Uusi sovellus, Satokausi®-kartta, löytää mustikkapaikat kaikkialta Suomessa ja sen avulla kuka tahansa voi olla huippumarjastaja. Sovellus paljastaa, että eniten erinomaisia mustikkapaikkoja on Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Uudellamaalla. Satokausi®-kartan antamilla tiedoilla voi olla vaikutus myös mökkikauppoihin ja metsähakkuiden suunnitteluun. Sovelluksen ovat kehittäneet Satokausikalenteri sekä marjastusta intohimoisesti harrastava biologi Jaakko Junikka.

Suomalaisten marjastusinto on viime vuosina hiipunut. Tutkimusten mukaan suurin syy tähän on se, että hyviä marjapaikkoja ei tunneta. Yli 90 prosenttia mustikkasadosta jää joka vuosi poimimatta, mutta uusi sovellus, Satokausi®-kartta, muuttaa tilanteen.

Satokausi®-kartta on maailman ensimmäinen kuluttajien käyttöön tarkoitettu sovellus, joka näyttää mustikoiden todennäköisimmät ja parhaat esiintymisalueet maastokartalla. Tämä madaltaa merkittävästi kynnystä lähteä marjastamaan ja lisää luonnonmarjojen talteenottoa. Sovelluksen avulla kuka tahansa voi olla mestaripoimija.

Satokausi®-kartan data paljastaa, että mustikkaa kasvaa jonkin verran kaikkialla Suomessa.
Mustikalle otollista kasvuympäristöä on yli 40 prosenttia Suomen maa-alueista, mutta erinomaisia mustikan kasvupaikkoja on vain alle prosentti (0,66 %). Erinomainen mustikan kasvupaikka on sellainen, jossa mustikkaa on niin runsaasti, että ämpärillisen poimimiseen kuluu alle 30 minuuttia. Eniten erinomaisia mustikkapaikkoja on Etelä-Savossa, Etelä-Karjalassa ja Uudellamaalla.

Taustalla dataa, tutkimustietoa ja intohimoisesti marjastava biologi

Satokausi®-kartan taustalla on Jaakko Junikka, biologi ja intohimoinen marjastaja, joka on jo vuosien ajan harrastuspohjalta nähnyt vaivaa saadakseen mustikan esiintymisalueet näkyviin kartalle. Hän sai idean mustikan kasvupaikat paljastavasta sovelluksesta muutettuaan Jyväskylään, jossa kuusikkovaltaisilta alueilta on hankalaa löytää mustikoita.

“Tiesin, että paikkatietoaineistojen sekä mustikan kasvupaikkavaatimuksista olevan tutkimustiedon avulla olisi mahdollista päätellä, missä mustikkaa on ja missä sitä ei kasva. Yhdistelin mustikan kasvulle tutkitusti tärkeimpiä paikkatietoja ja lähdin lopulta testaamaan teoriaani metsään. Se toimi: löysimme heti sankokaupalla mustikoita. Näin mielessäni alkoi kehittyä idea mustikan kasvupaikat paljastavasta sovelluksesta” Junikka kertoo.

Junikka otti yhteyttä Satokausikalenterin perustajiin, Karjulan veljeksiin, jotka lähtivät mukaan kehittämään karttasovellusta.

Vähemmän superfoodien tuontia, luonnonmarjat kunniaan!

Satokausi®-kartta voi edistää myös suomalaisten hyvinvointia ja kansanterveyttä, Satokausi Median toimitusjohtaja Samuli Karjula arvioi.

“Suomeen tuodaan vuosittain paljon ulkomaisia superfoodeja, vaikka metsämme ovat täynnä ravintorikkaita marjoja. Sovelluksen ansiosta voimme jatkossa hyödyntää paremmin Suomen luonnon omia superfoodeja ja vähentää tarpeetonta tuontia”, Karjula sanoo.
“Satokausikalenterin tavoite on aina ollut lisätä suomalaisten tietoisuutta sesongin tuoreista kasviksista. Nyt voimme laajentaa tätä tehtävää tarjoamalla kaikille mahdollisuuden löytää parhaat mustikkapaikat. Aiomme mullistaa koko Suomen marjastuskulttuurin!”

