Käyttövinkit | Valmistelu: Huuhtele. Poista puumainen tyviosa taittamalla tai leikkaamalla. Valkoinen ja paksu vihreä parsa usein kuoritaan kevyesti nupun alapuolelta alaspäin. Kypsennys: Keitä, höyrytä, paista pannulla, grillaa tai paahda uunissa. Kypsennä vain juuri ja juuri kypsäksi niin, että siihen jää purutuntumaa. Tarjoilu: Klassisesti hollandaisekastikkeen tai voisulan kera. Sopii alkuruoaksi, lisukkeeksi, salaatteihin, piirakoihin, keittoihin ja risottoihin. Raakana: Ohuita vihreitä parsoja voi höylätä ohuina lastuina salaatteihin. |
---|---|
Säilytyslämpötila | 0 - 2 °C |
Herkkä etyleenille | Kyllä |
Tuottaa runsaasti etyleeniä | Ei |
FODMAP | Punainen |
Sesonki | huhti-kesäkuu (Espanja, Saksa, Unkari, Hollanti), kesäkuu (Suomi) |
Herkkävatsaisen ruokavaliossa kiinnitetään huomiota FODMAP-hiilihydraatteihin. Lyhenne FODMAP tulee sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Nämä ovat imeytymättömiä hiilihydraatteja, joita loytyy myös monista vihanneksista, hedelmistä ja marjoista. Kyseiset hiilihydraatit eivat imeydy ohutsuolessa vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa ne fermentoituvat ja tuottavat osalle ihmisistä suolisto-oireita.
Vihreä
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon.
Keltainen
Soveltuu FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Punainen
Rajoitetaan FODMAP-ruokavaliossa.