Vuoden 2021 Satokausikalenterit ovat nyt ennakkomyynnissä! Kalentereita on nyt varmasti jokaisen tarpeisiin, sillä valmistimme kaksi eri tyylistä versiota perinteisestä Satokausikalenterista, uutuutena kauniin mukana kannettavan Puutarhakalenterin sekä tietysti suuren suosion saavuttaneen Perhekalenterin ensi vuodelle!

 Perhekalenteri 2021 auttaa arjessa ja ruokapöydässä

Ihanan värikäs ja inspiroiva Perhekalenteri auttaa pitämään isommankin porukan arjen raiteillaan. Kalenterissa on jokaisen kuukauden kohdalla viisi saraketta, joihin mahtuu kätevästi merkkaamaan kaikkien menot. Jokaisen kuukauden kohdalla nostetaan inspiroivasti ajankohtaiset Satokausi-kasvikset esiin ja kalenterin takaa löytyy runsas tietopaketti kasviksista sekä herkullista reseptiikkaa arkeen.

Lue lisää vuoden 2021 Perhekalenterista ja ennakkotilaa omasi 31.8.2020 mennessä ilman postikuluja täältä! 

Miten lisää kasviksia lapsen lautaselle – 7 vinkkiä

Esimerkin voima on suuri

Miksi lapsi suostuisi syömään parsakaalia, jos sitä ei ole aikuisten ateriassa? Valmistakaa yhteisiä aterioita, jotka voidaan aikuisten lautasilla tarpeen mukaan maustaa runsaammin. Fiilistele herkullisia kasviksia ja kerro lapselle että nyt kokeillaan tätä kasvista jota minäkään en ole vielä maistanut. Näytä esimerkilläsi ennakkoluulottomuutta uusia raaka-aineita kohtaan.

Hiljaa hyvä tulee

Uuden kasviksen omaksuminen osaksi annosta ei välttämättä tapahdu hetkessä, eikä kannata odottaa että lapsi innostuisi jokaisesta kasviksesta ensimmäisellä kerralla. Lisää uutta tuttuihin resepteihin pikkuhiljaa. Voit myös antaa lapsen itse tutkia uusia kasviksia ruoanlaittotilanteessa tai ennen sitä. Kun kukkakaalia on päässyt tutkimaan jo ennen syömistä, on se lautasella jo hieman tutumpi kaveri. 

Maistata monesti

Yhdellä maistamiskerralla ei välttämättä vielä opi uutta makua, se voi vaatia 10-20 kokeilua. Älä siis luovuta, vaikkei uusi kasvis ekalla kerralla saisikaan suotuisaa vastaanottoa, vaan tarjoa se ensi kerralla vaikka hieman eri tavalla valmistettuna.

Pidä kasvikset mukana kaikilla aterioilla

Kasvisten tulisi olla samalla tavalla osa ruokailua kuin kaikkien muidenkin ruoka-aineiden. Niiden syömisestä ei tarvitse tehdä suurta tapahtumaa, vaan lisätä ne luontavasti jokaisella aterialle aamiaisesta iltapalaan. Kasviksia tulee syötyä helpommin, kun niitä on aina saatavilla. Sesongin kasvikset maistuvat parhaalta, nappaa siis niitä mukaan jokaisella kauppareissulla.

Anna lapsen osallistua

Aina kun mahdollista, anna muksulle oma taitotasoon sopiva tehtävä ruoanlaitossa. Se voi olla esimerkiksi kasvisten huuhtelu tai salaatin repiminen kulhoon. Tärkeintä on kannustava ilmapiiri, muista kiittää ja kehua kun lapsi hoitaa oman osuutensa. Kun on ollut mukana valmistamassa ateriaa, kiinnostaa sen syöminenkin usein enemmän.

Pakasteet arjen pelastuksena

Aina ei tarvitse olla aikaa pilkkoa ja kuoria. Siitä huolimatta pidä kiinni kasviksista lisäämällä niitä pakkasesta arkiruokaan. Voit hyvin myös valmistella viikon ruokia kuorimalla ja pilkkomalla aterioiden kasvikset valmiiksi jääkaappiin tai pakastimeen odottamaan ruoanlaittoa.

Valmista kasviksia monella tapaa

Höyrytetyt herneet ja porkkanaraaste voivat olla herkullisia, mutta eivät välttämättä pidemmän päälle inspiroi ketään kasvisten pariin. Kokeile rohkeasti erilaisia tapoja valmistaa ja tarjoilla kasviksia: keittäminen, grillaus, höyryttäminen, paahtaminen, dippaaminen, paistaminen, wokkaaminen tai vaikkapa hampurilaisen väliin viipaloiminen. Mitä enemmän tarjoilutapoja sinulla on takataskussa, sitä helpommin kasviksia tulee syötyä jokaisella aterialla. Ei tarvitse olla huippukokki osatakseen valmistaa hyvää ruokaa, joka sisältää kasviksia. Riittää kun on hieman kokeilunhalua ja luovuutta, sillä pääsee pitkälle.

Lue myös:

Satokausikalenterit 2021 + miksi syödä sesongin mukaan 


Nappaa parhaat vinkit Satokausi-syömiseen ja herkullisimmat reseptit somekanavissamme @satokausikalenteri!