valko- ja viherherukka eroavat toisistaan paitsi värin ja maun osilta niin myös kasvutavaltaan, taudinkestävyydeltään ja satoisuudeltaan. Valkoherukka on punaherukan muunnos, viherherukka taas mustaherukan.
Yksi parhaista tavoista säilöä viinimarjoja on valmistaa niistä mehua joko mehumaijalla tai ilman. Herukat sopivat myös mm. leivontaan, hilloihin ja hyytelöihin sekä smoothieihin. Näppärä tapa valmistaa smoothieita on pakastaa smoothiemixejä, joiden avulla aamu- tai välipalasmoothiet syntyvät nopeasti. Artikkelin lopusta löydät meidän suosikkiyhdistelmämme omatekoiseen smoothiemixiin, joka sisältää mustaviinimarjoja, pinaattia ja banaania. Valmistusvaiheessa pussin sisältö surautetaan sileäksi juomaksi mieluisen nesteen kanssa ja juoma makeutetaan Vaalealla Luomusiirapilla.
Mustaviinimarjoista voi hyödyntää myös lehdet. Aromaattiset lehdet maustavat mm. suolakurkkujen liemet ja niistä voi valmistaa juomaa tai kotoisan version viininlehtikääryleistä.
Viinimarjat ovat paitsi herkullisia, niin myös terveellisiä. Mustaviinimarjamehua on iät ja ajat juotu vilustumisoireiden lievittämiseksi ja kansanperinteen mukaan mustaviinimarjan lehdistä valmistettu tee helpottaa mm. pitkittyneen yskän ja reuman hoidossa. Mustaviinimarjoissa on C-vitamiinia jopa 9-kertainen määrä appelsiinin verrattuna ja lisäksi ne sisältävät A- ja B-vitamiineja. Myös punaherukat ovat todellisia vitamiinipommeja. Niistä voi valmistaa vaikka herkullista ja helppoa froyoa eli frozen yogurttia – resepti löytyy Satokausikalenterin Instasta.
Karviaiset
Herukoiden sukuun kuuluvat karviaiset ovat myös pitkät perinteet Suomessa omaavia puutarhamarjoja, joita Euroopan lisäksi esiintyy Aasian länsiosissa. Lajikkeita on useita: kelta-, viher- ja punamarjaiset karviaiset maistuvat kaikki hieman erilaisilta. Karviainen sisältää soluja hapettumisstressiltä suojaavaa E-vitamiinia sekä runsaasti antioksidantteina toimivia karotenoideja. Karotenoideja runsaasti sisältävän ruokavalion tiedetään mm. parantavan vastustuskykyä.
Karviaiset maistuvat mainiolta sellaisenaan (hieman raakana ne ovat kirpeitä ja kypsinä makeutuvat), mutta ne sopivat herukoiden tavoin monenlaiseen säilöntään ja ruoanlaittoon. Karviaisista voi valmistaa mm. mehua, hilloja, marmeladeja, makeita piirakoita sekä mausteista chutneyta. Karviaiset kannattaa pakastaa kokonaisina sokeriliemessä. Herkullisen karviais-vaniljahillon reseptin löydät Satokausikalenterin Instagram-storyista ja kohokohdista. Reseptiä mukaillen voit valmistaa hilloa myös muista marjoista!
#MarjatTalteen
Dansukker haastaa ottamaan kotimaiset #MarjatTalteen ja me olemme tottakai mukana talkoissa keräämällä, säilömällä ja herkuttelemalla marjoilla. Testaa tietosi marjavisassa ja nappaa maukkaat marjareseptit #MarjatTalteen -sivulla. Myös laulajasuosikki Suvi Teräsniska ottaa #MarjatTalteen suomalaisen sokerin avulla.
Muista myös mustikat! Kurkkaa heinäkuisesta artikkelistamme herkullisen mustikkamarinadin resepti ja muut vinkit mustikoiden säilömiseen.
Smoothiemix pakastimeen
- 5 dl mustaherukoita
- 2 banaania
- 2 ½ dl pinaatin lehtiä
Jaa ainekset kahteen rasiaan tai pakastuspussiin ja pakasta vähintään yhden yön yli.
Voit korvata mustaherukat muilla marjoilla kokonaan tai osittain. Banaanin voi korvata esimerkiksi avokadolla tai päärynällä ja pinaatin hienonnetulla lehtikaalilla. Vain mielikuvitus on rajana smoothiemixien kasaamisessa!
Mustaherukkasmoothie
kahdelle
- 1 pss smoothiemixiä
- 2 rkl Dansukker Vaaleaa Luomusiirappia
- 3 ½ – 4 dl nestettä (esim. mantelimaitoa tai omenamehua)
Kumoa smoothiemix tehosekoittimeen ja lisää joukkoon loput ainekset. Surauttele sileäksi smoothieksi ja nauti heti. Mausta halutessasi ripauksella vaniljaa, kardemummaa tai kanelia.
Lisää makeita vinkkejä kesän marjasadon hyödyntämiseen löydät Dansukkerin sivuilta, Facebookista ja Instagramista!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.