Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Vihreiden ja valkoisten parsanippujen ilmestyminen kaupan hyllyille on varma kevään merkki! Tänä vuonna ensimmäisillä eurooppalaisilla parsoilla päästiin herkuttelemaan ennätysaikaisin, kun Portugalin parsasato alkoi kypsyä jo helmikuun loppupuolella. Huhtikuussa parsakausi potkaistiin kunnolla käyntiin ja nyt vihreää kultaa on saapunut lähikauppoihinkin. Satokausi-keittiössä kevään ihanimmasta sesonkikasviksesta kokataan kuohkeaa parsakeittoa sekä minikokoisia parsapiiraita. Kevätauringon kunniaksi laseihin kaadetaan raikkaan hedelmäistä saksalaista valkoviiniä – prosit!

Valkoista vai vihreää parsaa?

Ensimmäisten parsojen saapuminen tänne Pohjolan perukoille on aina juhlan paikka. Juuri nyt nautitaan espanjalaisesta parsasta, ja kesää kohti mentäessä heviosastoille löytävät tiensä unkarilaiset ja saksalaiset kaunottaret. Kotimaiset parsat ovat harvinaista herkkua, ja alkukesästä kannattaakin olla tarkkana, sillä silloin kauppojen hyllyiltä saattaa bongata Ahvenanmaalla tai Varsinais-Suomessa kasvatettuja hennon vihreitä parsanippuja.

Parsaa saa vihreän lisäksi valkoisena. Kyse ei kuitenkaan ole kahdesta eri lajikkeesta vaan värin määräävät vihanneksen ikä ja sen kasvuolosuhteet. Nuori valkoinen parsa on väritön, sillä se kasvaa maan alla mullan suojatessa sitä auringon säteiltä. Vihreäksi parsa muuttuu vasta, kun se nousee mullasta maan päälle ja alkaa tuottaa lehtivihreää auringonvalon voimalla. Parsan kurottaessa kohti valoa sen pituus kasvaa ja varsi ohenee. Siksi vihreän version ulkomuotokin on valkoiseen verrattuna erilainen.

Parsa rakastaa raikkaan hedelmäisiä valkoviinejä

Parsan maku on persoonallisen aromaattinen. Siksi sitä on pidetty haasteellisena raaka-aineena, jolle on vaikeampi löytää lasiin letkeästi sopivaa kumppania. Uskomus on osittain legendaa, sillä etenkin valkoviineistä löytyy valikoimaa myös parsakauden herkkujen mukavaksi makupariksi.

Jos suosit saksalaisia valkoviinejä, vinkkaamme vilkaisemaan Saksan lounaiskolkkaan, Pfalzin viinialueelle, jossa viiniä valmistaa 450-vuotias Anselmannin viinitalo. Weissburgunder-rypäleestä tuotettu herkullisen hedelmäinen ja raikas Weingut Anselmann Weissburgunder Trocken -valkoviini sopii parsan kanssa samaan pöytään paremmin kuin hyvin.

Viinin tuoksussa vuorottelevat omena, päärynä sekä sitrusten aromit, maku on hapokkaan raikas ja suutuntuma miellyttävän täyteläinen. Ympäristövastuullisesti keveämmässä lasipullossa myytävä Weingut Anselmann Weissburgunder Trocken maistuu mainiolta parsan, parmesaanin ja voisulan seuralaisena ja pärjää myös pekoniin tai parmankinkkuun paketoitujen grilliparsojen rinnalla. Satokausi-keittiössä valkoviini paritettiin samaan pöytään kuohkean parsakeiton ja miniparsapiiraiden kanssa.

Keitä, paista, grillaa tai paahda – parsan kypsentäminen on helppoa!

Parsa ei kestä kovin pitkää säilytystä, joten kokkaushommiin kannattaa ryhtyä mahdollisimman pian. Jos parsat kuitenkin joutuvat odottamaan, irrota kuminauha, kääräise nippu kosteaan keittiöpyyhkeeseen ja jemmaa ne jääkaapin alahyllylle. Ennen kypsennystä varren puutuneet tyvet napsautetaan poikki. Tuoretta vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, mutta jos kuori vaikuttaa nihkeän paksulta, voi sitä kevyesti ohentaa. Älä kuitenkaan heitä kuoria biojätteeseen, vaan säästä ne kasvislientä varten.

