Kaatuneen puun alla näkyy jotain keltaista. Ympärillä olevat kellastuneet lehdet hämäävät helposti, mutta harjaantuneeseen silmään osuu pudonneiden lehtien seasta keltaista kultaa kantarelli. On syytä olla tarkkana, sillä löydettyään yhden on läheisyydessä luultavasti lisää. Kantarellit viihtyvät usein ryppäissä kaatuneiden puiden, oksien ja lehtien alla. 

Kantarelleja kasvaa niin Euroopassa, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa kuin Afrikassakin, mutta kotimaisen kantarellin maun salaisuus on sen tuoreus. Kantarelli maistuu parhaalta heti poimimisen jälkeen ja ne kestävät huonosti pitkiä kuljetuksia tai varastointia.

Keltavahvero, keltasieni ruskosieni, kantarelli – yhdellä arvostetuimmista ruokasienistämme on monta nimeä, se on helppo tunnistaa, eikä sitä tarvitse esikäsitellä ennen nauttimista. Pitkä satokausi nostaa kantarellin suosiota entisestään. Tiivistimme tärkeimmät faktat kantarellista, sen poimimisesta ja valmistuksesta. Nämä luettuasi olet valmis sienimetsään kokemaan onnistumisen hetkiä! 

Täältä löydät lisäksi 10 vinkkiä sieniretkelle.

 

Miten tunnistaa kantarellin?

Kantarellin tunnistaa kauniista, kauttaaltaan keltaisesta väristä. Kantarellilla on suppilomainen lakki, jossa on aaltomaiset reunat. Hattuun verrattuna jalka on tukeva ja kapenee alaspäin. Muita helppoja tuntomerkkejä on kantarellille ominainen hedelmäinen tuoksu, joka voimistuu sientä ruuaksi valmistettaessa.

Miksi kantarelli?

Kantarelli sisältää vähän energiaa, mutta sienille ominaiseen tapaan paljon proteiinia, ravintokuituja, seleeniä sekä D- ja muita vitamiineja. Kirjoloheen verrattuna kantarelli sisältää yli kaksi kertaa enemmän D-vitamiinia, sata grammaa sieniä kattaa päivittäisen saantisuosituksen.

Mistä kantarelleja löytää? 

Parhaat kantarelliapajat löytyvät lehtipuumetsistä. Sieni viihtyy samalla kasvupaikalla vuosien ajan, joten kerran löydetty hyvä apaja kannattaa tarkistaa vuosittain. Tiheissä ja synkissä metsissä kantarelli ei viihdy, vaan sieniä kannattaa lähteä etsimään seka- ja lehtimetsien valoisista maastonkohdista. 

Kantarellia esiintyy koko maassa aina Etelä-Suomesta Lappiin saakka. 

 

Miten kantarelli käsitellään? 

Kantarellin voi paistaa sellaisenaan, eikä se vaadi erillistä esikäsittelyä. Ennen ruoanvalmistusta on ainoastaan syytä tarkistaa huolella, ettei sienen poimuihin ole jäänyt hiekanjyviä. Tämä onnistuu helpoiten vaikkapa pullasudilla tai poiminta vaiheessa sieniveistä apuna käyttäen.  

 

Mitä tehdä kantarellista?

Makunsa, koostumuksensa ja kauniin keltaisen ulkonäkönsä puolesta kantarelli sopii käytettäväksi hyvin monipuolisesti. Yksinkertainen tapa nauttia tuoreita kantarelleja on pilkkoa ne sipulin kanssa pannulle ja paistaa reilussa voissa. Mausteeksi riittää suola ja pippuri. Kantarelli pääsee oikeuksiinsa myös tässä sieni-mustakaalipastassa ja herkullinen sieni-purjopiirakka katoaa lautasilta hetkessä! 

Kantarelli vai valevahvero?

Aloitteleva sienestäjä saattaa helposti sekoittaa kantarellin sen näköislajiin valevahveroon. Yläpinnaltaan sienet muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Tarkemmin katsottuna lajit erottaa kuitenkin helposti toisistaan, sillä valevahveron heltat ovat selvästi tiheämmät ja väri tummempi, jopa oranssinsävyinen. Valevahverot eivät myöskään kasva ryppäissä kantarellin tavoin. 

Vaikka sienikoriin eksyisi vahingossa valevahveroita, ei ole syytä huoleen, sillä ne eivät ole myrkyllisiä. Viimeistään lautasella valevahveron tunnistaa kumimaisesta olemuksestaan ja mauttomuudestaan. 

Muita kantarelliin sekoittuvia lajeja ovat kalvasvahvero sekä niittyvahakas. Ne ovat väriltään vaaleampia, erinomaisia ruokasieniä. 

 

Todellinen sienifani hankkii itselleen satokauden kauneimman sienipyyhkeen!