Appelsiini-fenkolipasta – Kaupallinen yhteistyö: Pasta Garofalo
Aromaattinen fenkoli on parhaillaan sesongissa ja se onkin ihana kaveri keittiössä. Fenkoli antaa mahtavaa makua monenlaisiin ruokiin, tällä kertaa yhdistimme sen appelsiinin, sitruunan ja italialaisen pastan kanssa: lopputuloksena on huikean herkullinen appelsiini-fenkolipasta.
Appelsiini ja fenkoli ne yhteen sopii
Fenkoli on kotoisin Välimeren maista ja sen maku on hyvin persoonallinen, jopa lakritsainen. Sitä voi käyttää niin raakana kuin kypsennettynäkin, raakana se kuitenkin kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Tässä pastassa fenkoli paritetaan sesongin sitrusten kanssa. Fenkoli leikataan lohkoiksi ja paahdetaan uunissa yhdessä appelsiinin kuoren ja mehun kanssa, jonka jälkeen lohkot tarjoillaan sitruunalla maustetun kermaisen pastan kanssa. Appelsiini on fenkolille oiva makupari ja paahdetut fenkolilohkot voi hyvin tarjoilla vaikkapa kalaruokien lisukkeena.
Pasta Garofalo – täydellisen pastan perässä vuodesta 1789
Garofalo on perustettu jo vuonna 1789 Gragnanossa, Napolin lähellä, jossa ilmasto on täydellinen pastan kuivaamiseen. Yritystä on alusta asti ajanut eteenpäin taito yhdistää innovaatiot aina vain paremman laadun etsintään ja Garofalo onkin tunnettu superior-tason laadusta niin kotimaassaan Italiassa kuin ympäri maailman – tällä hetkellä yrityksen pastoja viedään yli kuuteenkymmeneen maahan.
Garofalon pastojen tuotanto on tarkkaa tiedettä yhdistettynä luovaan ajatteluun, joka takaa aina täydellisen lopputuloksen. Pastan valmistus alkaa aina laadukkaasta vehnästä, josta tarkistetaan aina sen gluteenipitoisuus, väri, maku ja puhtaus. Monille Garofalon pastamuodoille on myönnettu “Pasta di Gragnano IGP” -sinetti, joka takaa laadun lisäksi sen, että pastassa on gragnanolaiselle pastalle ominaiset erikoispiirteet. Pasta Garofalon maailmaan voi tutustua paremmin yrityksen kotisivuilla. Suomessa nämä huippulaadukkaat pastat myy Food Market Herkku.
Käytimme appelsiini-fenkolipastaa Garofalon Pappardelle Nidoa, joka on tyypillinen pastamuoto Toscanan alueella. Reseptissä toimii hyvin myös muut pitkät pastat, kuten spaghetti tai linguine. Autenttisia italialaisia pastareseptejä kannattaa käydä poimissa talteen Pasta Garofalon omasta reseptipankista.
Appelsiini-fenkolipasta
Neljälle
Paahdetut fenkolit:
1 iso fenkoli (350-400 g)
1 appelsiini
2 rkl öljyä
suolaa ja mustapippuria
Pasta:
1 pss Garofalo Pappardelle Nidoa (454 g)
2 sitruunaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
3 dl kuohukermaa
suolaa ja mustapippuria
Lisäksi:
1 dl hasselpähkinöitä paahdettuna ja rouhittuna
parmesaania
lehtipersiljaa
- Valmista ensin paahdetut fenkolit. Huuhtele fenkolit ja halkaise ne. Leikkaa lohkoiksi ja asettele uunivuokaan. Pese appelsiini ja raasta sen kuori. Purista appelsiinin mehu. Mausta fenkolilohkot öljyllä, appelsiinin kuorella ja mehulla sekä suolalla ja mustapippurilla. Paahda fenkoleita 225 asteessa noin 20 minuuttia.
- Keitä pasta isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä al denteksi. Säästä noin desi keitinvettä ja valuta pasta.
- Raasta toisen sitruunan kuori ja purista molemmista sitruunoista mehut. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia viitisen minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuullota vielä pari minuuttia. Lisää kattilaan kerma ja sitruunan kuori, kuumenna kiehuvaksi.
- Sekoita pasta kastikkeen joukkoon. Lisää sitruunamehu. Mausta pasta suolalla ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa pastan keitinvettä pieni määrä kerrallaan, jos pasta on liian kuivaa.
- Jaa pasta lautasille. Asettele fenkolilohkot pastan päälle. Viimeistele annokset paahdetuilla hasselpähkinöillä, raastetulla parmesaanilla ja lehtipersiljalla.
Lisää tietoa löydät Pasta Garofalon verkkosivuilta. Löydät heidät myös Instagramista ja Facebookista.
Pysy kuulolla myös meidän kanavissa @Satokausikalenteri, jaamme jatkossa vinkkejä ja reseptiikkaa sesonkiruokailuun!