Kypsentämisen jälkeen parsan kuuluu olla edelleen napakka. Ylikypsä parsa on vetistä ja makukin menettää aromaattisuuttaan. Ohuet, sesongin ensimmäiset versot kypsyvät muutamassa minuutissa, eikä paksumpiakaan tarvitse viittä minuuttia kauempaa keittää. Grillissä tai paistinpannulla ylikypsentämisen vaara on pienempi, ja makukin saa uusia ulottuvuuksia. Kokeilemalla erilaisia kypsennystapoja löydät omaan suuhusi sopivimman! 

Ehkäpä klassisin tapa tarjoilla parsaa on yhdistää se hollandaise-kastikkeen kanssa. Uppomunatkin sopivat parsan seuraksi, samoin jo aiemmin mainittu voisulan ja parmesaanin taivaallinen liitto. Vihreästä parsasta valmistuu myös verraton pesto tai kauniin keväinen risotto. Salaattiin sitä voi suikaloida raakanakin. Tällä kertaa ruokalistalla ovat kuitenkin kuohkea parsakeitto sekä makoisat miniparsapiiraat, jotka sopivat niin parsakauden avajaisiin kuin kevään juhlapöytiinkin.

Kuohkea parsakeitto ja miniparsapiiraat

Neljälle

 

Parsakeitto:

  • 1 puntti vihreää parsaa (500 g)
  • 1 pieni purjo (200–300 g)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl voita
  • 5 dl kasvislientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1–2 dl kuohukermaa
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa ja mustapippuria
  • tuoretta rakuunaa

 

Miniparsapiiraat:

  • 3 levyä voitaikinaa
  • ruohosipulituorejuustoa
  • 1 ½ dl parmesaania raasteena
  • tuoretta rakuunaa
  • 9 vihreää parsaa
  • suolaa ja mustapippuria

 

Parsakeitto:

Napsauta parsojen puisevat tyvet irti ja leikkaa parsat paloiksi. Ota nuput erikseen. Parsoja ei tarvitse kuoria. 

Huuhtele purjo ja hienonna se. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna kattilassa voi ja kuullota purjoa muutama minuutti. Lisää valkosipulit ja parsat, kuullota vielä muutama minuutti.

Lisää kasvisliemi (laita tarvittaessa hieman enemmän, sen verran, että kasvikset peittyvät) ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä, kunnes parsat ovat pehmeitä, noin 10–15 minuuttia. Lisää nuput kiehumaan keittoajan puolivälissä.

Nouki nuput pois sopasta, ne käytetään annosten koristeluun. Lisää valkoviini keiton joukkoon ja anna kiehahtaa. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Kun keitto alkaa olla sileää, kaada joukkoon kermaa sauvasekoittimen käydessä sen verran, että saat aikaan kuohkean ja sopivan paksun keiton. 

Mausta keitto sitruunan mehulla, suolalla ja mustapippurilla. Viimeistele tuoreella hienonnetulla rakuunalla. Jaa keitto kulhoihin ja koristele annokset parsan nupuilla ja rakuunalla. Tarjoile miniparsapiiraiden kanssa.

 

Miniparsapiiraat:

Sulata voitaikinalevyt. Leikkaa ne kolmeen osaan ja kauli hieman ohuemmaksi. Tee veitsellä piirakoihin reunat, mutta älä leikkaa läpi.

Levitä piirakoiden keskelle ruohosipulituorejuustoa. Raasta parmesaani ja jaa piiraille. Ripottele piiraille hienonnettua tuoretta rakuunaa. 

Napsauta parsojen puisevat tyvet irti ja leikkaa parsat kahteen osaan. Asettele jokaiselle piiraalle yksi parsa, eli kaksi palaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Paista piiraita 220 asteessa 15 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen tarjoilua.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten sekä viiniastiantuntijamme Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Kasvis- ja ruokatrendeistä pysyt kärryllä seuraamalla Satokausikalenterin kanavia ja lataamalla ilmaisen Satokausi-sovelluksen.