Kaupallinen yhteistyö: Weber

 

Me suomalaiset olemme grillikansaa. Satoi tai paistoi, grillissä tirisevät niin kauden kasvikset kuin perinteiset makkaratkin. Ulkona kokkaaminen kuuluu tyypillisesti kesään, mutta mikään  ei estä grillaamasta keskellä lumisinta talvea tai keväällä, jo ennen jäiden lähtöä. Grillaaminen on nimittäin muutakin kuin kuumalla parilalla paahtuvaa ruokaa tai hiilien kuumassa hehkussa kypsyviä herkkuja – se on elämäntapa, jota on mahdollisuus harjoittaa läpi vuoden kalenteriin katsomatta!

Toppahousut jalkaan, pipo päähän, grillihanskat käteen ja ulos grillaamaan!

Jokaisessa vuodenajassa on puolensa. Keväällä pihalla kokatessa saa seurata lintujen pesimäpuuhia, jäiden sulamista ja luonnon puhkeamista kukkaan. Kesällä mökkimaisemat, lämpimät illat ja uudet perunat ilahduttavat grillimestaria, syksyllä ulkokeittiössä tuoksuvat pihapuutarhasta kerätyt, grillissä paahtuvat vihannekset. Talvella ritilällä tirisevät pitkään kypsytettävät lihat sekä varastokaalit ja -juurekset, ja kädessä höyryää kupillinen kuumaa kaakaota tai hehkuviiniä.

Pakkasella ei tarvitse intohimoisenkaan kotikokin hikoilla hellan ääressä, kun keittiö siirretään ulkotiloihin. Raikasta ilmaa riittää, ja luonnon helmassa ruoka maistuu tunnetusti piirun verran paremmalta – myös talvella. Älä siis turhaan anna vuodenaikojen rajoittaa grillausintoasi, sillä Weber-grillissä lämpö pysyy korkeana kylmemmilläkin keleillä. Pukeudu lämpimästi, sytytä grilli ja perehdytä koko perhe pihakokkauksen saloihin!

Kunnon kaasugrillillä kokkaat talvellakin

Pihakeittiön kunkku on kunnon kaasugrilli. Tehokas työjuhta, joka syttyy helposti, lämpenee nopeasti ja paahtaa täysillä pikkupakkasissakin. Weber Genesis II EP-335 on juuri sellainen. Posliiniemaloidut valurautaiset ritilät täyttävät vaativankin grillaajan tarpeet ja tilaa on niin rutkasti, että naapuritkin saavat syödäkseen. Tehopoltin ruskistaa tuossa tuokiossa grilliherkkujen pinnat ja kätevä sivukeitin kypsentää lisukkeet, eikä kenenkään tarvitse päivystää perunakattilaa sisätiloissa. Kun tehoja on tarpeeksi, vuodenajalla tai säätilalla ei ole juurikaan väliä. Järeä tehopakkaus seisoo paikallaan pahimmassakin pyryssä, ja takuukin kattaa kokonaiset 10 vuotta.

Ensiluokkaiset kokkausvälineet ja sesongin maistuvimmat raaka-aineet ovat täydellisen grilliaterian a ja o. Yhtä tärkeää on oikean kypsennysajan valitseminen. Kun ulkolämpötila laskee pakkasen puolelle, saattaa kypsennykseen kulua pikkuisen kauemmin, mutta mikäpä siinä grillaillessa, kun nenään leijailee maukkaan ruoan tuoksu, hanget kimmeltävät keväisessä auringossa ja pikkulinnut konsertoivat koivun oksilla.

VINKKI! Vaikka ruoan kypsyminen on kiehtovaa katseltavaa, suosittelemme pitämään grillin kannen kokatessa kiinni. Silloin ilma kiertää grillissä tasaisesti, ruoka kypsyy nopeammin ja siihen tarttuu suloinen savun maku. 

Sesongin verigreippi maistuu myös grillattuna

Verigreippien väritys vaihtelee hehkuvanpunaisesta hempeämpään vaaleanpunaiseen. Kuori on usein rosoinen, väriltään tavallista greippiä tummempi ja sisältää joskus punaisia alueita. Vaalean lajitoverinsa tavoin verigreipit kestävät varastointia ja pysyvät hyvälaatuisena puussa useita kuukausia, joten hedelmän sesonki on pitkä. Sitä löytyy kauppojen hedelmälaareista alkusyksystä loppukevääseen asti. Verigreippi maistuu mainiolta sellaisenaan, mutta hedelmä sopii myös kypsennettäväksi. Paahda hedelmän puolikkaat nopeasti uunissa tai mikrossa ja ripottele päälle hieman sokeria ja tuoretta minttua tai käytä verigreippi grillissä ja sekoita hummukseen, joka nautitaan grillattujen bataattien ja fetan kera!

Grillattu bataatti grillatun fetan ja grillatulla verigreipillä maustetun hummuksen kanssa

Neljälle

 

  • 1 bataatti (n. 500 g)
  • öljyä
  • suolaa
  • 2 rkl hunajaa
  • ½ limen mehu
  • 1 tuore chili
  • 150 g fetajuustoa
  • mustapippuria
  • ruohosipulia
  • tuoretta korianteria

 

Grillatulla verigreipillä maustettu hummus:

  • ½ verigreippi
  • 1 prk kikherneitä 
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl tahinia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • ½ tl suolaa

 

Valmista hummus alla olevan ohjeen mukaan.

Pese bataatti hyvin, sitä ei tarvitse kuoria. Leikkaa bataatti noin 1-2 sentin siivuiksi. Sudi pintaan öljyä ja grillaa bataatit kypsiksi suoralla lämmöllä, noin 5-10 minuuttia per puoli. Ripottele pinnalle suolaa.

Sekoita hunaja, 2 tl öljyä, limen mehu ja hienonnettu chili keskenään. Sekoita kastike grillattujen bataattien joukkoon.

Laita fetajuusto uunivuokaan leivinpaperin päälle ja valuta pinnalle 1 rkl öljyä ja rouhi päälle mustapippuria. Grillaa fetaa suoralla lämmöllä noin 10 minuuttia.

Levitä hummus tarjoiluvadille. Levitä sen päälle bataattisiivut ja murusteltu feta. Viimestele hienonnetulla ruohosipulilla ja korianterin lehdillä.

 

Grillatulla verigreipillä maustettu hummus:

Grillaa verigreipin puolikasta suoralla lämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes se saa kunnolla väriä. Anna jäähtyä.

Valuta kikherneet ja laita tehosekoittimeen. Kuori ja hienonna valkosipuli, lisää tehosekoittimeen. Purista mukaan verigreipin mehu ja lisää myös tahini, öljy ja suola. Surauttele hummukseksi. Lisää tarvittaessa vettä, jos hummus tuntuu jäävän liian paksuksi.

 

Tutustu mikä grilli sopii juuri sinun käyttötarpeisiisi Weberin sivuilta!

Muista myös pysyä kuulolla Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, niin kuulet ensimmäisenä grillikauden kuumimmista resepteistä!