Kaupallinen yhteistyö: Winestate

 

Kevätaurinko kutsuu ulkoilmaan, rapsuttelemaan pihamaata ja pyyhkimään pölyt kesäkeittiössä. Kesän ensimmäisinä päivinä grillissä paahtuvat sesongin kasvikset ja varhaisvihannekset, ja lämmön lisääntyessä tuhdimpi punaviini vaihtuu keveämpään roseeviiniin. Vuosi sitten valikoimiin saapunut vaaleanpunainen rieslingrosee valloitti kertaheitolla suomalaisten viininystävien sydämet. Nyt on aika tutustua tarkemmin tuohon viinimaailman tuoreimpaan tulokkaaseen ja kaataa pienet lasilliset grillatun munakoison ja herkullisen harissa-tahinikastikkeen seuralaisiksi.

Sattumien seurauksena syntynyt rieslingrosee sopii sekä sesonkiherkuille että seurusteluun

Heinäkuinen työmatka Saksan Pfalziin sai yllättävän käänteen, kun Master of Wine Tuomas Meriluoto erehtyi kehumaan punaviinitilkan päälle kaadetun ja vaaleanpunaiseksi värjääntyneen valkoviinin herkullisuutta. Lasin pohjalle vahingossa jäänyt Pinor Noir -punaviini antoi kuivalle Riesling-rypäleistä valmistetulle valkoviinille säväyksen, joka teki koko pöytäseurueeseen vaikutuksen. Silkasta sattumasta syntyi hittiviini, jonka kysyntä räjähti käsiin jo ennen kuin ensimmäinen pullo oli ehtinyt Alkon hyllyille asti.

Ensimmäisenä valikoimiin saatiin saksalainen That’s Neiss Pink Riesling, ja sitä seurasi chileläinen Digno Riesling Rosé. Palaute oli hyvää ja uutuuksien suosio niin suuri, että viinityypin kehittämistä päätettiin jatkaa. Niinpä tänä kesänä kehuttu kaksikko saa rinnalleen kolme vaaleanpunaista vaihtoehtoa – kaksi Saksasta ja yhden Uudesta-Seelannista.


Rieslingroseet saavat heleän värinsä pienestä määrästä punaisesta rypäleestä valmistettua viiniä. Kaikkien maiden viinintuotantoa valvova lainsäädäntö ei sekoittamista kuitenkaan salli. Niinpä esimerkiksi Saksassa tehtyihin rieslingroseihin lisätään tippa vettä, jolloin viini vaihtaa lennosta kategoriaa juomasekoitusten puolelle. Myös EU:lla on näppinsä pelissä, sillä Rosé-sana on EU-alueella varattu vain tietyllä tavalla valmistetuille roseeviineille. Tämän vuoksi rieslingroseeta kutsutaan Saksassa nimellä Pink Riesling. Samasta syystä vaaleanpunaisia uutuusviinejä etsiessä kannattaa kurkata Alkossa roseeviinihyllyjen lisäksi viinijuomien joukkoon.

Viinin makuun byrokratian valta ei onneksi yllä. Monikäyttöiset ja varsin herkulliset rieslingroseet sopivat kesäisille sesonkiherkuille ja seurusteluun. Rieslingroseet maistuvat siis sellaisenaankin, mutta erityisen hyvin ne toimivat ruoan makuparina ja pärjäävät myös mausteisemman ruoan rinnalla paremmin kuin hyvin. Rieslingroseen kaverina kannattaa kokeilla grillattujen munakoisojen ja harissa-tahinikastikeen lisäksi vaikkapa savulohta, uunifetapastaa, hedelmäistä salaattia, intialaista makumaailmaa tai tulisemmin maustettua pizzaa. 

Sesongin munakoiso on parhaimmillaan pitkään paahdettuna

Kotimaisen munakoison sesonki alkaa kesäkuussa, mutta eurooppalaista sadosta saadaan  nauttia jo aikaisemmin keväällä. Huhti-toukokuussa kauppojen hevi-osastoilla on tarjolla hollantilaisia yksilöitä, kunnes ne väistyvät ensimmäisten kotimaisten koisokasvien tieltä. 

Tummaa ja kiiltävää kasvista ei tarvitse kuoria, eivätkä nykylajikkeet vaadi itkettämistäkään, joten kuitupitoiset kasvikset ovat käyttövalmiita sellaisenaan. Kylmänarkana kasviksena munakoiso kärsii liian alhaisista asteista, joten jos et omista kellaria tai viileää kylmiötä, säilytä vihannes huoneenlämmössä jääkaapin sijaan.

Munakoison lihaisa suutuntuma tekee kasviksesta erinomaisen grillattavan ja vuokaruokien, patojen sekä pastakastkkeiden raaka-aineen. Mieto maku houkuttelee maustamaan rohkeasti ja reilulla kädellä. Pintaan kannattaa leikata viiltoja, jotta mausteet varmasti imeytyvät hedelmälihaan. Paahda puolikkaat uunissa sellaisenaan tai täytettyinä, mausta lähi-idän tyyliin maukkaaksi lisukkeeksi tai surauta kypsä munakoiso baba ganoush -tahnaksi.

Satokausi-keittiössä munakoiso tarjotaan tänään grillattuna ras el hanout -mausteseoksen, turkkilaisen jugurtin, punasipulin ja mukavan mausteisen harissa-tahinikastikkeen kera. Munakoisot eivät säikähdä pidempääkään kypsennystä, sillä niiden maku on parhaimmillaan pehmeäksi paahtuneena. Anna siis munakoison mehevöityä rauhassa, istu alas ja nauti grillistä kantautuvasta huumaavasta tuoksusta!

Grillattu munakoiso & harissa-tahinikastike

Neljälle

 

  • 2 munakoisoa (á 300 g)
  • 1 ½ dl öljyä
  • 1 ½ rkl ras el hanout -mausteseosta
  • 1 pieni punasipuli
  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • suolaa
  • tuoretta minttua ja basilikaa

 

Harissa-tahinikastike:

  • 1 dl tahinia
  • 1 dl vettä
  • ½ dl sitruunan mehua
  • 2 rkl harissaa
  • suolaa

 

  1. Leikkaa munakoisot noin sentin siivuiksi. Sekoita öljy ja ras el hanout -mausteseos keskenään ja sudi seos munakoisoille. Grillaa munakoisot pehmeiksi molemmin puolin ja mausta suolaripauksella. Käytä tarvittaessa grillaamiseen enemmän öljyä.
  2. Kuori punasipuli ja leikkaa suikaleiksi. Laita kylmään veteen 15 minuutiksi. Valuta.
  3. Sekoita turkkilaiseen jogurttiin ripaus suolaa ja levitä se tarjoiluvadin pohjalle. Asettele päälle grillatut munakoisot. Viimeistele punasipulilla, harissa-tahinikastikkeella ja tuoreilla yrteillä.

 

Harissa-tahinikastike:

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauttele sileäksi kastikkeeksi. Voit käyttää valmistuksessa myös sauvasekoitinta.

 

Parhaat viinivinkit saat seuraamalla Winestaten ja Tuomaksen Instagramia, tsekkaa myös Winestaten reseptipankki

Seuraa Satokausikalenteria Instagramissa ja Facebookissa ja saat runsaasti tietoa satokauden kasviksista sekä herkullisista resepteistä.