Satokausi®-kartta

Sovellus voi vaikuttaa myös mökkikauppaan ja metsähakkuisiin

Marjojen kerääminen ei ole vain harrastus, vaan sillä on myös taloudellisia vaikutuksia esimerkiksi mökkikauppoihin ja metsähakkuiden suunnitteluun.

Kesämökin ostajille tieto siitä, kasvaako lähistöllä mustikkaa, voi olla merkittävä tekijä ostopäätöksessä. Mökkeilijät arvostavat mahdollisuutta nauttia mökin lähistöltä löytyvistä luonnon antimista. Tämä voi nostaa mökkien arvoa ja tehdä tietyistä alueista entistä houkuttelevampia kesämökkien ostajille.

Lisäksi Satokausi®-kartta voi tarjota hyötyä metsähakkuiden suunnitteluun. Suomessa metsähakkuiden suunnittelussa pyritään huomioimaan enenevässä määrin luonnon monimuotoisuus. Mustikka on niin sanottu sateenvarjolaji, jonka hyvinvointi hyödyttää luonnon monimuotoisuutta laajasti. Sovelluksen avulla voidaan osoittaa mustikan esiintymisalueet ja arvioida, paljonko mustikkaa suunnitellulla hakkuualueella kasvaa. Tämä tieto voi auttaa hakkuusuunnitelmien laadinnassa.

Monet suomalaiset haluaisivat sivutuloja marjojen poimimisesta mutta ovat kokeneet sen haastavaksi. Sovellus voi ratkaista nämä ongelmat tekemällä jokaisesta käyttäjästä potentiaalisen ammattipoimijan, kun kuka tahansa voi kerätä marjoja tehokkaasti.

Satokausi®-kartta auttaa löytämään mustikan kasvupaikat metsistä

  • Satokausi®-kartta on sovellus, jonka avulla kuka tahansa löytää metsistä mustikkapaikat.
  • Sovellus on maailman ensimmäinen kuluttajien käyttöön suunnattu karttasovellus, joka osoittaa mustikan kasvupaikat.
  • Sovellus perustuu avointen paikkatietoaineistojen dataan sekä tieteelliseen tutkimustietoon mustikan kasvupaikoista.
  • Sovelluksessa hyödynnetään ainutlaatuisia mustikan kasvupaikkavaatimustutkimuksia, biologista tietoa ja metsävaratietoja mm. puustosta, metsätyypeistä, varjoisuudesta ja maaperästä. Näiden tietojen avulla ennustetaan, paljonko alueella kasvaa mustikkaa.
  • Sovelluksen ansiosta kynnys lähteä marjastamaan alenee, kun mustikkapaikat löytyvät aiempaa helpommin, mustikkasadosta saadaan talteen aiempaa suurempi määrä ja marjastajien on helpompaa saada myös lisätuloja.
  • Sovelluksen ovat kehittäneet biologi Jaakko Junikka sekä Satokausikalenteri®:n perustajat Samuli ja Johannes Karjula.
  • Sovelluksen voi ladata mobiililaitteille AppStoresta tai Google Play -kaupoista. Sovellusta voi käyttää myös selaimella osoitteessa: https://satokausi.fi/kartta/
  • Sovelluksen voi ladata käyttöönsä ilmaiseksi, ja ilmaisversiolla voi tehdä muutamia hakuja. Sovelluksesta on saatavilla maksullinen versio, jolla karttahakuja voi tehdä rajoittamattoman määrän.

Lisätietoja
Samuli Karjula, toimitusjohtaja, Satokausi Media, samuli@satokausi.fi

 

Lataa AppStoresta

Lataa Google Playsta

Satokausi®-kartta