Kaupallinen yhteistyö: Atria
Cottage pie on brittiläinen klassikkoruoka, jossa yhdistyvät tuhti jauhelihakastike ja maukas perunamuussi. Se on naudanlihaversio ehkäpä tunnetummasta shepherd’s piesta eli paimenen piiraasta. Me kehittelimme ruoasta suomalaisen version upottamalla sekä jauhelihakastikkeeseen että päälle tulevaan soseeseen runsaan määrän kotimaisia juureksia.
Maa-artisokka aateloi juuressoseen
Vuoalliseen cottage pieta uppoaa puolitoista kiloa kotimaisia juureksia. Porkkana ja peruna ovat kaikille tuttuja, lisäksi jauhelihakastikkeessa maistuu aromaattinen juuriselleri ja juuressoseessa lempeän hienostuneet palsternakka ja maa-artisokka. Lisukkeena maistuu etikkainen marinoitu punakaali, joka tuo lautaselle myös pirteää väriä.
Maa-artisokassa on ihan omanlaisensa maku, joka tuo cottage piehin juhlavuutta. Maa-artisokan mukat ovat pieniä ja röpelöisen muotoisia ja ne kannattaakin pestä huolellisesti ja kuoria vain suurpiirteisesti. Maa-artisokassa on runsaasti ravintokuitua ja rautaa. Kuorittu maa-artisokka tummuu nopeasti, joten se kannattaa kuorimisen jälkeen siirtää suoraan vedellä täytettyyn kattilaan.
Perusta lähtöisin oleva, myös mukula-artisokaksi kutsuttu vihannes on tullut Suomeen jo 1600-luvulla, mutta nykyisin sitä käytetään harmillisen vähän. Maa-artisokan viljely on helppoa myös kotipuutarhassa, joten kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos vain omaa pihaa löytyy.
Laadukas rotukarjan jauheliha sopii jopa juhlapöytään!
Jauheliharuoilla on turhaan arkiruoan maine, sillä laadukkaasta jauhelihasta tehty ruoka sopii hyvin myös juhlaan. Rotukarjan jauhelihasta ja kotimaisista juureksista tehty cottage pie on erinomainen vaihtoehto vaikka pääsiäisruoaksi. Cottage pien jauhelihakastikkeen ja juuressoseen voi valmistaa hyvissä ajoin ja valmistaa loppuun juuri ennen ruokailua. Myös lisukkeena tarjottava marinoitu punakaali on parhaimmillaan päivää tai kahta ennen tehtynä.
Atria Rotukarjan Naudan Jauheliha on korkeaa laatua arvostavan ruoanlaittajan valinta. Pakkaukseen on selkeästi merkitty, onko kyseessä Hereford, Angus, Limousine, Charolais, Blonde d’Aquitane vai Simmental -rotukarjasta jauhettu liha. Rasvaa tässä jauhelihassa on 12 prosenttia, eli se soveltuu hyvin patoihin ja kastikkeisiin.
Atrian Rotukarjan Naudan Jauheliha on aina kotimaista ja pakattu helposti avattavaan ja suojakaasuttomaan muovipakkaukseen. Uudenlainen pakkaus suojaa jauhelihaa entistä paremmin ja täten hävikin määrä on pienentynyt huomattavasti. Atrian uudet jauhelihapakkaukset sisältävät puolet vähemmän muovia, kuin perinteinen jauhelihapakkaus ja näin vuositasolla muovijätteen määrä pienenee 250 000 kilolla.
Cottage pie kotimaisilla juureksilla
Kuudelle
jauhelihakastike:
- 1 sipuli
- 4 valkosipulinkynttä
- 1-2 porkkanaa (n. 100 g)
- pala juuriselleriä (n. 150 g)
- 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
- 2 rkl öljy
- 2 pkt (á 300 g) Atria Rotukarjan jauhelihaa
- 2 rkl tomaattipyrettä
- 1 rkl punaviinietikkaa
- 500 g tomaattimurskaa
- 2 dl lihalientä
- 1 tl suolaa
- ¼ tl mustapippuria
juuressose:
- 500 g jauhoisia perunoita
- 500 g maa-artisokkia
- 250 g palsternakkaa
- 1 dl ranskankermaa
- 100 g cheddar-juustoa raastettuna
- ½ tl suolaa
jauhelihakastike:
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori ja kuutioi porkkana ja juuriselleri. Hienonna rosmariini.
Kuumenna öljy kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti miedolla lämmöllä. Lisää jauheliha ja paista, kunnes liha on ruskistunut. Lisää pannulle valkosipuli, juureskuutiot ja rosmariini ja jatka paistamista muutama minuutti. Sekoita joukkoon tomaattipyre ja punaviinietikka.
Lisää pannulle tomaattimurska ja lihaliemi. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja anna muhia miedolla lämmöllä kannen alla sillä aikaa, kun juuressose valmistuu. Mausta kastike lopuksi suolalla ja mustapippurilla.
juuressose:
Kuori ja paloittele juurekset. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta keitinvesi pois ja soseuta juurekset. Sekoita joukkoon ranskankerma ja raastettu cheddar. Mausta sose suolalla.
cottage pie:
Levitä jauhelihakastike uunivuoan pohjalle. Levitä juuressose jauhelihakastikkeen päälle. Paista paistosta 200 asteessa noin 30-40 minuuttia, kunnes pinta on kauniin ruskistustunut. Anna vetäytyä hetki ja tarjoile marinoidun punakaalin kanssa.
Marinoitu punakaali:
- 350 g punakaalia
- 1 valkosipulinkynsi
- 1 dl vettä
- ½ dl väkiviinaetikkaa
- ½ dl sokeria
- 1 tl suolaa
- ¾ dl öljyä
Suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Kuori valkosipuli ja murskaa se. Mittaa kattilaan vesi, väkiviinaetikka, sokeri ja suola, kiehauta ja anna porista, kunnes sokeri on sulanut. Kaada kuuma liemi punakaalien joukkoon ja anna jäähtyä. Sekoita joukkoon öljy ja laita jääkaappiin tekeytymään vähintään puoleksi tunniksi.
Marinoitu punakaali säilyy tiiviissä rasiassa jääkaapissa muutaman päivän.
Seuraa Atriaa myös Facebookissa ja Instagramissa @atriasuomi. Hyvä ruoka, parempi mieli. Kurkkaa myös loihtimamme talveen sopiva maalaispata kotimaisista juureksista ja kanan koivista sekä ihastuttava värikkäiden juuresten possupelti!
Pysy linjoilla myös Satokausikalenterin kanavissa @satokausikalenteri, jaamme jatkossa reseptejä ja tietoa Satokauden kasviksista.